Bu yumurta Arap mutfağından eksik olmuyor

Güncelleme Tarihi:

Bu yumurta Arap mutfağından eksik olmuyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2014 11:13

- Afyonkarahisar'da, selenyumlu yemlerle yetiştirilen tavuklardan elde edilen yumurtalar, en fazla Arap ülkelerine ihraç ediliyor - Bolvadinli yumurta şirketi sahibi Göker: "Fabrikamızda üretimini yaptığımız yem de özel olarak getirttiğimiz ithal mısır, balık unu, tavuğun doğal ortamında elde edebileceği her türlü besin, selenyum bulunduran birçok tahıl, ay çiçeği küspesi, badem ve kabuğu, kaju fıstığı ile ceviz kullanıyoruz. Ayrıca tavuğun, doğal ortamda yiyebileceği besinlerin her birisini karıştırıyoruz"

Haberin Devamı

AFYONKARAHİSAR (AA) - SAMET BİÇER - Afyonkarahisar'da, selenyumlu yemle beslenen tavuklardan elde edilen yumurtalar, özellikle ihraç edildiği Arap ülkelerinde yoğun ilgi görüyor.

Bolvadin ilçesinde faaliyet gösteren girişimci Mehmet Rasih Göker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kimyasal madde ismi gibi görünen "selenyum"un bir mineral olduğunu, bağışıklık sistemini güçlendirmesinin yanı sıra kanser riskini azaltma, vücuttaki hücreleri koruma, yaşlanmayı geciktirme ve kalbi koruma gibi çok sayıda yararı bulunduğunu söyledi.

Yumurta üretiminde selenyumu kullanmayı düşündükten sonra yoğun bir çalışma içine girdiklerini anlatan Göker, aradan geçen zamanda selenyumlu yemden beslenen tavuklardan elde ettikleri yumurtalara gösterilen ilgiden memnun olduklarını bildirdi.

Haberin Devamı

Arap ülkeleri başta olmak üzere, Türkiye dışında güzel bir pazar oluşturduklarını dile getiren Göker, ilgiden memnun olduklarını belirtti. Göker, satışlarındaki başarının, yumurtalarda bulunan selenyumun faydasının pek çok kişi tarafından bilinmesinden kaynaklandığını kaydetti.

Herhangi bir ürün alırken malın kalitesi ve fiyatına bakıldığına dikkati çeken Göker, herkesin sağlıklı yumurta yemesi için fiyatları da uygun tuttuklarını söyledi.

Göker, "selenyumlu yumurta"ya 2010 yılındaki ilginin yüzde 20 civarında olduğunu, aradan geçen zamanda ise bu oranın yüzde 70'e yükseldiğini vurguladı.

Çiftlikteki tavuklara verilen selenyumlu yemin hazırlanmasına ilişkin de bilgi veren Göker, şöyle konuştu:

"Selenyumu elde etmek için büyük bir uğraş veriyoruz. Tavuklar için normal yeme göre daha zahmetli olan bu yemin üretimi gerçekten zaman alıyor. Kendimize ait olan fabrikamızda üretimini yaptığımız yem de özel olarak getirttiğimiz ithal mısır, balık unu, tavuğun doğal ortamında elde edebileceği her türlü besin, selenyum bulunduran birçok tahıl, ay çiçeği küspesi, badem ve kabuğu, kaju fıstığı ile ceviz kullanıyoruz. Ayrıca tavuğun, doğal ortamda yiyebileceği besinlerin her birini karıştırıyoruz. Son olarak da 'kırdırma' olarak tabir ettiğimiz sistemle tavukların yaşına göre yemin boyutunu kilogram şeklinde ayarlıyoruz. Veterinerler eşliğinde özel olarak hazırlanan bu yemler, tavuklara veriliyor. Tavuklar özel ortamlarında, oksijen ve havalandırmanın ardından belirli saatlerde yemleme işlemi gerçekleştiriliyor. Daha sonra tavuklar, yemleme işleminin ardından özel olarak hazırlanan oksijen miktarının en iyi seviyeye getirildiği kümeslere götürülüyor."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!