Yenilenebilir Enerji Kaynaklar Sempozyumu” Adana’da Başladı

Güncelleme Tarihi:

Yenilenebilir Enerji Kaynaklar Sempozyumu” Adana’da Başladı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2015 15:07

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI(EMO) ADANA ŞUBESİ TARAFINDAN DÜZENLENEN “8. YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLAR SEMPOZYUMU” BAŞLADI.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Adana Şubesi tarafından düzenlenen “8. Yenilenebilir Enerji Kaynaklar Sempozyumu” başladı.
EMO Adana Şubesi tarafından Çukurova Üniversitesi ve Mustafa Kemal Üniversitesi’nin desteğiyle düzenlenen 8. Yenilenebilir Enerji Kaynaklar Sempozyumu”(YEKSEM 2015), Çukurova Üniversitesi Mithat Özsan Amfisi’nde başladı.
Açılışta ilk konuşmayı Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Belgin Emre Türkay yaptı. Türkay, “10 Ekim’de Ankara’da emek, barış ve demokrasi için toplanmış insanlarımızın bombalı saldırı sonucu hayatını kaybeden arkadaşlarımızın ailelerine başsağlığı ve sabırlar diliyorum. Yaralı vatandaşlarımıza da acil şifalar diliyorum. Böyle bir günde zor da olsa görevimize devam etmeye çalışıyoruz” diyerek sözlerine başladı.
Sempozyumu düzenleyenlere teşekkür eden Türkay, sempozyumun çok güncel ve önemli bir konuyu kapsadığını; fosil kaynakların tükenişi, artan enerji talebi, enerji emisyonları ve iklim değişikliği sorunlarına dikkat çekerek anlattı. Bu sorunların en önemli çözümünün yenilenebilir enerji kaynaklarında görüldüğünü vurgulayan Türkay, son verileri katılımcılarla paylaştı, ve şöyle konuştu:
“30 Eylül 2015 itibarıyla kurulu gücümüz yaklaşık olarak72 bin megavat (MW). Primer enerji kaynaklarına bakarsak; kömür 14 bin MW’lık kurulu güçle toplam kurulu gücün yüzde 20.5’ini oluşturuyor. Hidroelektrik santrallar (HES) 18 bin MW olup yüzde 25.1’lik katkı sağlıyor. Yine akarsu kaynaklı HESkurulu gücümüz, 7 bin MW ile yüzde 10’luk paya sahip. Termik 5 bin MW ile kurulu gücün yüzde 7.8’ini oluşturuyor. Rüzgar 4 bin MW ile yüzde 5.7, güneş 178.6 MW ile yüzde 0.2, jeotermal 581.4 MW ile yüzde 0.8 olarak katkı sağlıyor.“
‘TÜRKİYE’NİN ÇOK YOL ALMASI GEREKİYOR’
Türkiye’nin rüzgar ve güneşteki zengin kapasitesine dikkat çeken Türkay, rüzgardaki 48 bin MW’lık potansiyelin yılbaşından bu yana 4 bin MW’lık bölümünün kullanılır hale geldiğini kaydetti. 2015-2019 Stratejik Planı’nda rüzgarda kurulu gücün 10 bin MW, ulusal enerji planında ise 20 bin MW olmasının hedeflendiğini ancak mevcut potansiyelin bunun çok altında olduğunu belirten Prof. Türkay, gelişmiş ülkelerdeki rüzgar ve güneşin elektrik üretimindeki yerini de verilerle şöyle aktardı:
“2014 istatistiklerine göre, yıllık enerji üretiminin Almanya yüzde 9.12’sini, İngiltere yüzde 9.44’ünü, İspanya yüzde 18.82’sini, Portekiz yüzde 22.61’ini, Danimarka yüzde 41.41’ini ve komşumuz Yunanistan yüzde 8.4’ünü rüzgar enerjisinden karşılamıştır. Ülkemizde bu oran 2014 için yüzde 3.34, 2015 başından bugüne kadar yüzde 5.17 olarak görünüyor. Türkiye’de 2023 yılı içerisinde öngörülen 125 bin MW’lık kurulu gücün 20 bin MW’ının rüzgar ve 5 bin MW’ının güneş tarafından karşılanması hedeflenmektedir.
Dünyada bu yılın başından itibaren günümüze kadar olan toplam güneş enerjisi kurulu gücü 178 bin MW değerini geçti ve 2015 yılsonunda yüzde 30 artış ile 230 bin MW değerini aşacağı tahmin ediliyor. Ülkemizde güneş enerjisinden elde edilen elektrik enerjisi miktarı oldukça düşük. Bizim bu konuda oldukça yol almamız gerektiği açık.”
Prof. Belgin Emre Türkay, son 6 ayda güneşle ilgili epey santral kurulduğunu, ülkemizdeki üniversitelerin elektrik, elektrik-elektronik ve kontrol mühendisliği bölümlerinde yenilenebilir, rüzgar ve güneş enerjisine yönelik dersler arasına alındığını, bu sevindirici olmakla birlikte uygulamadaki sorunların önemine dikkat çekti ve laboratuvarların kurulması gerektiğinin altını çizdi. Türkay, sempozyum programı hakkında bilgi vererek konuşmasını tamamladı.
EMO Adana Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mak da konuşmasında, sempozyuma katkı koyanlara tek tek teşekkür etti.
Çukurova Üniversitesi’nden ve EMO Bilimsel Dergi Baş Editörü Prof. Dr. Hamit Serbest ise, çağrılı konuşmacı olarak EMO Bilimsel Dergi’nin tanıtımını yapacağı sunumunun başında bilim vurgusuna yer verdi. Mustafa Kemal Atatürk’ün “Bütün ilerlemeler, insan fikrinin eseridir. Fikri harekete geçirmek birinci işimiz olmalıdır Bir kere millet benliğine hakim olsun ve düşünebilsin yeter. Başlangıçta hatalı düşünse de az zaman sonra hatayı düzeltebilir. Fikir bir kere faaliyete başladı mı, her şey yavaş yavaş düzene girer ve düzelir” sözlerine atıf yaparak bilim vurgusu yapan Serbest, çocukluktan itibaren “Bu yanlış, bunu yapma” biçiminde yetiştirilen çocukların kendi aklını kullanamaz hale geldiğini ve başkasının aklını kullanan toplum haline geldiğimize işaret etti. Serbest, Bilimsel Dergi’nin sanayi-üniversite ve ülkenin hem akademik düzeyde hem de uygulama alanında gelişimine katkı vermek üzere kurulduğunu, Türkçe bir dergi olarak akademik dünya açısından önemli bir eksikliğini kapatma hedefini, akademik düzeyde atıf ve puanlama sistemi açısından derginin önemli bir aşama kaydettiğini anlattı.
Sempozyum açılışına CHP Adana Milletvekilleri İbrahim Özdiş, Zülfikar İnönü Tümer, EMO Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yeşil, Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Belgin Emre Türkay, EMO Adana Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mak, TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Neriman Usta, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Arsuz Belediye Başkanı Nazım Çulha, TMMOB Adana İKK Sekreteri Hasan Emir Kavi, çeşitli üniversitelerden öğretim üyeleri, bilim adamları, TMMOB’ne bağlı oda başkan ve yöneticileri, sektör temsilciler, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile öğrenciler de katıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!