Kaymak, sucuk ve termal diyarında "büyükşehir" heyecanı

Güncelleme Tarihi:

Kaymak, sucuk ve termal diyarında büyükşehir heyecanı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2014 12:40

- Son sayımda nüfusu 707 bin olarak açıklanan Afyonkarahisar, büyükşehir belediyesi sayısının artırılması halinde buna en yakın aday olarak öne çıkıyor - Belediye Başkanı Çoban: "Şehre çok büyük bir güç katacağına inanıyorum. Ayrıca büyükşehir olunca gelirlerimiz de artacak. Bu artan gelir, şehre hizmet olarak yansıyacak" - "Köyler, beldeler mahalle oldu. Bu sistem nasıl olacak, göreceğiz. En azından bunları görerek kendimizi hazırlarsak kazanan biz olacağız"

Haberin Devamı

AFYONKARAHİSAR (AA) - Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın, büyükşehir belediyesi sayısını artırmak istediklerini açıklaması, nüfusu bakımından bu statüye en yakın aday olan Afyonkarahisar'a heyecanlı bir beklenti getirdi.

Ege Bölgesi'nin İç Ege Bölümü'nde yer alan ve "yolların kavşak noktası" olarak bilinen Afyonkarahisar, pek çok güzelliğe ev sahipliği yapıyor. Afyonkarahisar denilince damak tatlarının başında kaymak ve sucuk gelirken kent aynı zamanda "termal turizmin başkenti" sayılıyor.

Zengin ve kaliteli maden yatakları bulunan Afyonkarahisar'ın ekonomisinin büyük bölümüne ise mermercilik sektörü yön veriyor.

Tarihi ve kültürel zenginleriyle ön plana çıkan, en önemli simgelerinden biri Karahisar Kalesi olan kentin geçmişi binlerce yıl öncesine dayanıyor.

Haberin Devamı

Merkez dahil 18 ilçesi bulunan Afyonkarahisar'ın nüfusu, son nüfus sayımında 707 bin civarında çıktı. Şu anda 750 bin olan büyükşehir belediyesi kurulması için gereken nüfus sınırı azaltılırsa bu bakımdan en yakın aday, Afyonkarahisar olarak görülüyor.

- "En çok belde sakinleri sevinecek"

Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, büyükşehir olan illerdeki çalışmaları yakından takip ettiklerini belirterek, kendilerinin de bu statüye alınması halinde başarılı bir yönetim sergilemek istediklerini söyledi.

Büyükşehir olmaya aday iller arasında en fazla nüfusun Afyonkarahisar'da bulunduğunu dile getiren Çoban, 14 bin kilometrekare yüzölçüme, merkez dahil 18 ilçeye, yaklaşık 50 belde ve 450'ye yakın köye sahip olduklarını anlattı.

Afyonkarahisar'ın büyükşehir olmasına en fazla belde sakinlerinin sevineceğini vurgulayan Çoban, şöyle konuştu:

"Belde belediyelerimizin, beldelerine yapabileceği pek bir şey yok. Personelinin maaşlarını bile ödemekte zorlanan belediyeler var. Halka bir hizmet veremiyorlar. Belde insanları, Büyükşehir Belediyesi Kanunundan büyük bir memnuniyet duydu. Özel İdarelerimiz elbette çok büyük hizmet yaptılar ancak belediyeler daha hızlı karar alabiliyor, bütçelerini daha hızlı değiştirip gelir ve giderlerini daha çabuk ayarlayabiliyor. Dolayısıyla şehre çok büyük bir güç katacağına inanıyorum. Ayrıca büyükşehir olunca gelirlerimiz de artacak. Bu artan gelir, şehre hizmet olarak yansıyacak. Birçok ilçemizde, beldemizde maalesef kanalizasyon sistemleri uygun değil, arıtma sistemleri çalışmıyor, sağlıklı bir su sistemi yok. Birçok belediyemiz kireçli su, arsenikli su veriyor. Bunların hepsi ortadan kalkacak."

Haberin Devamı

Çoban, büyükşehir belediyesi için gereken nüfusa ulaşmak amacıyla Ordu'da olduğu gibi bir çalışma yapmadıklarını bildirdi.

Şimdilik sadece gelişmeleri izlediklerini belirten Çoban, "Çevremizde, Eskişehir gibi Denizli ve Aydın da büyükşehir oldu. Bunları gözlemleyeceğiz. Köyler, beldeler mahalle oldu. Bu sistem nasıl olacak, göreceğiz. En azından bunları görerek kendimizi hazırlarsak kazanan biz olacağız" ifadesini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!