Güncelleme Tarihi:
Yusuf BAŞTUĞ/ ADANA, (DHA)- ADANA'da bu yıl 19'uncusu düzenlenen 'Devlet Tiyatroları-Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali' gelenekselleştiği gibi yine 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü'nde tiyatroseverlerle buluştu. Bir ay boyunca 12'si yerli, 9'u yabancı 21 oyun sahneleneceği festivalde, Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü usta sanatçı Ayten Gökçer'in oldu.
Merhum işadamı Sakıp Sabancı'nın emaneti olarak gelenekselleşen ve Sabancı Vakfı ile Devlet Tiyatroları işbirliğiyle düzenlenen Devlet Tiyatroları-Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali, Adana Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenle açıldı. Törene, Adana Vali Yardımcısı Mustafa Yavuz, Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Hüseyin Sözlü, Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Nejat Birecik, eski Kültür Bakanı Fikri Sağlar ve CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer ile çok sayıda oyuncu ve tiyatrosever katıldı.
'HERKESİ SANATLA BULUŞTURUYORUZ'
Ünlü oyuncu Tayfun Eraslan'ın sunduğu ve Dünya Tiyatrolar Günü bildirisinin okunduğu törende, usta oyuncu Ayten Gökçer'e layık görülen Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Onur Ödülü'nü sağlık sorunları nedeniyle katılamadığı için yeğeni ve Fikri Sağlar'ın eşi oyuncu Serap Sağlar aldı. Adana Devlet Tiyatrosu Efe Ünsal'ın açılış konuşmasıyla ve görsel bir sunumla başlayan törende konuşan Devlet Tiyatroları Genel Müdür Yardımcısı Erdal Küçükkömürcü, 19 yıldır kendilerini yalnız bırakmayan tiyatroseverlere teşekkür etti. Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan ise, "Sanatı herkes için erişilebilir kılmayı ve herkesi sanatla buluşturmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda festival bugüne dek 1 milyon izleyiciye ulaştı. Bu yıl 21 oyunla sahnedeyiz" dedi. Adana Vali Yardımcısı Mustafa Yavuz da, festivale katılanları selamladı.
DÜNYANIN TİYATROSU FESTİVALDE
Açılış töreninde İstanbul Devlet Tiyatrosu'nun 'Giydirici' adlı oyunuyla tiyatroseverlere 'merhaba' diyen festival, 30 Nisan'a dek sürecek. Biletleri satışa çıktığı anda tükenen festivalde bazı oyunlar İstanbul'da Sabancı Üniversitesi'nde de sahnelenecek. 12'si yerli, 9'u yabancı 21 oyununun sahneleneceği festivalde, Rusya'dan 'Romeo ve Juliet' ile 'Anna ve Amiral', İspanya'dan 'The GagFather', Gürcistan'dan 'Vişne Bahçesi', Makedonya'dan 'Yaşlı Bir Palyaço Aranıyor', Sırbistan'dan 'Antigone' ve İtalya'dan 'Kütük Evi' oyunları izleyici ile buluşacak. İspanya'dan Cia La Tal Topluluğu ise, sokak tiyatrosunun başarılı bir örneği olan 'Guguklu Saat' etkinliği ile açık hava gösterisi sunacak. İstanbul Devlet Tiyatrosu 'Giydirici', İzmir Devlet Tiyatrosu 'Ermişler ya da Günahkarlar', Diyarbakır Devlet Tiyatrosu 'Üç Kız Kardeş', Ankara Devlet Tiyatrosu 'Gayrı Resmi Hürrem', Tiyatro Adam 'Ivan Ivanoviç Var Mıydı, Yok Muydu?', Tiyatro Kare 'Ahududu', Pürtelaş Tiyatro 'Parçacıklar', Tiyatro Platform 'Köpeklerin İsyan Günü', Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu 'Kim Var Orada - Muhsin Bey'in Son Hamleti' oyunlarıyla tiyatroseverlerin karşısına çıkacak.
1 MİLYON TİYATROSEVERE ULAŞTI
Festivalde kukla ve kostüm yapımı, çocuklarla mask yapımı, yaratıcı çamur çalışması, fiziksel tiyatro ve Karagöz konularında atölye çalışmaları düzenlenecek. Festivalde, her yıl tiyatro sanatının gelişmesine önemli katkılarda bulunmuş ustalara minnet ve saygı amacıyla 2005 yılından bu yana 'Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü' sunuluyor. Bugüne kadar Cüneyt Gökçer (2005), Macide Tanır (2006), Bozkurt Kuruç (2007), Yıldız Kenter (2008), Genco Erkal (2009), Müşfik Kenter (2010), Gülriz Sururi (2011), Haldun Dormen (2012), Rutkay Aziz (2013), Prof. Zeliha Berksoy (2014), Cihan Ünal (2015) ve Erdal Özyağcılar'a (2016) sunulan ödül, bu yıl Ayten Gökçer'e verildi. Festival geride kalan 18 yılda 42 farklı ülkeden 94 yabancı tiyatro grubunu, yerli ve yabancı 6 binden fazla sanatçıyı ağırladı, 339 oyun ve 730 temsil düzenlendi. Festival oyunları, bugüne dek 1 milyon seyirciye ulaştı.
FOTOĞRAFLI