Sözlü: “Sıkıntı Yaşayan Yatırımcı Adana’ya Gelsin”

Güncelleme Tarihi:

Sözlü: “Sıkıntı Yaşayan Yatırımcı Adana’ya Gelsin”
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2016 13:09

ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI HÜSEYİN SÖZLÜ, BLOOMBERG TV’NİN ADANA İNŞAAT FUARI’NDAN CANLI YAPTIĞI, SAMİ ALTINKAYA’NIN SUNDUĞU ÇIKIŞ YOLU PROGRAMINA KONUK OLDU.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Başkan Hüseyin Sözlü, “Bir yandan terörle mücadele ederken, bir yandan da üretmeye, hizmet etmeye, çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
Sözlü, Bloomberg TV’nin Adana İnşaat Fuarı’ndan canlı yaptığı, Sami Altınkaya’nın sunduğu Çıkış Yolu programına konuk oldu. Başkan Sözlü son günlerde artan terör saldırılarıyla ilgili değerlendirme yaptığı programda, “İçte saldırılar olduğu gibi, Suriye’den de sınırımıza yönelik baskılar var. Teröristlerin ve Türkiye düşmanlarının isteği Türkiye’yi zayıflatmak. Türkiye yoluna devam edecek. Her şehrimizde anaların yürekleri yanıyor. Türkiye üretime, eğitime devam edecek. Bizim değil, teröristlerin anası ağlayacak” dedi.
ADANA’DA YATIRIMCININ İŞİNİ KOLAYLAŞTIRIYORUZ
Üretimin ibadet olduğunu söyleyen Başkan Sözlü, “Üretene, ülke ekonomisine katkı koyana hizmet etmeye hazırım. Kim üretimi için yer bulamıyorsa bu hizmeti onlara Adana’da vermeye hazırız. Yatırımcımızın işini kolaylaştırıyoruz. Adana Metal Sanayi Sitesi’nde altyapı hizmetini yoğunlaştırdık. İmarla ilgili sorunu olan için de çözüm üretiyoruz. Adana, makine ihracatında çok büyük rakamlara ulaşacak. Üretene destek olduğumuzda ve onların üretim kapasitesi arttığında istihdam artacak, işsizlik azalacak. Buralarda nitelikli işgücü isteyen firmalar var. Adana’daki hedefimiz refah toplumunu inşa etmek. Hemşehrilerimizin başı dik, sırtı pek olmalı. Adana’da reel sektörle çok iyi diyalog içindeyiz. Onların istediği, bizim yapmayacağımız hiç bir şey yok yasal çerçevede. Üreticiye, sanayiciye sesleniyorum. Türkiye’de yer, arsa sıkıntısı çekiyorsanız, size hizmete hazır, lojistik açıdan çok uygun bir Adana var. İstanbul’dan Adana’ya gitmek, İstanbul’dan Bursa’ya gitmekten kolaydır. Adana’ya gelen yatırımcı; Adana’da, Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’nde, Ceyhan’da, Serbest Bölge’de, hatta Hatay’da, Osmaniye’de, Kahramanmaraş’ta, Mersin’de işlerini bitirir, öğle uçağıyla İstanbul’a döner. Adana’da yatırımcıya ibadet aşkıyla hizmet eden bir belediye var ve şehrin dinamikleri bu manada kolektif çalışıyor. Valimiz bu konuda koordinatör. Adana’da ortak akıl var, huzur var. Adana üreterek refah toplumunu inşa edecek, üreterek zenginleşecek ve Türkiye’nin bel kemiği olacak, omurgası olacak” diye konuştu.
ENERJİ İHTİSAS ENDÜSTRİ BÖLGESİ’NİN FAALİYETE GEÇMESİ ÇOK ÖNEMLİ
Adana-Ceyhan’da 13 Haziran 2006’dan bu yana BTC’den petrol aktığını hatırlatan Başkan Hüseyin Sözlü, şöyle devam etti: “Bölgede yatırım yapmak isteyen çok sayıda yetkin firmaya izin verilmedi. Başka noktalara yönlendirildi. Bu konuda ivedi olarak Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’nin önünü açılmalı. Enerji, rafineri, petrokimya tesisleri kurulması için bölgenin önü açılmalı. Kimi uygun görüyorlarsa ona izin versinler. Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’ne yatırım yapılırsa toplam üretimimiz, ihracatımız ikiye, üçe katlanır.
