Güncelleme Tarihi:
ADANA (AA) - Kurban bayramlarında, kesimden sonra gerektiği gibi korunamayan deride yüzde 20-25, bağırsakta 40-50 fire verildiği bildirildi.
Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği deri ve bağırsak sektör başkanı Nurullah Eskitütüncü, AA muhabirine, Türkiye'nin, deri ihracatında İtalya'dan sonra ikinci ülke olduğunu, bağırsak ihracatında ise Çin'le başa baş rekabet ettiğini söyledi.
İhraç edilen bu ürünlerin yüzde 60'ını yerli kaynaklardan temin ettiklerini, kalanını ithal edip işledikten sonra dışarı sattıklarını anlatan Eskitütüncü, işlenmiş deriyi Ukrayna ve Rusya pazarına sunduklarını, bağırsağı da çoğunlukla AB ülkelerine sosis kılıfı olarak pazarladıklarını aktardı.
Özellikle kurban bayramlarının sektöre önemli katkı sunduğunu vurgulayan Eskitütüncü, "Türkiye'de kurban bayramlarında kesilen küçükbaş ve büyükbaş sayısı, yıl içindeki kesimin üçte birini oluşturuyor. Bu rakam, bayramın sektörde ne kadar katkı sağladığını gösteriyor. Et dışındaki deri ve bağırsak sektörü için de bu rakam önemli" dedi.
Eskitütüncü, bayramlardaki kesimlerde, yeterince özen gösterilmediği için deri ve bağırsakta büyük oranda ekonomik kayıp yaşandığına dikkati çekerek, "Son yıllarda kurban bayramının yaz sonuna denk gelmesi nedeniyle deri ve bağırsak uygun koşullarda muhafaza edilemeyince ekonomik kayıp arttı. Deride yüzde 20-25, bağırsakta yüzde 40-50'ye kadar fire yaşandı. Bu bir milli servet. Deri de bağırsak da dünya pazarında iddialı sektörlerimizden" diye konuştu.
- Kamu spotu, bilinci artırıyor
Yakın zamana kadar bayramlardan önce, deri ve bağırsağın korunmasına yönelik televizyon kanallarında kamu spotu yayımlandığını anımsatan Eskitütüncü, bunun tekrarlanması için hazırladıkları spotta, prodüksiyon tecrübesizliği yüzünden başarısız olduklarını anlattı.
Eskitütüncü, "RTÜK, hazırladığımız kamu spotunu, içerik ve görüntü kalitesi açısından uygun bulmadı. Son kurban bayramı öncesi en azından eski spot yayınlanabilirdi" dedi.