Güncelleme Tarihi:
ADANA'da yıllık ortalama 3 bin 250 ton ton tıbbi atığı bertaraf eden Adana Büyükşehir Belediyesi, periton diyaliz atıklarının düzenli toplanması konusunda kamu kurumları, üniversiteler, ilçe belediyeleri ve özel sağlık kuruluşlarıyla işbirliğini güçlendiriyor. Konuyla ilgili olarak Adana Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Özel Atık ve Geri Dönüşüm Tesisleri Şube Müdürlüğü bir toplantı düzenlendi. Toplantıya belediye bürokratları, İl Sağlık Müdürlüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü, Çukurova Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Çukurova Belediyesi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri katıldı.
Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Mehmet Çelebi Akkuş, sağlık kuruluşlarının faaliyetleri sırasında ortaya çıkan ve enfeksiyona sebep olan patojenler içeren HIV ve hepatit B-C virüsleri gibi pek çok organizmayı içeren tıbbi atıkların düzenli olarak toplanıp, bertaraf edildiğini belirtti. Adana genelindeki 15 ilçede bulunan 809 sağlık kuruluşunda oluşan tıbbi atıkların, eğitimli personel tarafından 5 adet özel donanımlı araç ile düzenli olarak toplandığını vurgulayan Akkuş, Büyükşehir Belediyesi’nin sterilizasyon tesislerinde işlem gördükten çöp depolama alanına gömüldüğünü anlattı. Akkuş, şöyle devam etti:
"Sağlık kuruluşlarının faaliyetleri sırasında ortaya çıkan atıklar, diğer atıklara kıyasla daha yüksek oranda enfeksiyon riski taşıyor. Bu nedenle tıbbi atıkların toplanması insan ve çevre sağlığı açısından büyük önem taşıyor. Kaynağında kırmızı renkli özel plastik torbalara konulan tıbbi atıkların taşınmasını da özel dizayn ve imal edilmiş araçlarımızla yapıyoruz. Sterilizasyon tesisimizde de tıbbi atıkları 120 dereceye sterilize edilip, riskleri ortadan kaldırarak çöp depolama alanında bertaraf ediyoruz."
Özel Atık ve Geri Dönüşüm Tesisleri Şube Müdürü Çağrı Ün ise periton diyaliz atıklarının toplanması konusunda ücretsiz hizmet verdiklerini kaydetti. Böbrek yetmezliği çeken hastaların evlerinde günde 3-4 kez periton diyaliz tedavisi uyguladığını ifade eden Çağrı Ün, vatandaşların bu konudaki atıklarla ilgili yardım almak için Büyükşehir Belediyesi’nin Alo 153 çağrı merkezini arayıp destek isteyebileceğini vurguladı.
ADANA,(DHA)
FOTOĞRAFLI