Güncelleme Tarihi:
Salih ÜÇTEPE/ADANA, (DHA)-TÜRKİYE'nin turfanda bölgesi Çukurova'da bu hafta meyve- sebzede beklenen ucuzluk, aralıklı devam eden yağışın da etkisiyle gerçekleşemedi.
Kış döneminde görülen don ve seller nedeniyle normalinden fazla yükselen sebze ve meyve fiyatları, Adana, Mersin ve Hatay'da havanın beklenen oranda ısınmaması ve yeterli güneş olmaması nedeniyle bollaşamadı. Ardından merkez Seyhan İlçesi'nde yaklaşık 30 bin dönümde etkili olan dolu, ürünlere büyük zarar verdi. Yaklaşık 2 saat süren yağış ve dolu sonrası tarla ve bahçelerdeki karpuz, kavun, şeftali, mısır, buğday, pamuk, soya, patlıcan, salatalık ve domatesler kullanılamayacak hale geldi. Çamur nedeniyle hasat için tarlalara girilemedi. Kentteki pazarlarda Ramazan ayı öncesi ucuzlaması beklenen domates 2.5, yeşil biber 2, patlıcan 2.5, salatalık 1.5, karpuz ve kavunun kilosu ise 2 liradan semt pazarlarında satılıyor. Bugünden itibaren havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte fiyatların kısmen düşmesi beklenirken, tahmin edilen ucuzluk ise tahminlerde kaldı.
KARPUZ BÜYÜK ZARAR GÖRDÜ
Türkiye'de üretilen yaklaşık 4 milyon ton karpuzun yüzde 20'sini yetiştiren, turfanda döneminde yarısından fazlası üretilen Adana'da üstü açılan seralardaki ürünün üzerinde dolu nedeniyle oluşan yaraların karpuzu çürüteceğini söyleyen üreticiler, borçlarının ertelenmesini istedi. Seyhan Ziraat Odası 2'nci Başkanı Cahit İncefikir, doludan etkilenen ürünlerin ekonomik ömrünü bitirdiğini söyledi. İncefikir, "Bugünden itibaren hava ısınacak ama, son günlerdeki dolu karpuz ve diğer sebzelerde zarara yol açtığı için ucuzluk beklenen değerde olmayacak. Mayıs ve haziranda Türkiye karpuz üretiminin yarıya yakını Adana'da üretiliyordu" dedi.
FOTOĞRAFLI