IHA
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2015 16:47
ADIYAMAN SAĞLIK MÜDÜRÜ MEHMET EMİN TAŞ, AKILLI İLAÇ KULLANIMIYLA İLGİLİ UYARIDA BULUNDU
Adıyaman Sağlık Müdürü Mehmet Emin Taş, akıllı ilaç kullanımı ile ilgili yaptığı açıklamada, gelişen hastalıkların en önemli iyileştirme yöntemlerinden birinin ilaç olarak kullandığı antibiyotikler olduğunu kaydetti.
Sağlık Müdürü Mehmet Emin Taş, antibiyotiklerin yakın zamana kadar hastalıklarla olan mücadelede çok az sayıda iken, günümüzde farklı ilaçların bulunup tedavilere katılması ile hastalıklar ile girilen mücadelede iyileşme kolaylığının sağladığını dile getirdi.
Akıllı ilaç kullanımı ve farkındalık konusunda basın açıklaması yapan Mehmet Emin Taş, “Kullanılan antibiyotiklere ve diğer ilaçlara ulaşımının kolaylığını ve rastgele kullanımını artırmış olup, buna bağlı olarak da birçok sorunu beraberinde getirmiştir. Basit hastalıklarda bile iyileşmenin sağlanmadığı antibiyotiklerin etkisiz kaldığı bir döneme hızla gelinmiştir.
Kullandığımız ilaçlara karşı gelişen direnç gelişimi ve hastalıklar ile yaptığımız mücadelede yetersiz ve etkisiz kalmamak için elimizdeki antibiyotiklerin kıymetini iyi bilmeliyiz. Yapılan çalışmalarda yeni bir antibiyotiğin güvenirliliğinin tespit edilip kullanılmaya başlaması için en az onbeş ile yirmi yıl gerekmektedir. Hastalıklarda korunabilmek ve hastalandığımızda iyileşebilmek için sahip olduğumuz antibiyotiklerden sürekli faydalanabilmek için beslenme şeklimizi de düzenleyerek hekim tarafından yazılmış ve yine hekim tarafından önerilmiş uygun miktarda, uygun zamanda, uygun, vücuda alınma şekli ve önerilen dönemden önce veya sonra sonlandırmadan kullanmalıyız. Bu uygulamalara dikkat edilmediği sürece beklenen faydayı alamayız. Bu da beraberinde hastalığın davam etmesine, yeni ilaçların tedaviye eklenmesine, görülebilecek sakatlık veya hasta ölümlerine neden olabilecektir” dedi.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Avrupa ülkelerinde dirençli bakterilerin 25 bin kişinin ölümüne neden olduğunu kaydeden Taş, “Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre rastgele kullanılan ilaçların % 50 sinin uygun olmayan reçeteleme yöntemleri ile temin edildiği ya da satıldığı belirtilmektedir. Türkiye de antibiyotik tüketim oranı dünya ortalamasının üstündedir. Uygun temin etme durumu, ilaç uygulama ve tüketme davranışlarının hızla gelişmediği sürece hastalıklarda kullandığımız antibiyotiklere karşı gelişen direnç ve buna paralel olarak da yükselen ekonomik gider artacaktır. Ülkemizde SGK verilerine göre 2008 yılı için 10 milyar 717 milyon, 2013 için bu oran %46 artarak 15 milyar 673 milyon, 2015 yılı içinde 17,8 milyar lira kaynak ayrılarak getirdiği ekonomik yük olmuştur. Toplum bilincinin hızla gelişmediği ve farkındalıklarımızı artırmadığımız sürece hem manevi hem de maddi olarak halkımızda ve ülke ekonomimizde kayıplarımızın hızla artacağı bilinmelidir. Bu vesileyle akılcı olmayan ilaç kullanımının önüne geçilmesi için toplumun her kesimindeki meslek grupları ve toplumu oluşturan birer paydaş olarak toplumdaki rollerimiz ile pekiştirerek daha sağlıklı yarınlar için el birliğiyle üzerimize düşeni yapmalıyız. Hastalandığımızda en doğal hakkımız olan tedaviden faydalanma ve tedavi olma hakkımızı kullanırken akılcı ilaç kullanma bilinciyle kaynaklarımızın rastgele kullanımını engelleyerek farkındalıklarımızı geliştirmeliyiz” şeklinde konuştu.