Güncelleme Tarihi:
ADANA,(DHA)- AKDENİZ Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (ASHİB) Başkanı ve Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkan Adayı Ali Can Yamanyılmaz, Adana’ya kurulması planlanan Gıda Organize Sanayi Bölgesi’nin yerli ve yabancı yatırımcılar için cazibe merkezi oluşturacağını söyledi.
Sarıçam ilçesinde kurulacak olan Gıda Organize Sanayi Bölgesi’nde yer almak için 80 firmanın başvurduğunu belirten Yamanyılmaz, bunun sektörde büyük bir heyecan yarattığına dikkat çekti. Yamanyılmaz, “Gıda Organize Sanayi Bölgesi, ASHİB’in son yıllarda yöneldiği Uzakdoğu, Amerika ve Güney Afrika gibi yeni pazarlara yönelik stratejisi açısından da itici güç görevi üstlenecek. İleri teknoloji altyapısıyla kurulacak bölgeye şimdiden gösterilen ilgi, büyük heyecan yarattı” dedi.
GIDA ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ İÇİN ADANA SEÇİLDİ
Yamanyılmaz, ASHİB olarak sadece üyelerine yönelik hizmet üretmediklerini, bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak projeleri de hayata geçirmek istediklerini belirterek, bu kapsamda birlik önderliğinde, Adana’da gıda ürünlerine yönelik yeni bir organize sanayi bölgesi kurulması için girişimlere başladıkları müjdesini verdi. Yamanyılmaz, “160 kilometrelik deniz kıyısına, hayvancılık, su ürünleri, balıkçılık, kanatlı eti ve et ürünleri açısından büyük bir potansiyele sahip olması, hububat, bakliyat, ve yağlı tohumlar ticaretinin merkezinde bir konumda yer alması, turunçgil, yaş meyve ve sebzede büyük üretim hacmine sahip olması gibi özellikleri nedeniyle sanayi bölgesi için Adana seçildi” dedi.
GIDA OSB İŞSİZLİK SORUNUNA ÇARE OLACAK
Organize Sanayi Bölgesi ile Adana’nın uluslararası çekim merkezi ve üretim üssü olması, bölgenin stratejik konumunun lojistik avantaja çevrilmesi, tarımdan elde edilen katma değerin yükseltilmesi, imalat sanayiinde rekabet gücünün artırılmasının amaçlandığını vurgulayan Yamanyılmaz, bu hedefler gerçekleştirildiğinde, bölgenin yerli ve yabancı yatırımcılar için cazibe merkezi olacağını söyledi. Sanayi bölgesi için 2 üniversiteden de teknik ve teknoloji desteği alacaklarını ve bu sanayi bölgesinin yaratacağı istihdam potansiyeliyle Adana’nın işsizlik sorununa çare olmayı umduklarını ifade eden Yamanyılmaz, "İleri teknoloji altyapısı ile kurulacak bu sanayi bölgesi, tüm gıda sektörlerine hizmet verecek. Her türlü gıda ürününün üretimden, nihai tüketiciye ulaşana kadar tüm aşamaları bu tesiste gerçekleştirilecek, Adana’nın gıda ve tarım sektöründe hammaddeye yakınlığı ise en büyük avantajımız olacak. Bu yüksek teknolojiye sahip yapı, hem bölgemizin kalkınması hem de gıda ve tarım sektörlerimizin gelişimine katkı sağlayacak” diye konuştu. Yer teslimi aşamasında olan Gıda OSB'nin bölge yatırımcılarında büyük heyecan yarattığını dile getiren Yamanyılmaz “Şimdiden bu tesiste yer alabilmek için 80 firma başvuru yaptı. Adana'nın Sarıçam bölgesinde kurulmasını planladığımız Gıda OSB'nin altyapı yatırımları, idari bina ve gıda kontrol laboratuvarı Kalkınma Bakanlığı'ndan ilk aşamada destek aldı” dedi.
HAYVANCILIK İHTİSAS SERBEST BÖLGESİ PLANLIYORUZ
Birlik olarak bir diğer projelerinin de Türkiye merkezli Ortadoğu ve Avrasya bölgesine hitap edecek Hayvancılık Serbest Bölge Projesi olduğunu belirten Yamanyılmaz bu projenin üretim ekonomisine geçiş stratejisinin önemli bir ayağını oluşturacağını söyledi. Bölgede hayvancılığın küçük ölçekli aile işletmeciliği şeklinde yapıldığını, ancak son yıllarda hayvancılıkta yaşanan gelişmeler sonucunda modern anlamda büyük çaplı hayvancılık işletmeleri kurulmaya başlandığını anlatan Yamanyılmaz “Bu gelişmeler bizde Hayvancılık İhtisas Serbest Bölgeleri oluşturulma fikrini ortaya çıkardı” dedi. Yamanyılmaz, ülkemizde hayvancılık sektörünün payının artmasını sağlayarak, insanların gelir ve refah düzeyini yükseltmeyi amaçladıklarını belirterek, ihtisas bölgesinin işleyişini şöyle anlattı: “Yurtdışından canlı büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar getirilerek, geçici istasyon olarak bu tesislerde satılıncaya kadar 2-3 ay beslenecek ve Ortadoğu pazarında satılacak. Bölge illerdeki kasaplık hayvanlar karkas et olarak işlenecek, salam, sosis gibi ürünler olarak ihraç edilecek. Hayvancılık İhtisas Serbest Bölgesi'nin Adana Gıda Organize Sanayi Bölgesi yakınına kurulması planlanıyor. Böylece ithal edilecek büyük ve küçükbaş hayvanlar işlenip hem yurtiçinde tüketilecek hem de ihraç edilecek.”
FOTOĞRAFLI