IHA
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2016 10:31
ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI HÜSEYİN SÖZLÜ, LOKUM FM’DE CANLI YAYINLANAN VE GENELDE KENDİSİYLE İLGİLİ ELEŞTİRİLERİN YER ALDIĞI CENDERE PROGRAMININ YAPIMCILARINI, CANLI YAYIN ESNASINDA ZİYARET ETTİ.
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Lokum FM’de canlı yayınlanan ve genelde kendisiyle ilgili eleştirilerin yer aldığı "Cendere" programının yapımcılarını, canlı yayın esnasında ziyaret etti. Hoşgörü, basın özgürlüğü ve demokratik kültür gereği; seviyeli, belaltı vuruşlara girilmeyen eleştirileri özümsemek ve bunlardan yararlanmak gerektiğini belirten Başkan Hüseyin Sözlü, programcılara ve personele su böreği ikram etti.
Programın yapımcıları Yüksel Mert, Bülent Talaş ve Hüseyin Bayrak’ın talebi üzerine Cendere’ye katılıp, soruları yanıtlayan ve düşüncelerini paylaşan Başkan Hüseyin Sözlü, Altın Koza
Film Festivali’ne harcanan paranın sürekli abartıldığını belirtti.
Ödül Töreni’ni de sade bir şekilde gerçekleştirdiklerini ifade eden Başkan Hüseyin Sözlü, “Öyle söylendiği gibi yüksek rakamlar harcanmadı. EMITT Fuarı’na gitmişken Altın Koza Ödül Töreni’ni İstanbul’da sade şekilde gerçekleştirdik. Altın Koza’nın parasal ödülü yaklaşık 1 milyon lira. Büyükşehir’in harcamalarıyla ilgili konuları rahatça sorabilirsiniz. Altın Koza’yla ilgili öğrenmek istediğiniz ne varsa size iletirim. Üzerimize ağır ithamlarla geliniyor ve eleştiri sınırları aşılıyor. Belediye iştiraklerini bağımsız denetçi kuruluşlarına açmaya hazırım. Eleştiri yapılırken bizim de insan olduğumuz ve itibardan daha önemli bir varlığımızın bulunmadığı unutulmamalı. Çağdaş demokrasilerde eleştiri doğal. Türkiye’de gazetecilerin basın yayın meslek ilkelerine dikkat etmeleri gerekiyor. Gazetecilik ve sendikacılıkta elbette sorgulama esastır. Demokrasinin olmazsa olmazıdır sorgulamak” dedi.
4 KÖPRÜNÜN TEMELİ ATILACAK
Adana’da yapımına başlanacak köprü projeleriyle ilgili de bilgi veren Başkan Sözlü, “Devlet Bahçeli Köprüsü ile birlikte Seyhan Nehri üzerinde iki köprü, Ceyhan Nehri üzerinde de iki köprünün temelini atacağız. Adana’nın kurtuluşunu vizyon projelerde değil, geleceğin iyi planlanmasında ve restorasyonda görüyorum. Vizyon projeyle kurtulsaydı, bütün vizyon projelerinin hayata geçirildiği İstanbul bugün bu durumda olmazdı. Adana’nın kurtuluşu şehrin doğru restorasyonu, gelecek 50-100 yılının yeniden planlanmasındadır. İlçelerimizin gelecek planlamasını, ilçe belediye başkanlarımızla birlikte yapıyoruz” diye konuştu.
Kentsel dönüşümü fırsata çevirebilmek gerektiğini vurgulayan Başkan Sözlü “Vizyon projeler yapacağız derken D-400 üzerinde ‘karnıyarık’ olarak adlandırılan yapılar gibi sorunlu çalışmalara imza atılmamalı. Kimse endişe etmesin, vizyon proje ortaya koymak üzere en heyecanlı kişiyim" dedi.