Bunu çok arzu ediyoruz. 13 Haziran 2006’da, dünyanın en verimli transit geçişi yapılan bölgede artık yatırımlar yapılmalı. Niçin sadece liman hizmeti veriyoruz, türevlerini geliştiremiyoruz? Bu olursa en basitinden, belediye olarak verdiğimiz asfalt maliyetimiz bile düşer. OSB’nin altyapısı müsait, küçük sanayi sitelerinin altyapısını güçlendiriyorum. Adana’da yatırım yapmak isteyenler, yasal çerçevede ‘şurada şu işi yapmak istiyorum’ diyenler, Toprak Koruma Kurulu’yla işlerinde ve ÇED raporlarında onlara yardım ederiz. Bize gelsinler kendilerine her türlü kolaylığı sağlayacağız. 3 dönem Ceyhan Belediye Başkanlığı yaptığım dönemde iplik üreten sanayicilerimiz büyüdü. Dünyanın en büyük iplikçisi oldu. İşlerini kolaylaştırdık. Kendi sektörlerinde dünyanın en büyüğü olmak isteyenlere programınız aracılığıyla seslenmek istiyorum. Gelsinler Adana’ya onların önünü açalım, dünyanın en büyüğü olmalarına katkı koyalım. Adana Metal Sanayi Sitesi’ni gezdiğimde, oranın başkanı 37 yıldır ilk kez böyle teknik bir hizmet aldıklarını söyledi. Altyapı, yağmur suyu, drenaj kanalları, TD 8’in (Pis su kanalı) ıslahını yapıyoruz. Eski yolları kazıyıp, yeniden sıkıştırarak, 1. sınıf asfalt döküyoruz. Orada üreticiler var ve aş, iş için yapıyoruz bu hizmetleri. Çok daha geniş bir kitleye hitap eden anayol arteri yapardım öncelikle ama üreticiye hizmeti ön plana aldık. Üretim ve istihdam için oralara öncelik verdik. Üretirseniz helalleşiriz dedim onlara.”
KENTSEL DÖNÜŞÜM
Adana Büyükşehir Belediyesi’nin, Türkiye’nin en ucuz ve kaliteli belediye ekmeğini halka sunduğunu, çeşitlilik açısından da iyi bir iş çıkardıklarını belirten Başkan Hüseyin Sözlü, kentsel dönüşüm çalışmalarına da değindi. Sözlü, şunları söyledi:
“1983’ten sonra kentin kuzeyinde yeni bir Adana oluştu. Zemin açısından, jeolojik açıdan doğru bir tercihti ama orada yeni imarlar, yoğunluklar ve şuulandırmalarla fazla yük meydana geldi. Hatta oralarda şu anda kentsel dönüşüme giren alanlar var. Bakanlıktan onay bekliyor. Kentsel dönüşüme şiddettle ihtiyaç bulunan yerler var Adana’da. Kentsel dönüşümü, binaları olduğu yerde yıkıp, yeniden yapmak olarak değil, şehri yeniden tasarlamak, yeni bulvarlar açmak, büyüme hedefine uygun ulaşım planlarını projelere dahil etmek, raylı sisteme altyapı oluşturmak, yeni sosyal donatı alanları geliştirmek, eğitim alanları tesis etmek, modern şehircilik planlarına ve ahlakına sadık kalmak olarak tanımlıyoruz. Yüksek yoğunluklarla kentsel dönüşümü istismar etmemek gerek. Hak sahibinin hakkını koruyup, müteahhitin cesaretini kırmayacak şekilde yoğunluk ayarlaması yapılmalı.
