Güncelleme Tarihi:
AFYONKARAHİSAR, (DHA) - TÜRKİYE Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi ve Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) işbirliğiyle düzenlenen zirvede, termal turizm ele alındı.
Türkiye Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi ve (TÜRSAB) işbirliğiyle Korel Termal Otel'de düzenlenen termal zirveye, 150'yi aşkın seyahat acentesi, sağlık kuruluşu temsilcisi ve akademisyenler katıldı. Toplantının açılış bölümünde konuşan Korel Termal Otel Genel Müdürü ve THTDC Termal Turizm Başkanı Ümit Uysal, Afyonkarahisar'daki tesislerin termal turizmi için hizmet verdiğini söyledi. Uysal, "Yurtdışından tedavi için gelecek yabancı konuklara daha iyi hizmet vermeyi amaçlıyoruz. Otelde bulunan sağlık ekipleri ile başta fizik tedavi olmak üzere termal suların getirdiği sağlık iyileştirmeleri nedeniyle tercih ediliyoruz. Afyonkarahisar bölgesinin sularının iyileştirici özelliklerini dünyayı daha iyi tanıtmamız gerektiğini düşünüyoruz" dedi.
TÜRKİYE HAKETTİĞİ PAYI ALMALI
TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Davut Günaydın ise sağlık turizminin kesinlikle heba edilecek bir turizm çeşidi olmadığını vurguladı. Sağlık turizminin mutlaka önemsenmesi gerektiğini kaydeden Günaydın, "Biz TÜRSAB olarak sağlık turizmini son derece önemsiyoruz. Üyelerimizin sağlık turizmi yapmasını destekliyoruz. Dünyada sağlık turizmine yönelik büyük bir pasta var. Türkiye'nin bu pastadan hak ettiği payı alması gerekiyor. Türkiye 3 saat uzaklıkta 200 milyon insana ulaşan önemli bir noktada. Türk turizmi için kim elini taşın altına koyuyorsa, TÜRSAB ona destek vermek zorunda" diye konuştu.
AFYON TERMALİN BAŞKENTİ
ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser de Afyonkarahisar'ın son 10 yılda önemli yol alan termal şehirlerden biri olduğunu kaydetti. Afyonkarahisar'ın termal turizmin başkenti olduğunu ifade eden Serteser, "Türkiye'nin çeşitli yerlerinden gelen 150 acenteye hizmet verecek tesislere sahibiz" dedi.
KAPASİTE 15 BİNİ BULACAK
Kültür ve Turizm İl Müdürü Özge Öztürk Demirayak kentte 5 yıldızlı 8 otel ve 5 binin üzerinde yatak bulunduğunu, bu sayının yeni yatırımlarla 15 bine yükseleceğini kaydetti.
TERMAL TURİZMDE SEFERBERLİK ŞART
Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü (AKÜ) Prof. Dr. Mustafa Solak, tıbbı genetik profesörü olarak şehre 16 yıldır hizmet verdiğini ifade etti. On altı yıldır gönüllü olarak çalıştığından söz eden Prof. Dr. Solak, şöyle konuştu:
"Termal turizm, sağlık turizm ile birlikte düşünmeli ve bölgedeki tüm tesisler, kuruluşlar ortaklaşa kümelenme yapılmalıdır. Üniversite olarak bazı hizmetleri kolaylaştırmak zorundayız. Bölgedeki tesislere kaliteli eleman yetiştirmek için önemli çalışmalar yaptık ve sertifikasyon programları geliştiriyoruz. Dünyanın en kaliteli sularına sahip bir şehirdeyiz. Türü bakımından 7-14 çeşit mineral suların gramında 1 ile 13,5 oranında yer alıyor. Bütün bu özellikler göz önüne alındığında termal turizm için tanıtım seferberliğine ihtiyaç vardır. Türkiye bir termal cennetidir."
HEDEF DÜNYA PAZARINDA ETKİNLİK
Türkiye Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi Başkanı Emin Çakmak ise dünyada sağlık turizminin 100 milyar dolarlık bir pazara sahip olduğunu söyledi. Türkiye Sağlık Turizmi Konseyi olarak 2013'te Monako'da yapılan toplantıda 38 ülkenin katılımı ve 12 ülkenin imzasıyla Dünya Sağlık Turizmi Konseyini (GHTC) kurduklarını belirten Çakmak, "Konseyin üye sayısı 55'e ulaştı. Türkiye iki yıl başkanlığını yaptı. Şu an başkanlığını Ürdün yapmakta. Ancak GHTC sekretaryası İstanbul'da. İstanbul'u merkez yaptık. Önümüzdeki günlerde DGHTC işbirliğinde İngiltere, Yunanistan, ABD'den uzmanların katılımıyla eğitim birimini hizmete sokarak, Türk turizmcilerin dünya sağlık turizm pazarında etkin şekilde yer almalarını sağlayacağız."
FOTOĞRAFLI