'Prim desteğinin azalması üreticiyi zorlayacak'

Güncelleme Tarihi:

Prim desteğinin azalması üreticiyi zorlayacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2016 12:51

'Prim desteğinin azalması üreticiyi zorlayacak'

Haberin Devamı

ZİRAAT Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Semih Karademir, pamukta mazot-gübre desteğinin 16.15 TL'den 11 TL'ye, mısırda ise kilo başına verilen prim desteğinin 4 kuruştan, 2 kuruşa düşürüldüğünü belirterek, bunun Adana çiftçisini zor durumda bırakacağını söyledi.
ZMO'da yaptığı açıklamada Adana tarımının özellikle mısır ve pamuk açısından ele alınması gerektiğini belirten Karademir, kentin Türkiye mısır üretiminin yaklaşık yüzde 16'sını gerçekleştirdiğini vurguladı. 2015 yılı için minimum mazot ile gübre maliyetinin toplam 153.16 TL olduğunu ve bu konuda geçen yıl verilen desteğin, maliyetin yüzde 7.48'ini karşıladığını kaydeden Karademir, 2016'nın ilk 4 ayı için bu desteğin 131.165 TL'de kaldığını söyledi. Karademir şöyle devam etti:
"2016 yılı için verilecek 11 TL'lik mazot-gübre desteği maliyetin yüzde 8.38'ini karşılıyor. Oransal bir artış var ama görüldüğü gibi çok az. Eğer destek 2015 yılı gibi kalsaydı yani dekara 11.45 TL, o zaman da destek maliyetin yüzde 8.73'ünü karşılayacaktı. Kısacası biraz daha fazla. Üstelik destek artırılsaydı bu oran daha da yukarıya çıkacaktı."
MISIRDA 20 MİLYON UÇTU!
Mısırdaki desteğin düşürülmesinin üreticiyi zorladığını savunan Karademir sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu Adana'dan ve mısır çiftçisinden 20 milyon TL'nin uçup gitmesi anlamına geliyor. Mısır çiftçisi muhtemelen alternatif bir ürüne yönelmeye çalışacak. Ancak bu da sıkıntılı, çünkü mısır makineli tarıma uygun, fazla işçilik gerektirmiyor, verimi istikrarlı, fiyatlar beğenilmese de aşağı yukarı bir satış garantisi var. Diğer ürünlerin maliyeti daha da yüksek, üretiminde ve hasadında tarım işçisine ihtiyaç var, fiyatları istikrarlı değil, satış garantisi yok. Bir de artık köylerin boşaldığını, çiftçi çocuklarının tarım dışı işlere yöneldiğini de göz önüne alırsak aile işgücü temininde de sıkıntılar var."
PAMUKTA DESTEK AZALTILDI
Adana'nın daha önce pamuk kenti olduğunu ancak son dönemde üreticinin bundan vazgeçtiğini belirten Karademir, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Adana'da şu an yaklaşık 267 bin dekarlık bir alanda pamuk üretimi yapılmakta. Bir endüstri bitkisi olan pamuk, hem üretimi maliyetli hem de fiyatı dünya piyasasına bağlı bir ürün. Mazot-gübre desteğinin 16.15 TL'den 11TL'ye düşürülmesi 100 dekarlık bir arazide üretim yapan çiftçi için 515 TL'lik bir kayıp anlamına geliyor. Bu da aslında bu çiftçimizin yaklaşık 1 dekarlık gelirinin elinden alınması oluyor. O yüzden de 267 bin dekarlık alanda yapılan üretim de gerileyebilir. Neredeyse ürettiği kadar pamuk lifi ithal eden Türkiye'nin pamuk desteklerini azaltmak değil aksine üretimi artıracak ve pamuk talebini iç piyasadan karşılayacak politikalara yönelmesi gerekiyor. Lafın kısası, yeni desteklemeler ile devlet çiftçiye ve sektörde çalışanlara destek değil köstek olmaya çalışıyor."

Murat KİBRİTOĞLU/ADANA, (DHA)
(11.05.2016/FOTOĞRAF)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!