Sürdürülebilir balıkçılık için yenilikçi teknolojiler üretecekler

Güncelleme Tarihi:

Sürdürülebilir balıkçılık için yenilikçi teknolojiler üretecekler
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2018 11:10

Sürdürülebilir balıkçılık için yenilikçi teknolojiler üretecekler

Haberin Devamı

 


ADANA, (DHA)- ÇUKUROVA Üniversitesi(ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi ve Mersin Üniversitesi (MEÜ) Su Ürünleri Fakültesi, Norveç'te bulunan SINTEF Ocean tarafından yürütülen etkili, uyumlu ve çevresel açıdan sürdürülebilir balıkçılık sektörü için teknolojik gelişmeleri amaçlayan SMARTFISH isimli Avrupa Birliği UFUK2020 araştırma projesinin ortağı oldu.
ÇÜ ve MEÜ  Su Ürünleri Fakülteleri temsilcileri, sürdürülebilir deniz balıkçılığı için yenilikçi teknolojiler geliştirmek amacıyla atılacak ilk adımları tartışmak üzere Avrupa'daki 18 farklı ortağın bağlı olduğu üniversite, araştırma enstitüleri ve endüstriden 35 uzmanla birlikte Norveç'in Trondheim kentinde gerçekleştirilen ilk proje toplantısına katıldı.
2017 yılında Avrupa Birliği'nin önümüzdeki 4 yıl için toplam 6 milyon Euroluk bütçeyle bu projeye ile  Avrupa'daki 6 ülkeden teknoloji geliştiricileri, cihaz tedarikçileri, balıkçılık şirketleri, araştırma ve balıkçılık yönetimi enstitüleri, üniversiteler ile disiplinler arası bir konsorsiyum oluşturulacak.
2018-2021 yılları arasındaki 4 yıllık süre boyunca, SMARTFISH-H2020 proje grubunun teknolojik yenilikleri kullanarak balıkçılık endüstrisinin sürdürülebilirliğine dair köklü değişimlere imza atacağı bildirildi. Araştırmacıların ve endüstri ortaklarının, bilgisayarla görü, kamera teknolojisi, veri işleme, makine öğrenimi, yapay zekâ, büyük veri analizi, akıllı telefonlar/tabletler, LED teknolojisi, akustik ve ROV teknolojisinde mevcut teknolojik yeniliklerden yararlanarak daha da yenilikler geliştirecekler.
ÇÜ Su Ürünleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Gökhan Gökçe, Dr. Sinan Mavruk ve İsmet Saygu, MEÜ Su Ürünleri Fakültesi'nden de Prof. Dr. Hüseyin Özbilgin ve Yrd. Doç. Dr. Yeliz Özbilgin projede geliştirilecek ekipmanların Akdeniz ve Karadeniz'deki türleri tanıyabilmeleri için veri üretecek ve 'Akıllı Balıkçılık Cihazlarını (ABC)' Türk Balıkçılık Filosuna uyarlayacak. Denemeler Karadeniz'de hamsi gırgırlarında, Ege Denizi'nde ışıkla balık avcılığı yapan gırgırlarda ve Akdeniz'de dip trollerinde gerçekleştirilecek.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!