Güncelleme Tarihi:
ADANA,(DHA) - CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi'nin 2007 yılından bu yana hayata geçirilememesi nedeniyle Çukurova'nın büyük zarar gördüğünü söyledi.
TBMM'de, 'Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun' maddeleri görüşülürken CHP grubu adına söz alan Tümer, konuşmasının tamamını Adana'ya ayırdı. Adana'nın 200 yıllık köklü sanayi geçmişine sahip olduğunu söyleyen Tümer, doğalgaz ve petrol hatlarıyla, Ortadoğu'ya yakın konumuyla bölgenin stratejik bir yerde bulunduğunu belirtti. Tümer, Ceyhan Enerji ihtisas Endüstri Bölgesi'nde yer alması gereken rafineri, petro-kimya tesisleri, petrol ve doğalgaz depolama tesislerinin sadece bölge insanı için değil, ülke ekonomisi için de lokomotif bir güç olacağına dikkat çekti. Tümer, "Geçen 10 yıla rağmen yatırımların önünün kapatıldığı kanaati yaygınlaşmıştır. Bölge halkı ve yatırımcılar yatırımların gerçekleşmesi için yer tahsisiyle ilgili bir gelişme beklemektedir. Son yıllarda özellikle fabrikaların kapanması nedeniyle işsizlikle yoğrulan Çukurova Bölgesi'nde yatırım ve istihdamın önünün açılması için daha çok zaman kaybedilmesinin önüne geçilmek zorundadır" dedi.
YERLİ OTOMOBİL FABRİKASI ADANA'YA KURULSUN
Hükümetin gündeminde olan yerli otomobil fabrikasının hangi bölgeye yapılacağının henüz netlik kazanmadığını ifade eden Tümer sözlerini şöyle sürdürdü:
"Adana iş dünyası ve sivil toplum örgütleri fabrikanın Adana'da kurulması için üzerlerine düşen görevi yapmaya hazırdır. Yıllardan bu yana süregelen yanlış teşvik uygulamaları, tarım ve sanayiye yeterli desteğin sağlanmaması ve özellikle kamu yatırımlarının istenen düzeyde gerçekleşmemesi kentte bir umutsuzluk havası estirmektedir. Adana, hali hazırda otobüs, midibüs, kamyon, kamyonet üretimi yapılan bir bölge olması dolayısıyla, kalifiye personel potansiyeline sahip bir kenttir. Hem yanlış teşvik uygulamalarından doğan mağduriyetin giderilmesi hem de sahip olduğu potansiyel ve avantajlar doğrultusunda bölge ekonomisinin kalkınması, istihdamın artması anlamında Adana'ya yerli otomotiv fabrikası kurulması isabetli bir karar olacaktır."
İKİ STADYUMUMUZ OLSUN
Adana'da yapımına 2014 yılında başlanan ve 2016 yılında hizmete açılacağı belirtilen 33 bin seyirci kapasiteli stadyumun 2017 yılının sonuna gelinmesine rağmen henüz tamamlanamadığını dile getiren Tümer, "Gençlik ve Spor Bakanlığı, 23 şehirde planladığı 25 stadyumun en az 20'sini hizmete açmışken Adana'daki stadyumun 4 yıldan bu yana bitirilememesi akıllara bir takım soru işaretleri getirmiştir. Adana'nın Sarıçam ilçesindeki stadyumun ne zaman bitirileceğine yönelik kesin bir tarih de verilmemektedir. Öte yandan Adana kent merkezindeki tarihi 5 Ocak Stadyumu'nun yıkılarak yerine AVM yapılacak olmasının da önüne geçilmelidir. 2.5 milyon nüfusa sahip Adana'da inşaat halindeki stadyum tamamlandığı takdirde 2 stadyumun hizmet verecek olması kentimiz için bir lüks değil gereksinimdir. Tarihi stadyum teknolojik imkanlara kavuşturularak hizmete devam etmelidir."
FOTOĞRAFLI