Güncelleme Tarihi:
ADANA Valisi Mahmut Demirtaş, uyuşturucu ile mücadelede polisin en büyük yardımcısının vatandaşlar olduğunu belirterek, "Mahallenizde şüpheli davranışlar içerisinde bulunan her şahsı, uyuşturucu satışı yapan, torbacı diye tabir edilen kişileri mutlaka emniyet güçlerimize bildiriniz" dedi.
26 Haziran Dünya Uyuşturucu ile Mücadele Günü Ödül Töreni Adana Valiliği'nde düzenlendi. Toplantıya katılan Vali Demirtaş, uyuşturucunun, ülkelerin sınırlarını aşıp toplumların bugünü ve geleceğini tehdit eden halk sağlığı problemi olduğunu söyledi. Demirtaş şöyle konuştu:
"Genelde tek bir suçmuş gibi görünen uyuşturucu suçu, esasen ekimi, üretimi, nakliyesi, bulundurulması, satışı, kullanımı ve elde edilen paranın aklanması gibi pek çok suçu kapsamaktadır. Uyuşturucu suçunun toplumsal yansıması ise, cinayetler, sahtecilik, hırsızlık, sınır ihlalleri, silah kaçakçılığı ve terör finansmanı olarak karşımıza çıkmaktadır. Dolayısıyla uyuşturucu ile mücadeleyi sadece narkotik polisinin vazifesiymiş gibi değerlendirmek, büyük fotoğrafı teşhis edememek anlamına gelir. Bu mücadele çok yönlü olarak kamu ve sivil toplumun tüm kesimleri ile top yekün yürütülmelidir."
ADANA 3'ÜNCÜ SIRADA
2015 Dünya Uyuşturucu Raporu'na göre, 2013 yılında 15-64 yaş arası nüfusta, her 20 kişiden birinin uyuşturucu kullandığını belirten Demirtaş sözlerini şöyle sürdürdü: "2013'te ülkemizde doğrudan madde bağlantılı ölümlerin toplam sayısı 590'dır. Adana, doğrudan madde bağlantılı ölümlerde, İstanbul ve Antalya'nın ardından 3'üncü sırada yer almaktadır. Bu durum, görev sorumluluğumuzu daha da artırmaktadır. Buradan açıkça ifade ediyorum. Gerek koordinasyon kurulu üyesi olan kişi ve kurumlar, gerekse sivil toplum kuruluşları, uyuşturucu sorununu çözmek adına üzerine düşen vazifeyi hakkıyla yerine getirmelidir. Bu şehrin gündeminden uyuşturucuyu çıkarmalıyız. Üretim, satış ve kullanım zincirlerini kırmalıyız. Adana'da uyuşturucunun esamesi okunmayıncaya kadar, var gücümüzle mücadeleye devam etmeliyiz."
POLİSİ ARAYIN
Uyuşturucu ile mücadele en önemli etkenlerden birinin vatandaşlar olduğunu belirten Demirtaş, şöyle devam etti:
" Vatandaşlarımızla iletişim kanallarını her daim açık tutmalıyız. İl Emniyet Müdürlüğümüz de bu mücadeleyi daha etkin bir hale getirebilmek için Whatsaap ihbar hattı oluşturdu. Bu ihbar hattının tüm vatandaşlarımız tarafından etkin bir şekilde kullanılması için yazılı ve görsel basında tanıtılmasını teşvik etmeliyiz. Öte yandan mahalle muhtarlarımıza bu konuda çok büyük görevler düşüyor. Mahallesindeki hırsızı, arsızı, ikamet edeni en iyi kıymetli muhtarlarımız bilir. Tüm muhtarlarımıza buradan bir kez daha sesleniyorum: Mahallenizde şüpheli davranışlar içerisinde bulunan her şahsı, uyuşturucu satışı yapan, torbacı diye tabir edilen kişileri mutlaka emniyet güçlerimize bildiriniz. Bir şekilde uyuşturucu illetine bulaşmış ancak, bu illetten kurtulmak için çırpınan vatandaşlarımızı da ilgili sağlık kurumlarımıza yönlendiriniz."
Demirtaş, konuşmasının ardından uyuşturucu ile ilgili yaptığı çalışmalardan dolayı Çukurova Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı'nda görevli Doç. Dr. Nebile Dağlıoğlu'na plaket ve başarı belgesi verdi. Daha sonra Vali Demirtaş ve protokol üyeleri, Valilik bahçesinde narkotik dedektör köpeklerinin bir otomobilde uyuşturucu araması yaptığı gösteriyi izledi.
Murat KİBRİTOĞLU/ADANA, (DHA)
FOTOĞRAFLI