IHA
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2015 15:04
ADIYAMAN'DA AKŞAM SAATLERİNDE HAVA KİRLİLİĞİ GÖZLE GÖRÜLÜYOR
Kış aylarının gelmesiyle birlikte akşam saatlerinde yakılan soba ve kaloriferlerin neden olduğu hava kirliliğini, en aza indirmek için ‘Temiz Hava Eylem Planı’ önümüzdeki günlerde açıklanacak.
Doğalgaz kullanımıyla birlikte son yıllarda hava kirliliği oranında düşüş yaşandığı bildirildi. Adıyaman’da yaklaşık 7 yıl önce başlayan doğalgaz hat döşeme çalışmaları kapsamında şehrin yüzde 100’ü ne hat çekilirken, yüzde 45 oranında abone doğalgaz kullanıyor. Doğalgaz kullanım oranının artmasıyla hava kirliliği oranının düşeceği yetkililer tarafından ifade ediliyor. Akşam saat 16:00 ile 20:00 saatleri arasında yakılan soba ve kaloriferlerde kömür yakılması, şehrin
trafik akışının yeterli olmaması nedeniyle akşam saatlerinde hava kirliliği kendisini gösteriyor. Partikül madde seviyesinin en üst düzeye çıktığı akşam saatlerinde vatandaşlar dışarı çıkmakta zorlanıyor.
Yetkililer son 4 yılın verilerine bakıldığında havada bulunan partikül madde oranının düştüğünü belirterek, doğal gaz kullanımın yaygınlaşması ve trafik akışın sağlanması ile bu oranın düşeceğini ifade ettiler.
Adıyaman Çevre ve Şehircilik Müdürü Fikret Onhan, coğrafi konumdan dolayı hava sirkülasyonunun sağlanamaması ve yakma tekniğinden dolayı akşam saatlerinde kirliliğin arttığını ifade ederek, önümüzdeki günlerde ‘Temiz Hava Eylem Planı’nı açıklayacaklarını belirtti.
Fikret Onhan, “Hava kirliliği, canlıların sağlığını olumsuz yönde etkileyen ve havadaki yabancı maddelerin, normalin üzerinde miktar ve yoğunluğa ulaşmasıdır.
Bir başka deyişle hava kirliliği; havada katı, sıvı ve gaz şeklindeki yabancı maddelerin insan sağlığına, canlı hayatına ve ekolojik dengeye zarar verecek miktar, yoğunluk ve uzun sürede atmosferde bulunmasıdır.
Adıyaman’da da zaman zaman bazı bölgelerde özellikle akşam saatlerinde, partikül maddenin yoğun olduğu gözlenmektedir. Bu kirliliğin nedenleri arasında, Adıyaman’ın coğrafik yapısı, yakma tekniklerine uyulmaması, soba ve kaloriferlere atık yağ, naylon, plastik gibi yabancı maddelerin atılması, aynı saatlerde soba ve kaloriferlerin yakılmasından kaynaklandığı düşünülmektedir.
Hava kirliliğinin başta solunum yolu hastalıkları olmak üzere, bir çok rahatsızlığa yol açtığı kanıtlanmıştır. İnsanlarımızı bu olumsuzluklardan kurtarmak ve Adıyaman’ın temiz havasını korumak için; başta kurumlar olmak üzere, tüm vatandaşlarımıza birçok iş düşmektedir.
Öncelikle tüm binaların yalıtımlarının yapılarak ısı kayıplarının önlenmesi, baca sistemlerinin sık sık temizlenmesi, baca yüksekliklerinin uygun boyutta olması, kaliteli kömür ve yakıtın kullanılması, hava kirliliğine sebep olacak atıkların yakılmaması, uygun sobaların kullanılması, araçların egzoz emisyonlarının zamanında yapılması, kalorifer ve doğalgaz kazanlarının periyodik bakımlarının yapılması, toplu taşıt kullanımının yaygınlaştırılması, kent içi trafiğinin akışkanlığının sağlanması, imar planları yapılırken hakim rüzgar yönleri dikkate alınmalı, hava sirkülasyonları engellenmemeli, çarpık kentleşmeye, plansız gecekondulaşmaya izin verilmemeli, çevreci yakıtlardan olan doğalgaz kullanımına geçilmesi gerekir” ifadelerini kullandı.
Meteoroloji Müdürlüğü bahçesinde kurulan Hava Kalitesi İzleme İstasyonunda, 24 saat Adıyaman’ın hava kalitesinin ölçüldüğünü kaydeden Onhan, “Adıyaman’da 2015 yılında ısınma amaçlı yaklaşık 25 bin ton ithal kömür ve 35 bin ton Başbakanlıkça dağıtılan yerli kömür girişi olmuştur. Yine Müdürlüğümüz elemanlarınca, 2015 yılında şehir merkezi ve ilçelerde yapılan ardiye ve bina denetimlerinde uygunsuz ve kalitesiz kömüre rastlanmamıştır” şeklinde konuştu.