IHA
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2015 16:15
Mor Pavlus Mor Petrus’un adına Adıyaman’da yapılan kilisenin kuruluş yıl dönümü etkinliklerinde Süryaniler, Adıyaman’da düzenlenen ayinde buluştu.
Türkiye’nin farklı şehirlerinden ve Arap ülkelerinden Adıyaman’a gelen Süryaniler, yıllar sonra yakınlarıyla hasret giderdi.
Mor Pavlus Mor Petrus Kilisesi’nde düzenlenen ayin töreni İstanbul, Ankara ve İzmir Süryani Kadim Cemaati Ruhani Lideri ve Patrik Vekili Metropolit Filüksinos Yusuf Çetin ile Adıyaman ve çevre iller Süryani Kadim Metropoliti Melki Ürek öncülüğünde gerçekleşti.
Konuyla alakalı olarak açıklamalarda bulunan Melki Ürek, “Kilisemiz elçilerimiz Mor Pavlus, Mor Petrus adına kurulmuştur. Kilisemiz bu iki elçinin adına kurulduğu için 29 Haziran’da sabit anma günlerimiz bulunmaktadır. Bu kutlama aynı şekilde bütün Hıristiyanlar arasında kutlanılıyor. İnsanlarımızın uzak memleketlerde yaşaması ve mevsim sebepleri, her memlekette okul sezonun farklı olması nedeniyle kutlamamızı 5 Temmuz tarihine almak zorunda kaldık. 29 Haziran tarihi pazartesine denk geldiği için o tarihte insanlarımızın buraya gelmesi çok zor olacaktı. Ancak bizler 29 Haziran tarihinde dünyanın dört bir yanından insanlarımızı Adıyaman’a getirdik. Bu programımızla birlikte insanlarımız Adıyaman’ı gördüler, gezdiler, ibadetlerini yapıp, tekrar memleketlerine dönecekler. Bu programımızda elçilerimiz Mor Pavlus ve Mor Petrus’un anma gününü kutlayarak, ayin yaptık. Bu ayin sadece bu iki elçinin yani havarinin adına yapılmış olan bir ayin değildir. Bizde ayin kutsal bir olaydır ve bütün dualarımızın neticesidir. Bütün dualarımız ancak ayinle neticelenir ve düğümlenebilir. Bu ayini özellikle kutsalların adına yaptık. Bizler için ayin birçok şeyi içeriyor. İsa ölüleri diriltecektir. Dirilmeden dirilmeye fark vardır. Diriliş kurtuluş için olmadır. Bu sebeple bu ayin de ölülerimizi andık. Bu ayına katılanlarla birlikte özellikle dünyanın huzurunu temenni ediyoruz. Huzurun bütün dünyaya ve memleketimize ve gelmesini ve tesis etmesini diliyorum. Aslında bu ayin bütün insanlar için yakarış duasıdır. İnsanların huzuru anlamaları, kendi aralarında tesis etmeleri için bir vesiledir” dedi.
Yusuf Çetin ise konuşmasında, “Bu kilise her iki elçinin adına yapılmıştır. Hıristiyanlar her iki elçi için yaklaşık olarak 2 bin yıldır bayram gününü kutluyorlar. Dünyanın birçok yerinde özel olarak Adıyaman’a gelen vatandaşlarımız farklı illerden, Avrupa ve Arap ülkelerinden kilisemize geldiler. Bu insanlarımız özellikle Adıyaman’da doğup, büyümüş, dini nikahlarını burada yapmışlar. Bu etkinliğimizle birlikte insanlarımız hem kiliselerini ziyaret ediyorlar hem de bu iki azizin gününe katılarak, yakınlarıyla özlemlerini gideriyorlar. 1999 yılından bu yana her yıl düzenli olarak kilisemizin gününde düzenlenen programlara katılıyorum. 1984 ila 1999 yılına kadar kilisemiz kapalı kalmıştı. Burada görevli olan din adamımız yurt dışına gitmişti. Daha sonra Melki Ürek, ilk etapta rahip olarak daha sonra ise metropolit olarak Adıyaman’a atanmıştı. O yıllardan bu yana her yıl kilisemize geliyorum. Farkı inanç ve kültürler, etnik kökenler noktasında ülkemiz zengin bir ülkedir. Bu durum ülkemizin zenginliğini gösteriyor. Etrafımıza baktığımızda maalesef Suriye, Irak gibi farklı ülkelerde savaşlar son bulmuyor. Bizler bu duruma çok fazla üzülüyoruz. Ülkemizin birlik ve beraberliği, kalkınması, tanıtımı için hem dua ediyoruz hem de çaba harcıyoruz. Bu hususta din adamlarına da görev düşüyor. Adıyaman’a gelenler tekrardan yaşadıkları yerlere döndüklerinde her birileri bu bölgemiz ve ülkemiz için fahri elçi olarak gördüklerini ve duyduklarını anlatacaklardır. Her yıl programımıza katılımlar daha fazla olacaktır. Adıyaman’daki devlet yetkililerimiz, halkımız bizleri çok güzel karşıladılar. Böylelikle ön yargılar kalkmış oluyor. İnsanların birbirlerini görmesi, diyalog kurması bambaşka bir durum” ifadelerini kullandı.
Yapılan konuşmaların ardından kilisede bulunan onlarca kişiye
yemek ikramında bulunuldu.