Güncelleme Tarihi:
ADIYAMAN (AA) - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, "Bizim dışımızdaki etkenlere rağmen ekonominin bu çalkantıların etkisinde kalmayarak 20 çeyrek üst üste büyümesini son derece önemli olarak değerlendiriyoruz" dedi.
Derneklerinin Adıyaman Şubesi 3. Olağan Kongresi'ne katılan Olpak, yurt içinde 85 noktada 11 bin üyeyle, yurt dışında ise 63 ülkede 159 kontak noktasıyla faaliyetlerini sürdürdüklerini söyledi.
Yurt dışındaki faaliyetlerini artırarak çalışmalarına devam ettiklerini belirten Olpak, "Dünya, ticaret adamları için sadece Türkiye'den ibaret değil. Bu yıl içerisinde planladığımız faaliyetlerimizde Moskova, Cenevre, Bakü, Batum, Tokyo, Lyon, Strazburg, Cidde, Güney Afrika, Cezayir, Fas ve Nijerya'da da yeni şube açılışlarımız var" diye konuştu.
Bütün uğraşılarının, iş adamlarının dünyada hak ettiği yere gelmesi için olduğunu ifade eden Olpak, Türk medeniyetinin yeniden canlanması ve Türkiye'nin içeriden ve dışarıdan tüm ticaret ağlarının daha iyi olması için çalıştıklarını dile getirdi.
Olpak, "Gezi ve 17-25 Aralık" süreçlerinin olumsuz yansımalarına değinerek, şöyle devam etti:
"Bu dönemdeki atmosferin bize yansımasıyla başlayan 2014 yılında toplumsal ve siyasal huzuru bozmaya çalışan bütün operasyonlara rağmen iş adamları olarak bizim hedefimizin altında da olsa 2014 yılının ilk 9 aylık büyümesini yüzde 2,8 olarak gerçekleştirdik. Biz kendimizi çokça kıyasladığımız Avrupa ülkelerine baktığımızda Euro bölgesi yüzde 0,2 yani binde 2 büyüyebildi. Yine 2014'te biri yerel ama gergin diğeri cumhurbaşkanlığı olmak üzere iki büyük seçim geçirdik. Güneyimizde iki yılı aşkındır devam eden çok derin bir yara var, akan kan var. Kuzeyde Kırım-Ukrayna-Rusya üçgeninde devam eden ve ortamın getirdiği siyasi durum elbette ekonomimizi etkiledi fakat bütün bu belirsizliklere, bizim dışımızdaki etkenlere rağmen ekonominin bu çalkantıların etkisinde kalmayarak 20 çeyrek üst üste büyümesini son derece önemli olarak değerlendiriyoruz"
- Cari açık
Son yıllarda üzerinde en çok konuşulan konuların başında cari açığın geldiğini vurgulayan Olpak, 2013 yılında 65 milyar dolar cari açık yaşandığını anımsatarak, geçen yıl ocak-kasım ayları arasındaki cari açığın önceki yıla göre 18 milyar dolar geride kapandığını belirtti.
Cari açığın 2014 yılında 45 milyar doların altında olmasının beklendiğini kaydeden Olpak, "Yine ocak-kasım ayı ihracat rakamlarına baktığımızda yüzde 4,4'lük bir ihracat artışıyla 144,5 milyar dolar değerinde bir rakama ulaştığımızı görüyoruz. Bence bunlar kadar önemli bir değer de aynı dönemde ithalatımızın da yüzde 3,5 gerilemiş olmasıdır" dedi.
Dernek olarak gerçekleştirdikleri bir anketin sonuçları hakkında bilgiler veren Olpak, şöyle konuştu:
"Bizim anketimize katılan üyelerimizin yüzde 55'i 2015 yılı içesinde yeni yatırım planladıklarını söylüyorlar, yüzde 30'u da mevcut yatırımlarını koruyacağını söylemiş. Yine üyelerimizin yüzde 49'u 2015 yılı içerisinde yeni istihdam oluşturacağız derken aynı istihdamı koruyacağını söyleyenlerin oranı ise yüzde 40. Demek ki kötümser dediğimiz oran yüzde 11'lerde. Üyelerimizin yüzde 58'i 2015 yılını 2014 yılından daha iyi beklerken 2015 ve 2014'ü aynı seviyede bekleyenlerin oranı da yüzde 21. Yılın ilk günlerini yaşadığımız bu süreçte bu rakamların önemli olduğunu düşünüyorum"
- Paris'teki terör saldırısı
Olpak, Avrupa'da son dönemde İslamofobinin yaygınlaştığını ve Paris'te yaşanan saldırının ardından bazı çevrelerin İslam'ın bir umut dini olduğunu, insanlar için gelecek vadettiği fikrini örselemeye çalıştığını vurguladı.
Adı barış ve esenlik olan bir dinin şiddet ve terörle olmasının söz konusu olamayacağını ifade eden Olpak, şunları kaydetti:
"Terörün iyisi, kötüsü, haklısı, haksızı, milleti, dini yok, terör terördür. Terörden bahsederken imalı ifadeler kullanmak yanlıştır, terörün önüne sıfatlar koymak yanlıştır. Bizim bakış açımız polisimizi şehit eden terör ile Paris'teki saldırıyı düzenleyen terör arasında kökü itibarıyla bir farkın olmadığıdır. Topyekun bir dini hedef alarak yapılan eylem ve gösteriler, bunun sonucunda yapılan gösteriler de bütün dünyanın barışına zarar verecek bir yere de gidebilir. Avrupa'yı özellikle bu konuda dikkatli olmaya çağırıyoruz. Bizim İslam inancımız içerisinde Peygamber Efendimizin şeklinin çizilmesi, resminin çizilmesi dahi kabul edilmezken birtakım özgürlük bahaneleri altında karikatürlere konu edilmesinin de kabul edilemez bir yanlış olduğunu ifade ediyorum"