Güncelleme Tarihi:
Murat KİBRİTOĞLU / ADANA, (DHA) - ADANA'da Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde görevli Ziraat Mühendisi Nazım Dinçer, 36 yılda hastalıklara karşı dayanaklılığını ve rekoltesini arttırdığı 17 yerli buğday çeşidi ile her yıl ekonomiye 2 milyon lira katkı sağladıklarını söyledi.
Enstitünün Doğankent Yerleşkesi içinde bilimsel çalışmalarını sürdüren Nazım Dinçer'in ıslah ettiği 17 buğday çeşidi, Türkiye'de satılan buğday tohumunun yüzde 25'ni oluşturuyor. Türkiye'de farklı tohum firmalarının sattığı yerli buğday tohumlarının bir bölümü Dinçer'in ıslah ettiği çeşitlerden oluşuyor. Buğday tohumunun ıslahının yıllar sürdüğünü belirten Nazım Dinçer, "36 yıllık çalışmam sonucu 17 buğday çeşidi geliştirdim. Bu çeşitler, hastalığa karşı daha dayanıklı. Hatta bazılarına hiç zirai ilaç kullanılmasa bile olur. Ayrıca bu çeşitlerin rekoltesi çok yüksek" dedi.
EKİLEN BUĞDAYIN YÜZDE 25'İ
Geliştirdiği 17 buğday çeşidinin Türkiye genelinde ekilen buğdayın yüzde 25'ine denk geldiğini belirten Dinçer şöyle konuştu:
"Benim geliştirdiğim çeşitleri geçen seneki satış oranları Türkiye genelinde yüzde 25 civarında. Biz tohumun ıslahını yaptıktan sonra firmalar bizden bunu alıyor. Daha sonra çoğaltıp tohumluk olarak satışını yapıyor. Rekoltenin yükselmesiyle bu 17 çeşit buğdayın ülke ekonomisine her yıl 2 milyon lira katkısı var. Bu sadece verim farkından kaynaklanıyor. Bir de kalitesini koyduğunuz zaman eskiden 3'üncü sınıf olan buğday tohumu şimdi 1'inci sınıf. Ayrıca ürün hastalıklara karşı da daha dayanıklı olunca, kullanılan zirai ilacı da eklerseniz bu 2 milyon liranın çok üstüne çıkıyor."
2 ÇEŞİT TOHUM İHRAÇ EDİLECEK
Islah ettiği çeşitlerden 'Ceyhan99'un Irak'a ihraç edilmeye başlanacağını belirten Dinçer sözlerini şöyle sürdürdü:
"Şu anda Türkiye'de piyasada en çok ekilen çeşit 'Ceyhan99. Yeni bir antlaşma yapıldı. Önümüzdeki seneden itibaren 'Ceyhan99 ihraç edilmeye başlanacak. Yıllık çok büyük bir miktarda partiler halinde Irak'a ihraç edilecek. Bu Adana'dan gidiyor, ondan sonra 'Altınbaşak' diye bir çeşidimiz var o da bu sene orası için tescil oluyor. Ondan sonra Altınbaşak'ta ihraç edilecek."
FOTOĞRAFLI