Modern Arıcılık Teknikleri Anlatıldı

Güncelleme Tarihi:

Modern Arıcılık Teknikleri Anlatıldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2015 16:35

ADIYAMAN'DA 'MODERN ARICILIK TEKNİKLERİ' KONULU EĞİTİM VERİLDİ

Adıyaman’da yaygın olan arıcılık ile ilgili düzenlenen ‘Modern Arıcılık Teknikleri’ konulu eğitim semineri büyük ilgi gördü.
Arsemes Otel’de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Adıyaman Arı Yetiştiricileri Birliği ve İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından gerçekleştirilen Modern Arıcılık Teknikleri’ konulu seminere Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu konuşmacı olarak katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) Genel Sekreteri Dr. Bülent Özkan tarafından yapılan açılış konuşmasında, İKA’nın bölgeye yaptığı desteklerden bahsedildi.
Bülent Özkan, “Kurulduğumuz günden beri bölgemizin gelişmesi, kalkınması, yerel dinamiklerin kalkınması adına çalışmalar yapıyoruz. Planlama çalışmalarının yanında proje faaliyetleri de gerçekleştiriyoruz. Bu günde arıcılığın geliştirilmesi, yaygınlaştırılması için buradayız. 2010 yılında kurulduğumuzda bölgemizin kalkınması için kendimize yol belirlemiştik. Bölge planlarımızı hazırladık. Tarımsal sanayinin gelişmesi ana eksenlerimizden birisidir. Arıcılıkta tarım sektöründe ana ürünlerden birisidir” diye konuştu.
Adıyaman Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Öztürk, ise üretimde bilimin önemine dikkat çekerek, “Başarılı olmak için öncelikle cehaletin ortadan kaldırılması lazım. Başarılı olmak için ilim sahibi olmak lazım. Özellikle organik arıcılıkta başarılı olmak için hocamız gibi değerli bilim adamlarına ihtiyaç vardır. Adıyaman’da 1020 tane arıcımız var. Dolayısıyla 1020 arıcının verim elde edebilmesi için ilmi konferanslara ihtiyacımız vardır. Adıyaman arıcıları olarak biz organik bal üretiyoruz. Ekip ve ekipman olarak eksikliklerimiz var” şeklinde konuştu.
Adıyaman Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Adil Alan ise, Türkiye’nin Dünyada en fazla arı yetiştiriciliği yapan 2. ülke olduğunu ancak, kovan başına düşen bal miktarında dünya 4.’sü olduğunu kaydetti.
Adil Alan, Adıyaman’da ki arıcılık ile ilgili ise,”Adıyaman’da 56 bin 136 adet arı kovanı ile 473 bin 436 ton bal üretilmektedir. Adıyaman’da Arı Yetiştiricileri Birliği 2003 yılında kurulmuş ve 900 üyesi bulunmaktadır. Adıyaman’da 2011 yılında 1080 adet arılı kovan, 1232 adet arısız kovan, 2012 yılında 1200 adet arılı kovan ve arıcılık malzemeleri, 2013 yılında 2 bin 40 adet arılı kovan, 53 adet arıcı barınağı, 63 adet güneş enerji paneli dağıtılmıştır. 2015 yılı itibariyle ile arıcılık ile ilgili dört proje uygulamaktayız” bilgilerini paylaştı.
Açılış konuşmasının ardından Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu, seminere katılan arıcılara bilenen yanlış teknikler başta olmak üzere, arıcılık ile temel bilgileri anlattı. Seminer sonrasında arıcılara sertifika verildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!