Güncelleme Tarihi:
Bazı rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan Çuha çiçeğinin, merkezi sinir sistemi hastalığı olan ve son zamanlarda toplumdaki bilinirliği artan MS hastalığına da iyi geldiği belirtildi.
Bitkiler ve antioksidanlar konusunda 47 uluslararası çalışması olan Dr. Ömer Coşkun, bağışıklık sistemini güçlendiren, metabolizmayı hızlandıran, şeker hastalığından cilt hastalıklarına, adet düzensizliğinden menopoza kadar birçok problemin giderilmesinde faydası olan Çuha çiçeğinin, MS hastalarının da yararlanabileceğini söyledi.
Çuha çiçeğinin, Gamma-Linoleik Asit (GLA), potasyum ve magnezyum içerdiğini belirten Dr. Coşkun, "GLA önemli yağ asitlerinden biri olup vücuttaki bütün organları kontrol eden ve hormonlara benzer etki gösteren bileşikler olan prostoglandinlerin üretiminde kullanılır. Bu bileşikler özellikle kalp, dolaşım, deri ve savunma sisteminde etkilidirler. GLA, hücre zarının da önemli bir bileşeni olup, vücutta bir dizi reaksiyonla, hücre fonksiyonlarının düzenlenmesinde hayati öneme sahip Prostoglandine dönüştürülür. Dışarıdan GLA alınması, hem vücudun GLA gereksinimini karşılar hem de hastalık belirtilerini büyük ölçüde azaltabilir" dedi.
İyi seçilip doğru kullanıldığında Çuha çiçeğinin; romatizma, eklem iltihabı, eklemlerde şişlik ve ağrıların giderilmesinde de etkili olduğunun altını çizen Dr. Coşkun, bu bitkinin ayrıca tansiyonun ve kolesterol seviyesinin düzenlenmesinde, kalp-damar sisteminin korunmasında, kanserli hücrelerin büyüme ve yayılmasını engellemede, adet düzensizliklerinin, yaşlılık etkilerinin ve yorgunluğun giderilmesinde, uyku kalitesini arttırıp stres düzeyini azaltmada etkili olduğunu vurguladı.
Dr. Ömer Coşkun, çuha çiçeğinin nasıl kullanılması gerektiğini şöyle anlattı:
"1 tatlı kaşığı kurutulmuş çuha çiçeği, 1 su bardağı sıcak suda 10 dakika kadar bekletilmek suretiyle demlenerek elde edilen çayı veya çuha çiçeğinden elde edilmiş yağı ya da bu yağın kapsül şeklindeki formu tüketilerek, bu değerli bitkiden yararlanılabilir."