Yağmurlar buğdaya yaradı

Güncelleme Tarihi:

Yağmurlar buğdaya yaradı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2017 12:02

Yağmurlar buğdaya yaradı

Haberin Devamı

ADANA'da Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, bu yıl yağışların buğday üreticisini sevindirdiğini söyledi.
Süleyman Girmen, Türkiye'nin 22 milyon tonluk buğday üretiminin 850 bin tonunu karşılayan Adana'da, geçen yıllarda yağış olmaması nedeniyle ürünlerin yetişmediğini, üreticilerin tarlasını sürüp başka ürün ektiğini hatırlatarak "Ancak bu yıl ekim yapıldıktan bir süre sonra başlayan yağmur, buğdayın kısa sürede istenilen boya ulaşmasını sağladı. Buğdayda 2017 sezonunun olumlu geçeceğine inanıyoruz. En kötü koşulda geçmiş yıllardan çok daha fazla ürün alınacak" dedi.
YAĞIŞ YÜZDE 15 ARTTI
Bu yıl yağışlarda geçen yıla göre artış olduğunu belirten Girmen, şu değerlendirmeyi yaptı: "Bu yıl yağışta geçen yıla göre yüzde 15'lik bir artış var. Ülke genelinde şu an itibariyle bitki gelişiminde bir olumsuzluk olmamakla birlikte mayıs ayında da beklenen yağmurların alınması durumunda, bitki gelişiminde dolayısıyla üretimde problem yaşanmayacak görünüyor. Bölge genelinde yağışların yeterli olması nedeniyle hububat gelişimi oldukça iyi durumda. Adana bölgesinde başaklanma oluştu. Özellikle Yüreğir ve Seyhan ovasında bitki gelişimleri rekoltenin iyi olacağını gösteriyor. Bu yıl Adana ve çevresinin geçen yıla göre çok daha iyi olduğu söylenebilir."
EN ÇOK EKİLEN TAHIL
Türkiye'nin en çok ekilen tahıl cinsinin buğday olduğunu belirten Girmen şöyle devam etti: "2016 yılı verilerine göre Türkiye'de dünya buğday üretiminin yüzde 3.3'üne karşılık gelen 22 milyon ton buğday üretilmiştir. Benzer şekilde buğday üretim alanları, tüm tarım üretim alanımızın yaklaşık yüzde 20'si ile de ilk sırayı almaktadır. Dünyada yetiştirilen tahıllar içinde mısır ve çeltikten sonra en fazla üretilen üründür. 28 yabani buğday taksonuna ev sahipliği yapan Türkiye'de yüzlerce yerel çeşit ve 2016 itibarıyla 198 ekmeklik, 61 makarnalık tescilli çeşit bulunmaktadır. Türkiye'de yaklaşık her 5 çiftçiden dördü buğday yetiştirmektedir. Dünyada insan gıdası olarak buğdaya olan talep, iklimleri buğday yetiştirmeye uygun olmayan ülkeler de dahil olmak üzere giderek artmaktadır."

ADANA,(DHA)

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!