Adana’nın kuzeyden güneye yeni bulvarlarını planladık. Adana’da ilçe belediye başkanlarımızla siyasi ayrım gözetmeksizin çalışıyoruz. Hemşehrilerimize onlar için çalışma sözü verdik ve işbirliği yapmak, birlikte çalışmak zorundayız. Belediyelerin birbirini çelmelediği bir yerde asıl çelmelenen şehirdir. Onun için Türkiye’de olmayanı başardık ve Adana için birlikte hareket ediyoruz.”
KIRSAL KALKINMAYA ÖNEM VERİYORUZ
Adana Büyükşehir Belediyesi’nin kırsal kalkınmayla ilgili hizmet ve projelerine de değinen Başkan Hüseyin Sözlü, “Bölgede tarım alanlarının sulamasında kapalı sistemler kuruyoruz ve yükseğe depolanan su, kendi enerjisiyle yol alıyor. Vatandaş vanasını açtığında yağmurlama sistemi devreye girecek veya damlama sulama gerçekleştirecek. Yeni göletler inşa ediyoruz. Çiftçimizin kalkınması için meyvecilik konusunda teşvikte bulunuyoruz. Kırsalda aile başı 490’ar tavuk veriyoruz. Hollanda’daki çiçekçilik sektöründen örnekleme yaparak süs bitkileri yetiştiriciliği için önemli bir projeyi hayata geçiriyoruz. Hollanda firması ve oradaki çiçek borsasıyla çalışma yaptık. Ar-Ge’ye para yatırdık ve ekimler gerçekleştirdik. Adana’dan ihracat yapmayı planlıyoruz. Adana’da, Hollanda’daki gibi Çiçekçilik Borsası oluşturacağız. Bölge tarımında bitki deseni değişecek, yeni ürün çeşitleri olacak. Hayvancılığı, bitkisel üretimi, meyveciliği, tavukçuluğu destekliyoruz. Köylerimizin, yaylalarımızın yollarını karayolları stardardına ulaştırıyoruz. Oralarda üretimin önünü açıyoruz. Arı, koyun ve keçi üreticisine, güneş enerjisinden elektrik üretebilecekleri paneller dağıttık ve dağıtıyoruz” dedi.
ÜRETMEK DE, ÜRETENE HİZMET DE İBADETTİR
Üreten, istihdam oluşturan insanın, ibadet ettiğini ifade eden Başkan Hüseyin Sözü’nün programdaki son sözleri şöyle oldu:
“Üreticiye hizmet etmeyi ibadet sayan bir belediye başkanı olarak buradayız. Büyümek isteyenler, dünyanın en büyüğü olmak isteyenler, çıkış yolu arayanlar, nefes almak isteyenler Adana’ya gelsin. Arsa bulamıyorsanız, özel alanlara ihtiyacınız varsa önünüzü açalım. Bu övünülecek bir şey değil, bizim mecburiyetimizdir. Üretmeden zengin olunmuyor. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bize bıraktığı mirası koruyacağız ve zamanımızı üretmek için harcayacağız. Bunları da şehri koruyarak yapacağız. Önceliğimiz şehri korumak olmalı.
Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’nde yatırımlar gerçekleşirse Ceyhan’ı, Adana’yı, Çukurova’yı, Akdeniz’i ve Türkiye’yi kalkındırır. Tek rafineri için 5 milyar dolarlık, 6-7 milyar dolarlık, 1 buçuk milyar dolarlık projeler vardı. Hükümet bunların önünü açsa, bir iki yıl içinde her yıl doğrudan 2 milyar dolarlık yatırım alırız. Hükümeti hızlı davranmaya çağırıyoruz. Bölgenin ulaşımını modern rahatlatmak için 28 kilometrelik yüksek standartta yol yapıyoruz. Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’ne inancım için yapıyorum bunları. Kamu kolektiftir, birbirimize ihtiyaç duyacağız elbette. Hükümetle işbirliği yapıyoruz, yapacağız. Adana için birlikte çalışmalıyız.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!