Prof. Dr. Hilal: "Ceset Görülmeden Defin Ruhsatı Vermeyin"

Güncelleme Tarihi:

Prof. Dr. Hilal: Ceset Görülmeden Defin Ruhsatı Vermeyin
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2015 11:00

ÇÜ TIP FAKÜLTESİ ADLİ TIP ANABİLİM DALINDAN PROF. DR. AHMET HİLAL, "DEFİN RUHSATI CESEDİN HEKİM TARAFINDAN MUAYENESİ SONRASI VERİLİR" DEDİ.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Ahmet Hilal, “Cenazelerde ceset görülmeden defin ruhsatı asla verilmeyeceği gibi cenazenin özellikle koltuk altı, meme altı, ağzı gibi kapalı yerleri de kontrol edilmeli" dedi.
Prof. Dr. Ahmet Hilal, Adana Tabip Odası Aile Hekimliği Komisyonu’nun, 1. Basamak Eğitim Günleri çerçevesinde düzenlediği ‘Sorumluluklarımız’ konulu panelde, defin ruhsatlarında yer alan bilgilerin sağlık istatistiklerinin oluşturulmasında, ayrıca ülkelerin sağlık politikalarını belirlemede ve sağlık hizmetlerinin planlanmasında en önemli veri tabanlarından birini oluşturduğunu ifade etti. Prof. Dr. Hilal, “Defin Ruhsatı; Umumi Hıfzıssıhha Kanununda belirtilmiştir. Bu kanunun tarifine göre defin ruhsatı alınmadıkça ya da gösterilmedikçe cenaze gömülemez. Defin ruhsatı belediye tabibi olan yerlerde bu hekimlerce, olmadığında hükümet tabiplerince ‘Cesedin Hekim Tarafından Muayenesinden Sonra’ düzenlenir denmektedir. Hastanede ölenlerin defin ruhsatı bu kurumlarca düzenlenir. Defin ruhsatı cesedin hekim tarafından muayenesi sonrası verilir. Hekim cesedi çıplak olarak muayene eder, yakınlarından anamnez alır, gerek görürse cesedi en son tedavi eden hekimlerden bilgi ve belge alarak ölümün doğal bir ölüm olup, olmadığına karar verir" dedi.
"ŞÜPHELİ ÖLÜMLER SAVCILIĞA BİLDİRİLMELİDİR"
Defin ruhsatı düzenlenmesi sırasında ihbar edilmesi gereken olgulardan da söz eden Prof. Dr. Ahmet Hilal, şunları kaydetti:
“Yasada bu işlemler sırasında hekim bulaşıcı hastalık sunucu kişinin öldüğü şüphesinde ise ait olduğu makamı haberdar etmeden defin ruhsatı düzenleyemez denmektedir. Bu olgular sağlık müdürlüğüne bildirilmelidir. Eğer cesedin muayenesi sırasında ölümün doğal nedenlerden meydana gelmediği şüphesini uyandıracak belirtiler varsa ya da ölünün kimliği meçhul ise o zaman defin ruhsatı düzenlenmeden durum cumhuriyet savcılığına bildirilmelidir. Adli olarak değerlendirilmesi gereken ölüm olguları; kökeninde kaza, intihar ve cinayet olan tüm olgular, yakın dönemde travma öyküsü, dış muayenede travmatik lezyonların saptanması, öyküde çelişkiler-tutarsızlıklar bulunması, gözaltı ve cezaevinde meydana gelen tüm ölümler, ölüm nedeni ile ilgili suçlama ve iddianın bulunduğu olgular, kimliğin olmadığı veya yakınlarının olmadığı olgular, ölüm nedeninin saptanamadığı olgulardır” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!