Afyonkarahisar'da mermer ve doğaltaş ihracatında artış

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2014 12:34

-Maden rezervleri ve çeşitliliği bakımından oldukça zengin olan Afyonkarahisar'da, sektörde yılın 9 ayında ülke genelinde görülen ihracat düşüşüne karşın yüzde 5.2'lik artışla 138 milyon 913 bin dolar mermer ve doğaltaş ihracatı yapıldı -ATSO Dış Ticaret Uzmanı Şenbabaoğlu: "Yılın 9 ayında Afyonkarahisar'dan gerçekleştirilen 271 milyon 960 bin dolarlık ihracatta, mermer ve doğaltaş sektörü 138 milyon 913 bin dolarla ilk sırada yer aldı"

Haberin Devamı

AFYONKARAHİSAR (AA) - CANAN TÜKELAY - Türkiye'nin önemli mermer ve doğaltaş rezervlerine sahip Afyonkarahisar'da, sektörde bu yılın 9 ayında ülke genelinde görülen ihracat düşüşüne karşın yüzde 5.2'lik artışla 138 milyon 913 bin dolar ihracat gerçekleştirildi.

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Dış Ticaret Uzmanı Hüsnü Selim Şenbabaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl kentin ihracatının, ithalatının 5 katı olduğunu anımsatarak, Türkiye genelinde dış ticaret fazlası veren ender illerden biri olduğunu belirtti.

Geçen yıl Afyonkarahisar'dan yapılan ihracatın bir önceki yıla göre yüzde 18,1 artış göstererek 308 milyon 399 bin dolara çıktığını aktaran Şenbabaoğlu, şöyle konuştu:

"Yılın 9 ayında Afyonkarahisar'dan gerçekleştirilen 271 milyon 960 bin dolarlık ihracatta, mermer ve doğaltaş sektörü 138 milyon 913 bin dolarla ilk sırada yer aldı. Bu yılın ilk 9 ayında mermer ve doğaltaş sektöründe Türkiye genelinde gerçekleştirilen ihracatta düşüş yaşamasına karşın, Afyonkarahisar bu durumdan etkilenmeyerek yüzde 5,2'lik artış kaydetti."

Haberin Devamı

Şenbabaoğlu, gerçekleşen bu artışın beklentilerinin altında kaldığını vurgulayarak, en çok mermer ve doğaltaş ihracatının Çin, ABD, Fransa, İngiltere ve Almanya'ya yapıldığı söyledi.

Bu yıl Çin'e yapılan mermer ve doğaltaş ihracatının geçen seneki değerlerin altında görüldüğünü ifade eden Şenbabaoğlu, "Afyonkarahisar ekonomisinin lokomotiflerinden olan madencilik sektöründeki ihracat, 2013'te en büyük pazar olan Çin'deki ekonomik büyümenin yavaşlaması ve önemli pazarlardan Irak'ta yaşanan iç karışıklıklardan olumsuz etkilenmiştir" diye konuştu.

-Hammadde satışı yükte ağır, paha da hafif

Şenbabaoğlu, madencilik sektöründe, hammadde ve yarı mamul ihracatının yapıldığını dile getirerek, mamul ile orta, yüksek ve ileri teknoloji ürün ihracatının son derece az olduğunu vurguladı.

Blok halinde gönderilen ürünlerin yükte ağır fakat meblağ da az kaldığını dile getiren Şenbabaoğlu, "Doğaltaş alanında, işlenmiş ürünün birim fiyatı 400 dolara kadar çıkarken hammadde olarak 30 yarı mamul olarak ise 55 dolar civarında satılıyor. Nitelikli iş gücü, patent ve markalaşma bilincinin yeterli seviyeye çıkması halinde doğaltaş ihracatından daha fazla gelir elde edilebiliriz" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!