Güncelleme Tarihi:
Ahmet DAĞLI/ SANDIKLI(Afyonkarahisar), (DHA)- AFYONKARAHİSAR'ın Sandıklı, Kızılören ile Hocalar ilçesinde haşhaş ekim alanları geçen yıla göre azaldı. Sandıklı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Yıldız, yanlış uygulamalar nedeniyle bu yıl 22 bin dekarda ekime izin verilmesine rağmen 11 bin dekar alanda ekim yapılabildiğini söyledi.
Afyonkarahisar merkez, Sandıklı, Hocalar, Kızılören ve diğer ilçelerde yaklaşık 10 gün önce haşhaş hasadına başlandı. İl genelinde Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından 22 bini Sandıklı, Kızılören ve Hocalar ilçeleri olmak üzere toplam 130 bin dekar alana haşhaş ekim izni verildi. Geçen yıl Sandıklı, Kızılören ve Hocalar ilçelerinde 28 bin dekar alana haşhaş ekimine izin verildiğine dikkati çeken Sandıklı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Yıldız, yanlış uygulamalar nedeniyle bu yıl 11 bin dekar alanda ekim yapılabildiğini söyledi.
"22 BİN DEKARA DÜŞTÜ"
Süleyman Yıldız, haşhaşta bu yıl mevsim koşulları dolayısıyla üretimde sıkıntı olmadığını anlatırken, "Ama çiftçi haşhaş üretiminde bazı kurum ve kuruluşların yanlış uygulaması nedeniyle sıkıntı yaşadı. TMO'nun yazlık ekimini geç bildirmesi nedeniyle çiftçiler yazlık ekimini yapamadı. Kışlık ekimlerde de soğuk nedeniyle don oldu" dedi.
"EKİM HER YIL DÜŞÜYOR"
Geçen yıl çiftçilerin TMO'ya 1200 ton haşhaş kapsülü teslim ettiğini aktaran Süleyman Yıldız, şunları söyledi:
"Bu yıl ekim alanı az olduğu için tahminlerimize göre yüzde 60'ı düşer 450 veya 500 ton haşhaş kapsülü teslim edilir diye düşünüyoruz. Haşhaştan elde edilen hammadde en fazla ilimizden çıkıyor. Ama ne yazık ki ilimizin haşhaş ekimi her yıl düşüyor. Dolayısıyla ilçemizin de düşüyor. Haşhaşın kapsülü ve haşhaşı dışarıya da gidiyor. Ülkemizin ve dış ülkelerin haşhaş ihtiyacını karşılamamız için üreticinin önünün açılması ve üretim yapması gerekiyor. Bunun için de haşhaşta belirli bir kota var. Sözleşmeli üretim yaparak bunun önünü açmak gerekiyor."
"KAPSÜLÜ 4-5, HAŞHAŞI 6-8 LİRAYA SATILIYOR"
Bölgede en çok haşhaş üretim yapan köylerden Alagöz'ün muhtarı Ramazan Çetinkaya, 2 bin dekar ekim alanımızla Afyonkarahisar'ın en çok haşhaş ekimi yapan köyleri arasında yer aldıklarını vurguladı. Çetinkaya, şöylededi;
"Gördüğünüz gibi haşhaş hasadı başladı. Kozalar kurudu. Tarlada haşhaşları kırıp çuvallara doldurup akşam da eve götürüyoruz. Evde makine yardımı ile kapsülünü bir yana haşhaşlarını bir yana ayırıyoruz. Kapsülünü TMO'ya satıyoruz. Haşhaşı da piyasaya, tüccara satarız. Beyaz haşhaş iyi para ettiği için üretici devamlı beyaz haşhaş ekiyor. Hasadın temmuz sonuna kadar tamamlanması gerekiyor. Çünkü yağmur yağdığında kozalar açılır haşhaşı dökülür. Bunu bir an önce ıslatmadan hasadını yapmamız gerek. Kapsül fiyatı kilogramı 4-5 lira arasında değişiyor. Haşhaşının da kilogram fiyatı 6-8 lira arasında değişir. Kapsülü ilaç ve kozmetik sanayiinde kullanılıyor. Haşhaşı ise makinelerde sürtülüp katmer, bükme, yemek ve Afyonkarahisar'ın meşhur bükme ve böreklerinin üzerinde kullanılır. Yenilir de."
"YAŞLIYIM AMA ÇALIŞIYORUM"
Kuyucak Köyü'nde haşhaş hasadı işinde çalışan 60 yaşındaki Sevim Cengiz, "Yaşlıyım ama gelirim olmadığı için çalışıyorum. Yaşım ve sıhhatim elverdiği ölçüde de çalışacağım. Haşhaşı ekiyoruz, çapalıyoruz, sulamasını yapıyoruz. Bu sene yağışlar da hasadımız da güzel oldu. Allah haşhaşları verdi. Şimdi biz de işliyoruz" dedi.
"GÜNLÜK 50 LİRA KAZANIYORUZ"
Ekmek parası için Şanlıurfa Siverek'ten haşhaş kırmak için Sandıklı'ya geldiklerini söyleyen 16 yaşındaki Zehra Kılıç, "Günlük 50 lira kazanıyoruz. Yaklaşık 6 ay kalıyoruz. 1 ay haşhaş hasadı yapıyoruz. Daha sonra patates, şekerpancarı ve biber toplama gibi işlerde çalışıyoruz" diye konuştu.
FOTOĞRAFLI