IHA
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2015 17:24
ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ TARAFINDAN VEHBİ KOÇ KONFERANS SALONU’NDA “ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE ÇEVRE” KONULU KONFERANS DÜZENLENDİ.
Adıyaman Üniversitesi tarafından Vehbi
Koç Konferans Salonu’nda “Enerji Verimliliği ve Çevre” konulu konferans düzenlendi.
Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) asil üyesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahri Şahin’in konuşmacı olduğu konferansa Adıyaman Üniveristesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Koca, Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İdris Türel, Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Solmaz, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Mehmet Yıldız, akademik ve idari personel ve öğrenciler katıldı.
Konferans öncesinde Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü’yü makamında ziyaret eden Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) asil üyesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahri Şahin, Adıyaman Üniversitesi onur defterini imzaladı. Prof. Dr.
Gönüllü ise, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek Prof. Dr. Şahin’e Adıyaman’ın tarihi ve turistik yerleri Perre Antik Kenti ve Cendere Köprüsü’nün maketini hediye etti.
Prof. Dr. Şahin daha sonra düzenlenen konferansta bir sunum yaparak enerji istatistiklerini, atılan ve atık enerji kavramlarını, termik santral atılan enerjiler, bölge ısıtma sistemleri, TSAD projesi ve uygulamalarını ele aldı. İstatistikler üzerinden ülkemizin enerji durumunu ele alan Prof. Dr. Şahin atılan ve atık enerji kavramlarının tanımlarını yaptı.
Bir enerji kaynağının kalitesinin işe dönüştürülebilirliği ile ölçüldüğünü belirten Prof. Dr. Şahin ortaya çıkan enerjinin işe dönüştürülebilir kısmına kullanılabilir enerji, dönüştürülmesi imkansız olan kısmına ise kullanılmaz enerji denildiğini ifade etti. Atılan enerjiyi, proses sonu atılan enerji ve iş potansiyeli olan enerji olarak ikiye ayıran Prof. Dr. Şahin proses sonu enerjiyi, proses sona ermeden farklı amaçlar için kullanılmak üzere sistemden çekilen enerji olarak tanımladı. Ardından termik santrallerde atılan enerjiye değinen Prof. Dr. Şahin proses sonu ve proses içi olarak ikiye ayırdı. Daha sonra ise termik santralin çalışma sistemini anlatarak enerji kaynaklarının belirlenmesinde göz önüne alınan hususlardan bahsetti.
Konferansın sonunda Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) asil üyesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahri Şahin katılımcıların sorularını cevaplandırdı.