Kapatılan Mozaik Gün Yüzüne Çıkacak

Güncelleme Tarihi:

Kapatılan Mozaik Gün Yüzüne Çıkacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2015 16:13

Adıyaman’da ki Perre Antik Kent Nekropol alanında bulunan yaklaşık 150 metrekarelik mozaik koruma evi yapılmasıyla yeniden gün yüzüne çıkacak.
MÖ. I. yüzyılda Kommagene Krallığının beş büyük kentinden birisi olan Perre Antik Kentteki çalışmalarda sona gelindi. Perre Antik Kenti Çevre Düzenlemesi ve Uygulamaları işi 2013 yılında ihale edildi.
Ziyaretçilerin gezebilecekleri net gezi güzergahlar, rahat dolaşım, dinlenme ve genel ihtiyaçlarına cevap verecek üniteler yapıldı. Proje kapsamında yürüyüş yolları, aydınlatma, güvenlik kameraları, çevre duvarı ve tel çit, karşılama merkezi yapıldı. Son olarak 150 metrekare büyüklüğündeki mozaiğin koruma evi yapılıyor. Çelik konsorsiyum ayaklar üzerine branda ile kapatılarak, çevre koruması yapıldıktan sonra mozaik yeniden açılacak.
2009 YILINDA ORTAYA ÇIKAN MOZAİĞİN ÜZERİ ÖRTÜLMÜŞTÜ
2009 yılında Adıyaman Müze Müdürü Arkeolog Fehmi Eraslan başkanlığında Perre Antik Kentte yapılan kazılarda ana kaya oyularak yapılan tapınak ve 150 metrekare büyüklüğünde çeşitli figürlerin bulunduğu mozaik bulunmuştu. Mozaiğin alt kısmında ise ana kayaya oyulmuş tapınak bulunmuştu.
Perre Antik Kentin nekropol alanında bulunan tapınakta 3 kartal kabartması yer alırken, alt kısmında ise adak yazıları bulunuyor. Yaklaşık 30 metrekare olan tapınağın üzerinde ise büyük bir mozaik bulunuyor. Roma dönemine ait olduğu tespit edilen mozaikte, evcil ve yabani hayvan figürlerinin yanı sıra, üzüm gibi meyve figürleri de bulunuyor. Koruma amaçlı kazıda ortaya çıkan mozaik daha sonra üzeri tekstil ile kaplandıktan sonra kapatıldı.
Müze Müdürü Fehmi Eraslan, Valilik imkanlarıyla yapılan kurtarma kazılarında ortaya çıkan mozaiğin turistlerin ziyaretine sunulacağını belirterek, “2009 yılında Müze Başkanlığında, Adıyaman Valiliği imkanlarıyla Perre Antik Kentin nekropol alanında bir kurtarma kazısı yaptık. Burada bir yer altı mabedi ve üzerinde de mozaikli alan ortaya çıkartıldı. Yaklaşık 150 metrekare büyüklüğünde olan bu mozaik ortaya çıktıktan sonra bir koruma evi yapmak üzere, üzerini kapattık. Tekstil serdik, bir de kum ve toprakla kapattık. Şuan buranın üzerine bir koruma evi yaparak koruyacağız ve koruma evi bittikten sonra biz tekrar mozaiğin üzerini açacağız ve halka sunacağız. Mozaikte geçmiş Roma döneminde yapılmış, üzerinde yabani hayvanlar ve evcil hayvanların olduğu, yine bitkisel desenlerin bulunduğu bir mozaiktir” dedi.
Çalışmaları inceleyen Gaziantep Röleve Anıtlar Bölge Müdürü Mustafa Ayar ise, yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek, “Perre Antik Kent’in ihalesini 2013 yılında yaptık. 200 bin metrekare civarında bir alanın çevresini taş duvarlar ile koruduk ve üzerine tel çit yaptık. 2 bin metre civarında yürüme yolları yaptık. Bunların aydınlatmasını yaptık. Bundan sonra karşılama merkezi yaptık, karşılama merkezinde insanların rahat edeceği ve dinleneceği kafeterya, lavabolar, sinevizyon odası bulunmaktadır. Şuanda da bulunduğumuz alanda mozaik alanı var. Bunun üzerine çelik konsorsiyum yapıyoruz” dedi.
Mozaiğin bulunduğu alanda çalışmaların Eylül ayı içerisinde tamamen bitmiş olacağı ve yıl sonu itibariyle ziyaretçilerin hizmetine sunulacağı öğrenildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!