Sığınmacı anketi: Suriye'den gelenler kalıcı

Güncelleme Tarihi:

Sığınmacı anketi: Suriyeden gelenler kalıcı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2016 12:27

Sığınmacı anketi: Suriye'den gelenler kalıcı

Haberin Devamı

Murat KİBRİTOĞLU/ADANA, (DHA) - ADANA'da merkez Seyhan İlçe Belediyesi'nin Suriyeliler'in yoğun olduğu 66 mahalledeki 429 konutta yaptırdığı ankete göre, kent nüfusunun yüzde 5.54'ünü mültecilerin oluşturduğu ortaya çıktı.
Arap Baharı ile başlayan çatışmaların Suriye'de artmasının ardından 30 Nisan 2011'de Hatay'ın Yayladığı İlçesi'nden Türkiye'ye gelen 252 kişilik Suriyeli gruptan sonra yüz binlercesi, kaçak yollardan ya da sınır kapılarından Türkiye'ye giriş yaptı. Farklı kentlerde özellikle varoş mahallerde toplanan Suriyeliler'in nüfusu, yeni gelenler ve doğumlarla artarken, mülteciler kültürlerini bulundukları alanlarda yaşamaya başladı. Bugüne kadar Türkiye'ye gelen Suriyeli sayısı resmi kayıtlara göre 1 milyon 800 bin, Adana'dakiler ise 120 bini buldu. Bu rakam, Adana'nın kent nüfusu 2 milyon 195 binin yüzde 5'ini geçti.
GEÇİCİ KORUMA STATÜSÜ VERİLDİ
Türkiye'nin, 'Açık Kapı Politikası' çerçevesinde giriş yapan Suriyeliler'e bir süre sonra geçici koruma statüsü verildi. Mülteciler, sağlık hizmetlerinden yararlanıp, işyeri açmaya başladı. Adana'da bir çok mahallede işyerlerine Arapça tabelalar asıldı. Örf ve adetleri Türkler'e yakın olan Suriyelilerin, kentin nüfus yapısını ve dinamiklerini etkileyecek düzeyde olduğunu belirleyen Seyhan İlçe Belediyesi geniş kapsamlı rapor hazırladı. 96 mahallesi bulunan Seyhan, 66 mahallede 10 kişilik bir ekiple yaptırdığı anketlerde farklı bilgilere ulaştı. Raporda sığınmacı sayısının Türkiye ve Adana için mevcut nüfus yapı ve dinamiklerini etkileyecek düzeyde olduğuna dikkat çekildi. Raporda bundan sonra ekonomik kalkınmadan, evliliklere, ulaşımından, sosyal politikalara kadar her kalemin sığınmacılar dikkate alınarak planlanması gerektiği belirtildi.
ADANA'DAKİLERİN YÜZDE 92'Sİ HALEPLİ
Rapora göre, araştırma yapılan 66 mahalleden sadece Pınar Mahallesi'nde Suriyeliler oturmuyor. Adana'da yaşayan Suriyeliler'in yüzde 92'si Halep'ten geldi. Suriyeliler'in yüzde 18'i daha önceden Türkçe bildiğini, yüzde 17'si ise az da olsa Türkçe konuşabildiğini söyledi. Görüşme yapılan Suriyeli erkeklerin yüzde 82'si, kadınların ise 7.23'ü kendi ülkesindeyken bir mesleğe sahip olduğunu ve çalıştığını açıkladı.
Gelen Suriyelilerin yüzde 7.5'i İngilizce, yüzde 1'i ise Fransızca biliyor. Ancak, 25 yaş üstü kişilerin ise yüzde 19'u okur yazar değil. Kadınlarda bu oran yüzde 24. Adana'da ankete katılan Suriyeliler'in yüzde 7.64'ü fakülte veya yüksekokul mezunu. Bu kişilerden yüzde 94'ü daha önce hiç Türkiye'ye gelmemiş.
Ankete katılan Suriyeliler'den 327'si hiç parası ve altını olmadan Türkiye'ye kaçmış. Sadece 1 kişi, 4 bin dolardan fazla parasının olduğunu söylemiş. Yanlarında kişisel eşya olarak sadece çamaşırlarını getirebilmiş.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!