Güncelleme Tarihi:
Mahir ALAN/ADIYAMAN, (DHA)- ADIYAMAN Üniversitesi'nde Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu tarafından Ahilik ve Mesleki Eğitim Haftası kutlandı.
Adıyaman Üniversitesinde düzenlenen Ahilik ve Mesleki Eğitim Haftası kutlamalarına Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, Adıyaman Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Hacı Daştan, KOSGEB İl Müdürü Şükrü Mısır, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Tanju Teker, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ziya Duranay, Adıyaman Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Abuzer Aslantürk, iş adamları, esnaflar, akademik ve idari çalışanları ile öğrencileri katıldı.
Program saygı duruşu ve İstiklal marşının ardından Adıyaman’ın en yaşlı bakır ustası Abdulkadir Toprak’a üniversite Rektörü Prof. Dr. Talha Gönüllü, tarafından plaket verildi. Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu öğrencileri tarafından şiirler okunurken ney taksimi, ahilik duası ve Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Alkayış ve öğrencileri tarafından hazırlanan şed kuşanma konulu tiyatro gösterisi yapıldı. Programın sonunda ise katılımcılar Minyaman Çarşısı’nı gezerek pilav tevziatına katıldı.
Ahiliğin bir konuşmaya sığmayacak kadar geniş ve derin bir konu olduğunu belirten Adıyaman Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ziya Duranay, "Böyle bir etkinliğin gerçekleşmesinden dolayı mutlu oldum. Sanayi devriminin ve kapitalizmin bir yandan ilerleme kaydederken bir yandan da insanlık tarihinde telafi edilemeyecek yaralar açtığını İktisadi kar için hırsla sömürü mantığını geliştiren, insani değerleri hiçe sayan ve zenginliği başka insanların acıları üstüne kuran kapitalizmin ahlaktan yoksun bir şekilde dünyayı kuşattığını ve tüketim toplumu oluşturmak amacıyla bütün imkanların seferber edindi" dedi.
Rektör Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü ise ahiliğin ahlaki ve vicdani değerleri üzerinde durarak "Peygamber Efendimiz’in Medine’yi teşrifinden sonra yaptığı işlerden biri de ticaretin İslami usullerle yapılacağı yeni bir pazar yeri tespit etmek olmuştur. Hicret öncesi Medine’nin farklı yerlerinde çarşı ve pazarlar bulunmakla birlikte buralarda işler Yahudi ve müşriklerin kurallarına göre yürümekte, ticari ağırlık Yahudilerin elinde bulunmaktaydı. Oysa Müslümanlar, alışverişlerini Allah’ın emrine uyarak yapmak ve helal kazanmakla mükellefti. İslam toplumu, iktisadi boyunduruktan da kurtarılmalıydı. İlk olarak Efendimiz’in emri ile Yahudilerin çarşısı yakınında, Müslümanların ticaretine mahsus bir çadır kuruldu" diye konuştu.
FOTOĞRAFLI