Adıyaman Kırsalında Sosyal Gelişim Projesinin Çalıştayı Yapıldı

Güncelleme Tarihi:

Adıyaman Kırsalında Sosyal Gelişim Projesinin Çalıştayı Yapıldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2015 13:57

ADIYAMAN'IN KAHTA İLÇESİNDE, ADIYAMAN İLİ KIRSALINDA SOSYAL GELİŞİM PROJESİ'NİN ÇALIŞTAYI YAPILDI.

Adıyaman’ın Kahta ilçesinde, Adıyaman İli Kırsalında Sosyal Gelişim Projesi’nin çalıştayı yapıldı.
Kahta Öğretmenevi’nde yapılan çalıştaya, Kahta Kaymakamı Dede Musa Baştürk, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Açıkgöz, kurum amirleri, Kahta Kadın ve Çocuk Hakları Derneği Başkanı Emine Kardeş katıldı.
Konuyla alakalı olarak açıklamalarda bulunan Kahta Kadın ve Çocuk Hakları Derneği Başkanı Emine Kardeş, “Adıyaman ili kırsalında sosyal gelişim projemizin ilk başta Kahta Kaymakamımızla ve kurum müdürlerimizle konuştuk. Projemizi tanıttık. Ondan sonra 3 alanda saha taramalarımızı yaptık. Daha sonra öncelikli olarak ne yapacağımıza karar verdik. Öncelikli rahim ve göğüs kanseri taramasını yaptık. Hijyen eğitimimizi hazırladık. Diş taraması, göğüs taraması yaptık. Bunları yaparken seminerler de hazırladık. Çıralık, Çukurtaş, Boğazkaya köylüleri ile Kahta merkezde Menderes,Cami, Cumhuriyet mahallelerinin programlarını hazırladık. Bütün programlarımız dolu ve güzel geçti. Eğitimlerimiz devam etmekte. Haziranda tatil olacak ve bir sürü insan tatile gideceği için çalıştayımızı 1 ay erkene aldık. Çünkü hepsini bir arada bulamayacaktık. Çalıştayımıza GAP Daire Başkanı ve Kaymakamımız ile kurum amirlerimiz teşrif ettiler. Sayın Kahta Kaymakamımız ve kurum amirlerimize ve GAP Daire Başkanımıza teşekkür ediyorum” dedi.
Proje Danışmanı Selma Somuncuoğlu, projenin üç bileşenini anlattı. Projenin çalışmalarını yüzdelik dilimlerle analiz etti. Eğitimde ve sağlıkta nereden nereye gelindiğini detaylı bir şekilde anlatan Proje Danışmanı Sevna Somuncuoğlu, “Biz işimizi dört dörtlük yapmaya çalıştık. Ama yinede aradan kaçanlar olabiliyor. Aileler biraz kapalı olabilir. Ama biz yinede onları açmaya çalıştık" dedi.
Projenin bileşenlerinden özellikle birincisi, kırsal alanda kadınların medeni hakları konusunda bilgi sahibi olmalarını sağlamak olduğunu belirten Kahta Kaymakamı Dede Musa Baştürk, "Projede hedef kitlemizle ilgili olan bütün kurumlar buradalar. Maddi ve manevi olarak doğrudan ya da dolaylı ilgisi olan sosyal hizmetler, sosyal yardımlaşma vakfı, müftülüğümüz, ilçe jandarma komutanlığımız gibi kurumlarda var. Projenin bileşenlerinden birincisi, özellikle kırsal alanda kadınlarımızın medeni hakları konusunda bilgi sahibi olmalarını sağlamak. Yani bir birey olarak toplumdaki farkındalıklarını sağlamak. Ve bir kadın olarak haklarını bilmelerini tayin etmek. İkincisi, mesleki eğitim ve istihdama yönelik. Üçüncüsü ise sağlık ile ilgili çalışmalar. Bu konuda da ilçe sağlık müdürlüğümüz ve aile hekimlerimiz hepsi bize yardımcı oldular. Faydalı olmuştur. Bu projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
GAP Bölge Kalkınma İdaresi Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Açıkgöz ise, “Kurumlarımızın özellikle bu projeye verdiği destekten dolayı teşekkürlerimi sunuyorum. Biz GAP İdaresi olarak bölgede bir Güneydoğu Anadolu Projesi adı altında dünyanın en büyük projelerini uygulamaya çalışıyoruz. Tabi bu proje çerçevesinde çok önemli fiziki yatırımlar gerçekleştirilmekte. Özellikle 1989 yılından sonra hazırladığımız Mastır Planla birlikte toprak ve su kaynaklarının iyileştirilmesinin yanı sıra bölgenin topyekün kalkınmasını sağlayacak bir projeye dönüştü. Tabi ki ekonomik kalkına önemli bir olay. Sosyal yönünü geliştirmediğimiz sürece biz kalkınmanın sürdürülebilirliğinden ve varlığından bahsedemeyiz. Biz GAP İdaresi olarak özellikle dezavantajlı konumda bulunan bölgelerde, dezavantajlı yerlerde çocuklarımıza gençlerimize yönelik birçok projeyi desteklemeye çalışıyoruz” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!