Güncelleme Tarihi:
Yusuf BAŞTUĞ/ADANA, (DHA)- ÇUKUROVA Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Muhsin Akbaba, Ramazan ayında oruç tutanların en az 2- 2.5 litre su tüketmesi gerektiğini söyledi.
Oruçlu kişilerin sağlık açısından beslenmelerine dikkat etmesini isteyen Prof.Dr. Muhsin Akbaba, vücudun ihtiyaç duyduğu kalori ve sıvı gereksinimlerinin dengelenmesi gerektiğini anlattı. Ramazan ayında günlük enerji ve besin ihtiyacının iftardan sahura dek geniş bir zamana yayılmasını öneren Prof.Dr. Akbaba, oruç tutanların mutlaka sahura kalkması gerektiğini aktardı.
ÖNERİLERİNİ SUNDU
Prof. Dr. Muhsin Akbaba, sahur ve iftara ilişkin beslenme önerilerini paylaşırken şunları söyledi:
"Sahurda kahvaltılık besinleri ve su oranı yüksek gıdaları tercih etmeliyiz. Peynir çeşitleri, süt, süt ürünleri ve yumurta gibi protein oranı yüksek olan gıdalar mideyi yormaz hem de daha uzun süre tokluk hissi verir. Yoğurt, ayran ve cacık tüketimi de içerisindeki yararlı bakteriler nedeniyle bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur. Ayrıca sahurda sütlü tatlıların tüketilmesi gerekir, baklava gibi ağır yağlı tatlılar mideyi çok yorabilir. Süt, çay, taze sıkılmış meyve suyu, bitki veya meyve çayı tüketilebilir. İftarda ise hızlı bir şekilde yemek yenilmemeli. Çorba ile başlanılmalı, ana yemeklere devam edilmelidir. Yiyecekler, kızartma ve kavurma yerine, haşlama, ızgara yapma, buğulama veya fırında pişirme yöntemleri ile hazırlanmalı. Et, etli veya etsiz sebze yemekleri, pilav, makarna, esmer ekmek gibi tahıllar, kuru baklagil yemekleri, yoğurt, ayran, cacık, salata, meyve gibi lif oranı yüksek alternatiflerden 3 çeşit seçerek oluşturulan bir iftar yemeğinin sindirimi de daha kolay olur. İftar ile sahur arasında ise taze meyve, süt, yoğurt gibi alternatifler tüketilmesi daha yararlı olacaktır. İftardan sonra yürüyüş gibi aktiviteler yapılması sağlık açısından uygun olur."
FOTOĞRAFLI