Adıyaman Üniversitesi’nde Gökyüzü Gözlem Şenliği

Güncelleme Tarihi:

Adıyaman Üniversitesi’nde Gökyüzü Gözlem Şenliği
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2015 13:00

ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİNDE GÖKYÜZÜ GÖZLEM ŞENLİĞİ

Adıyaman Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuarı Araştırma Merkezi Gözlemevi’nde “Gökyüzü Gözlem Şenliği” düzenlendi.
Şenliğe Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Solmaz, Prof. Dr. Ali Aydın, akademik ve idari personel, Adıyamanlı vatandaşlar ve basın mensupları katıldı.
Şenliğe katılan protokol üyeleri ve vatandaşlar Adıyaman Üniversitesi teleskopundan ayı izledi. Ardından Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eda Sonbaş bir sunum yaparak Araştırma Merkezi Gözlemevi, Adıyaman Üniversitesi 60 teleskopu, gökyüzünden alınan görüntüler ve yapılan araştırmalar hakkında bilgi verdi. Her ay düzenlenecek şenliğe çocuklar da ilgi gösterdi.
Şenlik sonrasında basın mensuplarına bir değerlendirme de bulunan Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, Araştırma Merkezi Gözlemevi ve faaliyetleri hakkında bilgi verdi.
Önümüzdeki günlerde yapılan araştırmaların sonuçlarının ve yazılan makalelerin yayınlanacağını ifade eden Gönüllü, “Bugün tertip ettiğimiz bir takım gözlemler için buradayız. Halka açık bir gözlem günüydü. Ay ve yüzeyi ile ilgili gözlemlerimizi yapabildik. Bizim gözlem yaptığımız teleskopumuz Adıyaman Üniversitesi 60 olarak kodlu, dünyanın her tarafında tanınıyor. 60 cm çapında bir teleskop. Olabildiğince büyük tabi çok büyük teleskoplar var dünyada. Uzay üzerinde var, uzay üzerine koyulmuş uzaydan gözlem yapan teleskoplar var. Kainatın, evrenin tanınması insanoğlunun eskiden beri önemsediği, merak ettiği bir husustur. İnsanoğlu ta milyonlarca yıldan gelen ışıkları görebiliyor. Oradaki cisimler bu vesile ile algılayabiliyor. Biz de Adıyaman Üniversitesi olarak Adıyaman Üniversitesi için küçük Adıyaman içinde büyük bir adım atmış oluyoruz. Yıldızlar Adıyaman’dan bundan sonra daha bir başka görülmüş olacak. Burada halkımızı da öğrencilerimizi de buraya davet edeceğiz. Daha farklı keşiflerde yapacağız. Bu çalışmalar devam edecek. Bu bir başlangıç, Üniversitemiz için küçük Adıyaman’ımız içinde büyük oldu. Büyük bir çalışma diye ifade edebiliriz. Yıldızları en güzel şekilde Adıyaman’ımızdan göstermeye gayret edeceğiz. Tabi burada hocamızın söyleyeceği bir takım ekipmanlarla, farklı frekanslarla, farklı imkanların vereceği farklı görüntüler elde ederek edeceğiz. Adıyaman’ın kendisi güzel yani Adıyaman’ın toprağı üzerindeyken teleskopsuz yıldızları seyretmek daha güzel olur ama buradan baktıktan sonra çıplak gözle baktığın zaman bir başka görünüyor” şeklinde konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!