Güncelleme Tarihi:
Özel Mersin Sistem Cerrahi Tıp Merkezi Psikoloğu Billur Güneş Oksayoğlu bu süreçte ailelerin nasıl bir tutum içerisinde olması gerektiğini açıkladı. Okula başlama süreci için çocuğun yeterli düzeyde zihinsel, sosyal ve duygusal olgunluğa ulaşmış olması gerekmektedir. Okula hazır olan çocuk, yaratıcı, katılımcı, iletişime açık ve meraklıdır.
Biz yetişkinlerin yeni bir duruma veya ortama uyum sağlama süreci ve bu süreçle başa çıkabilmek adına kullandığımız yöntemler ile çocukların başvurduğu yöntemler oldukça farklıdır. Yetişkinlerin yeni durumlara ve ortamlara daha hızlı adapte olabilmesinin altında önceki yaşam tecrübeleri vardır. Bu nedenle yeni durum karşısında daha kontrollü ve uyumla davranışlar sergileyebilmektedirler.
Çocuklar için evden ayrılmak, yeni bir çevreye entegre olmak, daha önce hiç tanışmadığı öğrenmeye dayalı yeni bir ortam ve yeni kurallar ile karşı karşıya kalmak elbette ki kolay değildir. Dahası bu zamana kadar gün içerisinde ebeveyni ile beraber vakit geçiren çocuk, artık okulda kaldığı süre içerisinde ebeveyninden ayrı vakit geçireceğinin farkındalığını yaşamaktadır.
Çocuğun okula başlaması tek başına yeterince önemli bir konudur. Bu sebeple bu tarihlere başka herhangi bir önemli olayı sıkıştırmamaya özen göstermelisiniz. (Örneğin sünnet olmak, ameliyat olmak veya bir yerden başka bir yere taşınmak)
Uyum Problemi Yaşayan Öğrencilerde
 Normal sayılan bir okula uyum sürecinde de yukarıdaki belirtiler gözlemlenebilir ve bunlara ek olarak kusma, yüksek ateş gibi psikosomatik belirtiler de eşlik edebilir. Bu noktada en doğru yaklaşım ebeveynin telaşa kapılmayarak ve en önemlisi kendisinde duyduğu kaygıyı çocuğa yansıtmamaya çalışarak, okuldaki öğretmen ve psikolojik danışman ile birlikte hareket ederek, tutarlı ve kararlı bir şekilde problem çözücü bir yaklaşım sergilemeleridir.
Çocuk bir sağlık problemi sebebi ile okula gitmek istemiyorsa ve gerçekte böyle bir probleminin olmadığı ebeveyni tarafından biliniyorsa, çocuk yargılanmadan sakince dinlenilmeli ve ebeveyni tarafından bu durum sınıf öğretmeni ve okulun psikoloğu-rehberlik birimi ile paylaşılarak gerçek nedenin ne olduğu araştırılmalıdır.
Çocuğun Okula Başarılı Bir Şekilde Adapte Olabilmesi İçin İpuçları
Â
Tüm bunların yanı sıra çocuğunuz ile kurduğunuz güven ilişkisi bu üçgenin en önemli parçasıdır.
Â
                                                                  Â
                                   Â
                     Â