Güncelleme Tarihi:
ADANA (AA) - Adana Ticaret Odası (ATO) 31. Meslek Komitesi ve Adana Bilişimci İş Adamları Derneği tarafından ''Siber suçlarla Mücadele'' semineri düzenlendi.
Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu, ATO’da düzenlenen seminerde yaptığı konuşmada, kurum, kuruluş ve kullanıcıların bilgi varlıklarını korumak amacıyla kullanılan, yöntemler, politikalar, risk yönetimleri faaliyetleri, yaklaşımlar ve en iyi uygulamaları kapsayan teknolojilerin bütününün siber güvenlik olarak tanımlandığını belirtti.
Bilgi varlıklarının ne olduğunun farkına varıp, başına bir şey gelmeden önce önlem almaya bilgi güvenliği dediklerini ifade eden Sağıroğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
''Siber dünyada karşılaşılacak tehditler nelerdir bunları biliyoruz, ama bu yeterli değil, bunlar için önlem almışsak yüksek seviyede bilgi güvenliğinden bahsedebiliriz. Bugün internete bağlı olan milyarın üzerinde bilgisayar var. Cep telefonlarıyla bu sayı 2,5 milyara çıktı. Aslında bu dünya renkli gibi görünse de karanlık bir dünya. Bunun hepimiz farkında olmamız gerekiyor. Başlangıçta askeri bir proje olarak başlayan internet hepimizin vazgeçemediği bir ortam haline dönüştü.''
Casus yazılımların günümüzün saldırı aracı olduğunu anlatan Sağıroğlu, en küçük bir kötü amaçlı yazılımın bütün şirketin istemini durdurabildiğini ifade etti.
Teknolojinin gelişmesiyle internet ortamında tehdit ve tehlikelerinde arttığını ifade eden Sağıroğlu, dünyada bir milyarın üzerinde casus yazılım olduğunu, bazı önlemler alınsa da siber tehditlerin her geçen gün arttığını, her yıl 100 binden fazla yeni casusu yazılımların geliştirildiğini vurguladı.
''60 saniyede tüm güvenliğimizi ve servetimizi de kaybedebiliriz. Bunun farkında olmak gerekiyor'' diyen Sağıroğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
"Ne kullanıyorsanız kullanın, onun güvenliğini de nasıl sağlanacağını bilmeniz gerekir. Bakın cep telefonlarının tehdit ve tehlikelerini anlatsam bir daha kullanmazsınız o telefonları. Ama tehdit her yerde var, bu kadarda korkmayalım ama önlem alma yollarını, yöntemlerini öğrenelim ve bunları uygulayalım. Sosyal paylaşım siteleri, arama motorları ve bunların sunduğu diğer hizmetler en büyük tehdit. Çünkü tüm bilgileriniz bir şekilde depolanıyor. Otomatik analizi yapılıyor, grupluyor, pek çok bilgiyi bir araya getiriyor ve sizi sınıflandırıyor. Bizi bizden daha iyi tanıyorlar. Ülke için ne anlama geldiğinizi biliyor. İleride bunların hepsi aleyhinize delil olarak kullanılacak. Suçlarla mücadele için siber ortamları çok iyi bilmek ve bilgi birikimine sahip olmak gerekir. Biz de ortamdaki tehditleri bilelim, gerekli önlemleri kişisel, kurumsal ve ulusal olarak alalım ve ayrıca bu ortamları fırsata dönüştürmek içinde çalışalım."
ATO Başkanı Atila Menevşe ise son 20 yılda iletişim ve bilgi teknolojilerinde inanılması güç bir düzeye erişildiğini her gün yeni bir iletişim olanağı ve bilgi teknolojisinin insan hayatına girdiğini söyledi.
Bilişim dünyasındaki hızlı dönüşümün ticari faaliyetler bakımından da önemli olduğunu ifade eden Menevşe, şunları söyledi:
''Bilişim dünyasındaki bu hızlı gelişim ve dönüşüm, elbette ticari faaliyetler bakımından da yankılarını bulmaktadır. Elektronik ticaret toplam ticaret içindeki payını hızla artırmaktadır. Günümüzde artık insanlar hızlı, kendine özel, kolay erişebildiği ve bilişim teknolojileriyle edindiği mal ve hizmetlere itibar etmektedir. Market alışverişlerinden takım elbiseye, beyaz eşyadan, banka kredisine kadar tüm sektör ve hizmetleri kapsayan geniş bir ticaret alanı açılmıştır.''
Adana Bilişimci İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Aladağ ise bilişim sektörünün, 2.5 milyon avroluk hacmiyle dünyanın en büyük sektörü olduğunu belirtti.
Adana’daki girişimciler olarak Türkiye ekonomisini daha üst sıralara taşıyarak büyük başarılar elde etmeyi amaçladıklarını anlatan Aladağ, konuşmasına şöyle devam etti:
''Ekonomimizin ve Adana’nın bu potansiyele sahip olduğundan hiç şüphem yok. Ancak siber güvenlik kuruluşu Arbor Networks’ün araştırmalarına göre 2014’ün ikinci çeyreğinde dünya genelinde saldırılar yüzde 64 hız keserken, Türkiye’ye yönelik siber saldırılarda yüzde 6 artış yaşandı. Hal böyleyken başarılarımızı sürdürmek ve geliştirmek için ülkelerimizin ve şirketlerimizin bilişim altyapılarını ve güvenlik önlemlerini güçlendirmekten başka çaremiz yok."
Seminerde, Bilişim Sektörü Dernekleri Federasyonu Başkanı Rüştü Arseven ve yazılım güvenliği uzmanı İlyas Okay'da bir konuşma yaptı.