Güncelleme Tarihi:
AFYONKARAHİSAR (AA) - Küresel Çevre Fonu'nun (GEF) İdari Odak Noktalığı görevini yürüten Orman ve Su İşleri Bakanlığı, GEF Sekretaryası ve Dünya Bankası işbirliğiyle düzenlenen "3. Ulusal Diyalog Çalıştayı", Afyonkarahisar'da başladı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Kadıoğlu, kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, özel sektör ve uluslararası donör kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla kentteki bir otelde düzenlenen çalıştayın açılışındaki konuşmasında, bugüne kadar iki diyalog toplantısı gerçekleştirdiklerini, bunun üçüncüsü olacağını söyledi.
Her ulusal diyalogda çok güzel faydalar elde edinildiğini dile getiren Kadıoğlu, "Kurum temsilcilerimizin çok güzel fikirleri var ama fikirlerin dağınık olmasından ötürü bunları bir araya getirmekte zorlanıyorduk. Bu tür toplantılarla bunları bir araya getirerek yeni oluşumlar, yeni programlar, yeni projelerin gerçekleşmesi adına bu ulusal diyaloğu çok önemsiyoruz" diye konuştu.
Dünyada nüfusun ve sanayinin arttığına değinen Kadıoğlu, diğer taraftan da çok kıt sayıda kaynakların bulunduğunu, bu kaynakların rasyonel bir şekilde kullanılması adına yeni projelerin elde edilmesi gerektiğini söyledi. Sürdürülebilir kalkınmaya dikkati çeken Kadıoğlu, çevreyi korumanın kalkınmanın önünde bir engel olmaması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:
"Eğer kullanma ve korumayı bir arada götürürsek bu konuda başarılı oluruz. Yani birini, bir diğerine tercih etmeyeceğiz. Tercih etmeme gerekçelerimizi de bu tür toplantıların sonunda söylüyoruz. GEF'ten alınan kaynaklar belki ülkemiz açısından çok yüksek değildir ama bunun katma değeri bizler açısından çok önemlidir. Çünkü burada bütün ülkelerin ortaklaşa yaptığı bölgesel çalışmalar olduğu gibi kurumlarımızın yaptığı çalışmalar da olabilir. Son yıllarda en çok konuşulan iklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik, çölleşme ile mücadele konuları var, biz bu konuların dışında yeni alanlar bulmak zorundayız. Her gün konuştuğumuz konuları ele alırsak bu konuda fazla ileri gidemeyiz. Şu anda mevcut durduğumuz alanlar içinde iklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik gibi konular var."
Çalıştayda iki gün boyunca 8 oturum gerçekleştirilecek ve GEF konusunda bilinç artırılması, GEF projelerinin geliştirilmesi ve uygulanması konusunda bilgi alışverişinde bulunulacak.