Güncelleme Tarihi:
AFYONKARAHİSAR (AA) - Afyon Kocatepe Ünivetsitesi (AKÜ) Rektör Yardımcısı Kemalettin Çonkar, havacılık ve uzay çalışmaları alanında yoğun bir faaliyet süresine girildiğine dikkati çekerek, bu alanda yetişmiş insan kaynağının, acilen sağlanması ihtiyacının doğduğunu belirtti.
Prof. Dr. Çonkar, Uzay Teknolojileri ve Eğitimi Birliği'nin (UTEB) AKÜ Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen 7. Değerlendirme Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin uzay alanında yetişmiş insan kaynağını güçlendirmek, akademik düzeydeki çalışmaları yoğunlaştırmak ve belli bir eş güdüm oluşturmak üzere, Türk üniversiteleri ve diğer kurumlar arasında UTEB'in gerçekleştirdiği toplantıya ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Çonkar, havacılık ve uzay bilimlerinin, bilgi ve teknoloji gereksinimi, üretimi, eğitimi ve geliştirilmesi açısından en yoğun çalışmaların yapıldığı ve buradaki gelişmelerden elde edilen sonuçların diğer bilim alanlarına uygulandığı bilim alanları olduğunu ifade etti.
Havacılık ve uzay bilimlerindeki gelişmelerin, ülkelerin egemenliğinde en önemli güç olarak kabul edildiğini anımsatan Çonkar, şöyle devam etti:
"Bu nedenle gelişmiş ülkelerin havacılık ve uzay bilimleri alanında en önemli yatırımları yaparak gerekli alt yapının oluşturulması sağlanmaktadır. Bilim ve İleri Teknoloji Kurulu'nun 'Vizyon 2023' hedefleri doğrultusunda havacılık ve uzay çalışmaları alanında yoğun bir faaliyet süresine girilmiştir. Özgün savaş uçağı, özgün genel maksatlı helikopter, bölgesel yolcu uçağı, eğitim uçağı, insansız hava aracı, yeryüzü gözetleme ve telekomünikasyon uydularının yapımı için çalışmalar devam etmektedir. Bu alanda yetişmiş insan kaynağının acilen sağlanması ihtiyacı doğmuştur. Bunun bilincinde olarak, Ege Bölgesi'nin ilk 'Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi'nin AKÜ bünyesinde açılmasına ilişkin 2014/6728 sayılı Bakanlar Kurulu kararı, 26 Ağustos 2014 günü, 29100 sayılı Resmi Gazete’de yayınlandı. AKÜ Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi'nin resmen kurulmasıyla birlikte AKÜ bünyesindeki fakülte sayısı 15'e yükselmiş oldu. Afyonkarahisar, coğrafi konumu itibariyle bir geçiş ve kavşak noktasındadır. Türkiye’nin ilk bölgesel havalimanı olan Zafer Havalimanı'nı, Afyonkarahisar'a 45 kilometre mesafededir. Bununla birlikte Türkiye'nin en büyük, NATO'nun ise ikinci büyük askeri havalimanı da Afyonkarahisar'dadır. Fiziki ve akademik yapılanmanın ardından Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi 'Mühendislik ve Sivil Havacılık Bölümleri' ile faaliyete geçecektir."
- AKÜ'de, havacılık ve uzay alanındaki AR-GE çalışmaları
Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. Ömer Soykasap'ın öncülüğünde bir grup ile uzun süredir havacılık ve uzay alanında AR-GE çalışmaları yapıldığını anlatan Çonkar, bugüne kadar üniversitede ulusal ve uluslararası kurumlar tarafından destekli, havacılık ve uzay projelerinin yürütüldüğünü belirtti.
Türkiye'de ve dünyada öncü çalışmalar yapıldığını aktaran Çonkar, şu ifadelere yer verdi:
"Havacılık alanında AKÜ'nün ortağı olduğu, AB 7. çerçeve projesi SARISTU Akıllı Yetenekli Uçak Yapıları, havacılık alanında en büyük ölçekli Ar-Ge projesidir. 2011-2015 yılları arasında, Airbus’ın önderliğinde Avrupa’daki havacılık alanında en önemli sanayi ve Ar-Ge kuruluşlarının yer aldığı 65 ortak ile beraber çalışmalarını yürütmektedir. Uzay alanında katlanıp açılabilen uzay yapıları, reflektörler, güneş panelleri gibi konularda AR-GE çalışmaları yapmaktadır. 2013 yılında, Keşif-Gözetleme Sentetik Açıklıklı Radar Uydu Sistemi (Göktürk-3) projesi kapsamında 'Uydu Platformu İçin Açılabilir/Katlanabilir Kompozit Reflektör Konsept Analizi' projesi için ASELSAN ile sözleşme imzalanmış olup SSM tarafından desteklenmektedir. Projenin 2015 yılı sonunda tamamlanması planlanmıştır."
Toplantıda, AKÜ'nün yanı sıra Anadolu Üniversitesi, Atılım Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Ege Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Hava Kuvvetleri, Hava Harp Okulu, Hava Harp Akademisi, Işıklar Askeri Hava Lisesi, 3. Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı, TUSAŞ, TÜBİTAK UZAY, HAVELSAN, SDT Uzay Havacılık ve Uzay, SPRA Savunma Havacılık ve Uzay, Robutel AŞ ve İstanbul Barosu'ndan 40'ın üzerinde ilgili yer aldı.