IHA
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2015 12:33
ÖĞRETİM GÖREVLİSİ NİHAT AYTÜRK, KAMU KURUM VE KURULUŞ TEMSİLCİLERİNE PROTOKOL KURALLARI KONUSUNDA SEMİNER VERİLDİ
Adıyaman Valiliği tarafından hazırlanan ve İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen ‘Kamusal Yaşamda Davranış ve Protokol Kuralları’ eğitimi kamu kurum ve kuruluş temsilcilerine verildi.
Halk eğitim merkezinde kurum müdürleri ve kurum temsilcilerinin katıldığı eğitimde, protokol kuralları ve davranışları anlatıldı. Daha önceden Başbakanlık Özel Kalem Müdürlüğü başta olmak üzere bir çok görevde bulunan Uzman Öğretim Görevlisi Nihat Aytürk, tarafından eğitim verildi. Önceki gün Vali, kaymakamlar ve eşlerine konu ile ilgili eğitim veren Nihat Aytürk, son olarak kurum müdürleri ve temsilcilerine eğitim verdi. Aytürk, Türkiye’de protokol kurallarını belirleyen 42 mevzuatın olduğunu ve kamuda birçok konuda yönetmelik bulunduğunu kaydetti. Aytürk, sosyal yaşamda örf ve adetlerin geçerli olduğunu ancak, kurumlarda resmi kuralların geçerli olduğunu dikkat çekti. Aytürk, “Sosyal yaşamda örf adet olabilir ama resmi kurumlara girince resmi kurallar geçerlidir. Sosyal yaşamdaki adabı mahşeretin temeli örf adettir. Protokolde ise resmi davranış kurallarının temeli mevzuattır. Türkiye’de protokol kurallarını belirleyen 42 mevzuat vardır. Nikah töreninden, kılık kıyafet yönetmeliğine, cenaze töreninden çelenk koyma yönetmeliğine, tören yönetmeliğine, bayrak yönetmeliğine kadar birçok yönetmelik vardır. Devlet adamlarının cenaze töreni yönetmeliği vardır. Bunun için Kenan Evren’in cenazesi kaldırıldı. Yönetmelik olmasa kaldırmayacaklardı. Nişan, rozet yönetmeliği vardır. Kimse kalkıpta kafasına göre rozet takamaz. Protokol kurallarının uygulandığı yerler, makam odaları, resmi otomobiller, resmi toplantılar, resmi törenler, resmi ziyaretler, resmi davet ve ziyafetlerdir. Böyle yerlerde istediğin yere oturamazsın, istediğin zaman giremezsin, istediğin zaman konuşamazsın.
Protokolde ki davranışın temelinde saygı ve nezaket kuralları vardır. Sosyal yaşamda bayanlara ve yaşlılara saygı vardır. Resmi yaşamda ise yaş veya cinsiyet yoktur. Makam vardır. Burada makama saygı gösterilir” dedi.