Güncelleme Tarihi:
Yüreğir Ziraat Odası, mısır hasadının başlamasıyla birlikte tarlalarını bir sonraki ekime hazırlamak için anız yakan çiftçileri, şehrin çeşitli noktalarına astığı pankartlarla uyarıyor.
Hasat sonrası tarlada kalan anızın yakılması nedeniyle Çukurova kentleri her yıl duman ve is altında kalıyor. Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Türkiye'nin mısır üretiminin yüzde 20'sini Adana'nın karşıladığını belirterek, "Hasat sonrası bazı çiftçilerimiz tarlasını bir sonraki ekimine hazırlamak için anız yakmak gibi yanlış bir yol seçiyor. Anız yangınları nedeniyle gökyüzünü kaplayan dumanlar şehre kül olup yağıyor. Bu yangınlar çevre kirliliğinin yanı sıra toprakta verimin azalmasına ve ekolojik dengenin bozulmasına da yol açıyor" dedi.
MİLYARLARCA LİRALIK MADDİ ZARAR
Anız yangınlarının hem insan sağlığını hem de toprağın geleceğini tehdit ettiğini kaydeden Doğan, "Anızın yakılması ile birlikte, orman yangınları, telefon ve enerji iletim hatlarının yanması, sis oluşumu nedeniyle çeşitli trafik kazaları, hasat edilmemiş komşu tarlaların yanması gibi riskleri de beraberinde getiriyor. Anız yangınları her yıl milyarlarca liralık maddi zarara neden oluyor. Anız yangınları, toprak içerisindeki faydalı canlıların ve topraktaki organik maddenin yanarak yok olmasına neden olur. Anız yakılan toprakta bitkilere yarayışlı besin maddeleri azalır ve zamanla toprağın verimliliği düşer. Verimli tarım topraklarımız zamanla verimsiz çorak topraklar haline gelir. Anız yakılması su ve rüzgâr erozyonunu artıracağından, toprağın en değerli üst katmanları rüzgar ve su ile taşınarak yok olur. Anız yakma sonucunda doğal denge bozularak zararlı böcekler ve hastalıklar çoğalır. Anızla birlikte geleceğimizi yakmayalım" diye konuştu.
ADANA
FOTOĞRAFLI