IHA
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2015 16:23
ADIYAMAN TİCARET VE SANAYİ ODASI BAŞKANI MUSTAFA USLU, ZİRAAT ODASI BAŞKANI SALİH ŞAHAN VE ESNAF VE SANATKARLAR ODALAR BİRLİĞİ BAŞKANI ZİYA DURANAY, GAP EYLEM PLANININ EKONOMİK GİRDİ SAĞLAYACAĞINI VURGULADILAR.
Başbakan Ahmet Davudoğlu tarafından önceki gün Mardin’de açıklanan GAP Eylem Planı’na Adıyaman’da ki sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden tam destek geldi.
GAP Bölgesinde bulunan illeri ilgilendiren ve 2014-2018 yılları arasında uygulanacak olan Yeni GAP Eylem Planı bölge halkını heyecanlandırdı. Dokuz ili kapsayan Eylem Planı ile illere yatırımlar yapılacak ve yeni projelerle illerin dinamikleri harekete geçirilecek.
Adıyaman’da işsizliğin önüne geçmesi için tarım, sanayi, finansal baş ta olmak üzere birçok proje GAP Eylem Planı içerisinde bulunuyor. Adıyaman’ın sulu tarım projeleri, baraj inşaatları, güneş enerji santralleri, küçük ve orta ölçekli işletmelere verilecek destek, kırsal kalkınma projelerine desteğin arttırılması gibi konular plan içerisinde yer alıyor. Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Uslu, Ziraat Odası Başkanı Salih Şahan ve Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Ziya Duranay, GAP Eylem Planının ekonomik girdi sağlayacağını vurguladılar.
Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Uslu, çözüm süreciyle birlikte huzur bulan bölgede GAP Eylem Planıyla sıçramanın yaşanacağını vurgulayarak, “Bölgemizi ilgilendiren çok önemli projeler var. Çözüm süreciyle birlikte, GAP Eylem Planının açıklanmış olması bu bölge için fevkalade önemlidir. GAP Eylem Planı’ndaki projelerin 2018 yılana kadar hayata geçmesiyle ekonomik sıçrama olacak ve işsizliğin önüne geçecektir. Adıyaman için Gömükan, Koçali, Çetintepe Barajları bu eylem planı içerisinde yer alıyor. Adıyaman için hayati önemi bulunan bu sulama projeleri olmazsa olmaz projelerimizdir. Adıyaman ile ilgili bu önemli projelerin açıklanmış olması, 2018’e kadar bunların yapılıyor olması Adıyaman için son derece önem arz ediyor. Adıyaman’da 40 bin ailemiz tarımla iştigal ediyor; Adıyaman tarım ilidir. Bu noktada sulanabilir arazilerimizin Türkiye ortalamasının gerisinde olduğunu hepimiz biliyoruz. Sulanabilir arazilerin Türkiye ortalaması yüzde 30’larda iken, Adıyaman şunda daha yüzde 13’lerde ama inanıyorum ki bu projelerle Türkiye ortalamasını yakalarız.
Sahabe Safvan Bin Muattal (Hz) Külliyesinin eylem planının içinde olması inanç turizmi açısından çok önemlidir. Adıyaman için en önemsediğimiz lokomotif sektör olabilecek, Dünya’da Türkiye, Türkiye’den de ilk 5 ilin içerisinde güneş enerjisiyle ilgili Adıyaman yer alıyor. Güneş enerjisi bol bir coğrafyada yaşıyoruz. Buda bizim için önem arz ediyor. Güneş enerjisinin yenilenebilir enerji kapsamında eylem planında yer alması beni çok umutlandırdı. Bununla paralel GAP’a bağlı 9 ilde yer altı ve yerüstü zenginliklerin gün yüzüne çıkartılması da çok önemlidir. Çözüm süreciyle birlikte bölge huzura kavuştuğu zaman bu kaynaklarımızla birlikte hem ülkenin katma değerini arttıracak hem de işsizliği önleyecek” dedi.
Ziraat Odası Başkanı Salih Şahan ise, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan GAP Eylem Planının çiftçileri son derece memnun ettiğini belirterek, “Öncelikle sulamaya yönelik yıllardır özlemini çektiğimiz baraj projelerimizin bu kapsama alınması ve biran önce bitirilmesi ilimiz ekonomisine büyük katkılar sunacaktır. Bu barajların yapılmasından sonra ürün çeşitliliği olacağından dolayı tarıma dayalı sanayi gelişecek. Küçük ve orta ölçekli işletmelere verilecek desteklerle işletme sayısında artış yaşanacak. İlimiz ekonomisi gelişecek ve insanlarımız refah içerisinde yaşayacaklar” dedi.
Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Ziya Duranay ise, “GAP Eylem Planında hem bölgemiz hem de ilimiz için gerçekten önemli şeyler var. GAP Eylem Planındaki projeler hayata geçirilir ise, bu bölgemiz şaha kalkar. İşsizlik sorunu çözülür, göç eden aileler köylerine, kentlerine geri döner. Huzur içerisinde bu bölgede bu yatırımlar devam ederse gerçekten bu bölgemiz refaha ulaşır” dedi.