Güncelleme Tarihi:
RAMAZANOĞLU Ailesi, 500 yıl boyunca Adana ve çevresini, Ulucami yanındaki saray selamlığından yönetti.
Ramazanoğlu Beyliği, Osmanlı İmparatorluğu'na bağlandıktan sonra ailenin erkekleri bölgede vali ve paşa olarak görev yaptı. Yönetimindeki isimler değişse de beyliğin yönetildiği yer hep aynı kaldı. Dünyanın kullanılan en eski mimari yapılarından biri olarak kabul edilen Ramazanoğlu selamlığı, yüzyıllar boyunca ayakta kaldı. Devlet işlerinin yapıldığı selamlık, şimdi Ramazanoğlu Konağı olarak Çukurova Üniversitesi'ne (ÇU) kültür merkezi olarak hizmet veriyor. 600 yaşındaki konak, bölgenin en eski yapılarından biri olarak kabul ediliyor. Konağın bulunduğu yerleşkenin içinde Ulucami ve külliye bulunuyor. Girişteki kitabede konağın 1495 tarihinde restorasyon geçirdiği anlatılıyor.
2 PADİŞAH KONAKLADI
Kanuni Sultan Süleyman ve 4'üncü Murad'ın konaklama için kullandığı ve yüzyıllarca yönetim merkezi olarak kullanılan konak yapılan tadilatlarla zamana karşı meydan okuyor. Kanuni Sultan Süleyman, 1531'de Irak Eyn adlı seferden dönerken Adana'ya uğruyor. 13-14-15 Aralık'ta burada kalıyor. Kaldığı tarih de Kanuni'nin yanında getirdiği Matrakçı Nasuh'un kitabından biliniyor. Adana'ya geldiği zaman burada misafir ediliyor. Osmanlı geleneğinde devlet başkanları sarayda misafir ediliyor. Daha sonra 4'üncü Murad, Bağdat Seferi'ne giderken yine bu binada misafir ediliyor.
3 KATTAN OLUŞUYOR
Ramazanoğlu Konağı 3 kattan oluşuyor. Girişte karşılama alanı, yan tarafında meclis alanı bulunuyor. Ayrıca yukarıda konağın içine ve dışına pencereleri olan bir oda var. Ayrıca Kanuni'nin yatak odası olarak kullandığı, şuan çalışma odası olarak düzenlenen içinden alt kata merdivenle inilen bir oda daha var. Ayrıca bu odanın küçük bir hamamı bulunuyor. Konak hafta içi ziyaret edilebiliyor.
Murat KİBRİTOĞLU/ADANA,(DHA)
FOTOĞRAFLI