Sofrada 3 gram tuzla 2 milyar dolar tasarruf

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2014 12:05

- Türk Böbrek Vakfı Başkanı Erk: - "Günlük ortalama tuz tüketimini 18 gram'dan 15 grama düşürdüğümüzde tuz kullanımına bağlı hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları ve böbrek yetmezliği gibi hastalıkların tedavi ücretlerinden yılda 2 milyar dolar tasarruf etmiş olacağız"

Haberin Devamı

ADANA (AA) - Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, "Günlük ortalama tuz tüketimini 18 gram'dan 15 grama düşürdüğümüzde tedavi ücretlerinden 2 milyar dolar tasarruf sağlarız" dedi.

Erk, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'nın organ bağışı konusunda duyarlılığını artırmak ve bağışa dikkati çekmek amacıyla düzenlediği toplantında yaptığı konuşmada, Türkiye'de yaklaşık 25 bin organ nakli bekleyen hasta bulunduğunu ancak yılda 3 bin naklin gerçekleştiğini belirtti.

Organ bağışı konusunda insanları bilinçlendirmenin, bağıştan sonra en büyük görev olduğunu hatırlatan Erk, bu kapsamda düzenledikleri toplantılarla vatandaşların dikkatini bu yöne çekmeye çalıştıklarını söyledi.

Erk, beyin ölümü sonrası yapılan organ bağışlarının yüzde 23 oranında sabit kaldığını aktararak, ''Beyin ölümü gerçekleşen kişilerin hayata dönmesi artık mümkün değil. Ancak beyin ölümü gerçekleşen hastalardan yapılan nakillere baktığımızda oranlar çok düşük. Yüzde 20'lerde olan oranı, yüzde 40'lara 50'lere yükseltirsek Türkiye organ bağışı konusunda çok büyük mesafe kat etmiş olur" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

- "Türkiye tuz kullanımında dünya şampiyonu"

Aşırı tuz kullanımının böbrek yetmezliği, kalp ve damar hastalıkları gibi hastalıklara yol açtığını aktaran Erk, vücut için günlük 6 gram tuzun yeterli olduğunu dile getirdi.

Türk halkının günlük 18 gram tuz kullandığını anımsatan Erk şunları kaydetti: ''Türkiye tuz kullanımında dünya şampiyonu. Adana da Türkiye şampiyonu, günlük ortalama 24 gram tuz kullanımı var. Ne olursa olsun aşırı tuz tüketiminden kaçmamız gerekiyor. Günlük ortalama tuz tüketimini 18 gram'dan 15 grama düşürdüğümüzde uz kullanımına bağlı hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları ve böbrek yetmezliği gibi hastalıkların tedavi ücretlerinden yılda 2 milyar dolar tasarruf etmiş olacağız. Bu yüzden beslenmemize, tuz kullanımına çok özen göstermeliyiz. Tüm yargı mensuplarımızı, çalışanlarımızı organ bağışı yapmaya, tuz kullanımını azaltmaya davet ediyoruz.''

Vakıf ve Diyaliz Merkezleri Koordinatörü Lütfi Kano, etkinlik kapsamında, Türk Böbrek Vakfı tarafından hazırlanan ''Türkiye'de Organ Bağışı'' ve ''Kronik Böbrek Yetmezliği'' konularını içeren bir sunum yaptı.

Haberin Devamı

Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Komisyon Başkanı Mehmet Kaya, hakimler, Cumhuriyet Savcıları ve adliyede görev yapan personel ile hükümlülerin katıldığı etkinlik sonunda katılımcılara Türk Böbrek Vakfı tarafından hazırlanan 'Tuz İçin El Kitabı' ve böbrek, kalp ve hipertansiyona neden olan obezitenin için bel ölçeri hediye edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!