Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Yılmaz:

Güncelleme Tarihi:

Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Yılmaz:
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2014 15:56

- "Önümüzdeki dönemde Ortadoğu'daki yangın söndükten sonra ihracatımızın çok daha artacağını düşünüyoruz"

Haberin Devamı

ADANA (AA) - Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Alican Yaman Yılmaz, Ortadoğu'daki karışıklık bittikten sonra ihracatın artacağını söyledi.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Adana İrtibat Bürosunda gerçekleştirilen yönetim kurulu toplantısında, yönetim kurulu üyeleri ile birlik üyeleri sektörün sorunlarını ve çözüm önerilerini görüştü.

Başkan Yılmaz, birliğin kapsadığı alan, Adana'dan ihracatın ve üretimin artırılması, kalitenin yükseltilmesi, sorunların tespit ve çözümü için her ay bir ilde yönetim kurulu toplantısı yaptıklarını, yönetim kurulu dışındaki üyelerle de görüşme imkanı bulduklarını söyledi.

Birlik üyelerinin, Türkiye'de sayılı ihracat yapan firmalar olduğuna dikkati çeken Yılmaz, "Irak ve Suriye'deki gelişmeler, ihracatımızı düşürdü. Önümüzdeki dönemde Ortadoğu'daki yangın söndükten sonra ihracatımızın çok daha artacağını düşünüyoruz. Üretim, ihracat, yeni pazar ve finansal sorunların çözümü gerekiyor. Adana, ihracat yapılan bölgelere yakınlığı ve hazır altyapısıyla öne çıkıyor ancak yeni pazarlar oluşması için de çalışmalıyız. Tataristan ve Angola gibi yeni pazarlar üzerinde çalışıyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Yılmaz, birliğin yumurta ihracatının geliştiğini, su ürünlerinde gelişme trendine girdiğini, balda da gelecek dönem artış beklediklerini ifade etti.

- Kanatlıda 2023 hedefi 10 yıl önce yakalandı

Türkiye Kanatlı Ürünleri Tanıtım Grubu yönetim kurulu üyesi Yüksel Küçük de sektörün et ve yumurta kısımlarında 350 bin kişinin istihdam edildiğini belirtti.

Türkiye'de kanatlı sektörünün geçen yıl 1 milyar 40 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğine dikkati çeken küçük, "Bunun 620 milyon dolarını yumurta, kalanını beyaz et oluşturdu. 2023'te sektörün hedefi 1 milyar dolardı ama bunu 10 yıl öncesinde gerçekleştirdik" diye konuştu.

Sektörün hızlı büyümesinin sancıları da beraber getirdiğini belirten Küçük, ihraç ettikleri et ve yumurta için ithal ettikleri mısıra uygulanan gümrük vergisi muafiyetinin "Dahilde İşleme Rejimi" tutarlı gerçekleşmediğini, devamlı 'yamalı bohça' gibi yönetmeliklerle idare edilmeye çalışıldığını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!