Kutlu, Pulmoner Rehabilitasyon Haftası Mesajı Yayınladı

Güncelleme Tarihi:

Kutlu, Pulmoner Rehabilitasyon Haftası Mesajı Yayınladı
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2015 13:47

ADIYAMAN İL HALK SAĞLIĞI MÜDÜRÜ MUSTAFA KUTLU; 9-15 MART PULMONER REHABİLİTASYON HAFTASI ETKİNLİKLERİ KAPSAMINDA BİR MESAJ YAYINLADI.

Adıyaman İl Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kutlu, 9-15 Mart Pulmoner Rehabilitasyon Haftası etkinlikleri kapsamında bir mesaj yayınladı.
Kutlu mesajında, “Günümüzde kronik solunum hastalıklarının tıbbi tedavisinin standart bir bileşeni olarak kabul edilen Pulmoner Rehabilitasyon, kronik solunum hastalarının fiziksel ve psikolojik durumlarını düzeltmeyi ve sağlığı iyileştirmeyi hedefleyen, hasta değerlendirmesini takiben bireysel olarak belirlenen egzersiz eğitimi, davranış değişikliği ve hasta eğitimi gibi yaklaşımları içeren kapsamlı uygulamalar bütünüdür" dedi.
Halkın ve sağlık görevlilerinin pulmoner rehabilitasyona yönelik bilgilendirilmesi ve bilincin artırılması amacıyla düzenlenen Pulmoner Rehabilitasyon Haftası etkinlikleri bu yıl 9-15 Mart 2015 tarihleri arasında gerçekleştirileceğini ifade eden Kutlu, şunları söyldi:
"Pulmoner rehabilitasyonda en önemli ve temel bileşen egzersiz eğitimi olmakla birlikte, bireyin gereksinimleri doğrultusunda diğer bileşenler de (hasta ve ailesinin eğitimi, vücut kompozisyonunun değerlendirilmesi gerekli olgularda beslenme desteği, psikososyal destek, nefes darlığı ile baş edebilme yöntemleri, iş-uğraşı tedavisi, enerji koruma yöntemleri vb) pulmoner rehabilitasyon programlarında yer almaktadır. Program; nefes darlığı nedeni ile yaşam kalitesi ve fiziksel kapasitesi bozulan, hastalığı hakkında bilgi edinme ihtiyacı olup, hastalığın yarattığı kısıtlamalarla baş etmeyi öğrenmesi gereken hastalara yöneliktir. Egzersiz, pulmoner rehabilitasyon programlarının en önemli bölümüdür. Egzersiz kalp ve akciğer fonksiyonlarını iyileştirir. Kaslarını güçlendirerek, nefes darlığı hissini azaltır.
Kronik akciğer hastalarında nefes darlığı ve yorgunluğun neden olduğu günlük yaşamdaki hareketsizlik; kemik ve kas içeriğinin, kalp ve akciğer fonksiyonlarının, hareket yeteneğinin gittikçe azalmasına neden olur. Egzersiz ile kas kuvveti artar, kas dayanıklılığını ve direncini arttırarak daha uzun mesafeler yürünebilir, kas ve eklemler daha iyi hareket eder, gevşemeyi sağlar, daha güçlü ve enerjik hissedilir, kalbin çalışması iyileşir, nefes darlığı azalır. Tüm bu nedenlerden dolayı egzersiz yapılmalıdır. Pulmoner rehabilitasyon programı en az 8 hafta (toplam 24 seans) süre ile uygulanmalıdır. Egzersiz eğitimi bırakıldığında kazanımlar kaybedildiği için egzersiz alışkanlığının devam ettirilmesi gerekmektedir. Pulmoner rehabilitasyon programına ulaşım imkânı yok ise, hastanın kendi kendine yapabileceği çok şey vardır. Öncelikle göğüs hastalıkları uzmanına danışarak yapabilecekleri hakkında bilgi edinmelidir. Hastalar yaşam kalitesini sigarayı bırakarak, ilaçlarını doğru kullanmayı öğrenerek ve düzenli egzersiz yaparak artırabilir. En basit ve en önemli egzersiz düzenli yürüyüş yapmaktır. Sağlıklı bireyler için her gün en az 20 dakika yürüyüş önerilmektedir. Soba, fırın yakıtları, kızarmış yağlar, oda spreyleri, boya ve ciladan kaynaklanan gazlardan, iyi havalandırma sağlanarak kaçınılmalıdır. Ev ortamında tahriş edici maddelerle (tuz ruhu, çamaşır suyu, kezzap vs) temizlik yapılmamalıdır. Hastaların tedavilerini düzenli almaları ve sigara başta olmak üzere risk faktörlerinden kaçınmaları kaliteli bir yaşam sürmeleri için olmazsa olmazlardandır.
Pulmoner rehabilitasyon ekibinde yer alan bir diyetisyen, sağlıklı beslenme, doğru gıda seçimi ve hazırlanması ile ilgili hastayı bilgilendirir. Yiyeceklerin miktarı, tipi ve öğün zamanlaması, nefes darlığının artmasına neden olabilir. Beslenme yetersizliği, yutma güçlüğü, kilo kaybı ve şişmanlık sorunu olan kişilerde, danışmanlık ve bireysel yaklaşım sunulur. Kronik akciğer hastalığınız nedeniyle uzun süreli nefes darlığı, çabuk yorulma, güçsüzlük nedeniyle günlük aktivitelerinizi yapmakta güçlük çekiyorsanız; Hastanelerde konu ile ilgili Göğüs Hastalıkları Polikliniğine başvurmalı, pulmoner rehabilitasyon programlarından yararlanmalısınız” şeklinde konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!