TARLALARDAN YENİ İMAR ALANLARI OLUŞTURULMAMALI
Denizli-Narlıca’daki sorunlar ve Seyhan’ın güneyindeki problemli yapılaşmayla ilgili bir soruyu da yanıtlayan Başkan Hüseyin Sözlü, şunları söyledi:
“Bu konuda ilçe belediyelerimizin de çaba göstermesiyle sorunlar azaltılabilir. Bizim çözüm önerimiz var. Yüksek yoğunlukla herkesin sorununu çözersiniz ama şehir planlamasını doğru yapmak gerekir. Yüksek yoğunluk olmayacak ama vatandaşın sorununu da çözeceğiz. Objektif ve adil olursanız, imar ahlakıyla meseleyi çözmeye çalışırsanız, şehrin geleceğini doğru planlamak adına dik durursanız, kimse sizi mahkemeye vermez. 5 senenin sonunda Adana’da, Ceyhan’da bırakıp geldiğimiz imar düzeni gibi disiplinli, halkın memnun olduğu, güven veren imar düzenlemeleri olacak. Adana’da kentsel dönüşüm için Sinanpaşa psikolojik eşiktir. Doğru başlamak lazım. Adana’yı Türkmenbaşı’ndan indirip Denizli’den, Narlıca’dan değiştirmek istiyorum, Sinanpaşa’dan Yavuzlardan değiştirmek istiyorum. Bir belediye başkanı olarak tarlalardan yeni imar alanları oluşturulmaması konusunda direnç gösteriyorum. Bunun hakkı verilmeli. Dışa doğru yüksek yoğunluklu yapılara izin vermemek lazım. Tarlalarda imar düzenlemeleri yaparak ranta teslim olmamak lazım. Eski Adana’da revize etmek, geleceği planlamak, Adana’yı yenilemek gerek. Böylece kentsel dönüşüm adıra ülkemizin geçmişinde kaçırılmış fırsatları yeniden yakalama şansı doğar. Seçimi kazanıp, Adana’yı kaybetmek değil benim hedefim. Adana için doğru olanı yapmak istiyorum. Yüksek yoğunluk, arsa üzerinden rant elde etmektir. Şehirleri orta yoğunlukta tutarsanız daha müreffeh yerleşimlerde yaşarsınız, sağlıklı şehirlerde yaşarsınız.”
YÜREĞİR ÇOK ÖNEMLİ
D-400 üzerindeki altgeçidin üzerinin kapatılacağını açıklayan ve yenilerinin yapımına sıcak bakmadığını vurgulayan Başkan Hüseyin Sözlü, şunları söyledi:
“Sinanpaşa’da kentsel dönüşümü gerçekleştirirsek Yüreğir’in terk edilmişliğini, itilmişliğini ortadan kaldırmak için harekete geçmiş oluruz. Sular’ı direkt Yavuzlar’a bağlayacak, Yavuzlar’dan mezarlığın karşısından aşağıya inecek bir yol için imar çalışması yaptık. Seyhan ve Çukurova için yol çalışmalarımız da belediye meclisimizde görüşülecek. Seyhan’dan, Yavuzlar’dan, PTT Evleri’nin yakın bölgesinden dönüşümün önünü açmak ve Yüreğir için psikolojik eşiği aşmak istiyorum. Planladığımız köprüyü de yaptığımız zaman Yüreğir için psikolojik eşik aşılır. Sinanpaşa, kentsel dönüşümde psikolojik eşiği aşar. Çukurova Üniversitesi, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Sağlık Kampüsü gibi yaşam alanlarıyla birlikte, köprüler ve artan hareketlilikle, o bölgenin çıtasını yükseltmek lazım. Yüreğir, Seyhan Nehri’nin akışa göre solunda, şehrin doğu yakasında mücevher gibi bir yerdir ve geleceği aydınlıktır. Adana’nın gelecekle ilgili sıçramasını Yeni Yüreğir ve Aşağı Seyhan’da yenileme gerçekleştirdiğiniz müddetçe yaparsınız. Aşağıda yeni dönüşüm bölgeleri inşa etmeden bunları yapmamız lazım. Asıl olan doğru işleri yapmaktır.
Seçim kazanabilirsiniz ama sizin ne yaptığınızı tarih kaydeder. Doğru altyapının üzerine doğru projeler konulmalı.”