Şevkin: Yatırımda Adana’nın adı yok

Güncelleme Tarihi:

Şevkin: Yatırımda Adana’nın adı yok
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2018 12:54

Şevkin: Yatırımda Adana’nın adı yok

Haberin Devamı


ADANA,(DHA)- CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın hazır bulunduğu bütçe görüşmelerinde kabinenin artık yönünü  biraz da Adana'ya dönmesinin gereğini, güneyin incisi olarak anılan Adana'nın sosyoekonomik gelişmişlik, sağlık, eğitim, spor, teşvik sistemi ve kamu yatırımlarında üvey evlat muamelesi gördüğünü vurguladı.
Kalkınmışlık sıralamasında 1990'ların başında Türkiye'nin 4. büyük ili olarak övünülen tarımda oldukça başarılı, Sabancı ailesinin ciddi yatırımlarının bulunduğu, Süper Ligde 2 takımla boy gösteren, sanatta ve kültürde büyük sanatçılar çıkarabilecek altyapıya sahip, siyasette söz sahibi olan ve Türkiye'nin ilk sanayileşen şehirlerden biri olan Adana'nın uygulanan yanlış-yanlı sosyo-ekonomik politikalar sonucunda her alanda göreceli önemini kaybetmeye başladığını kaydeden Müzeyyen Şevkin, "Bir zamanların 4'üncü büyük şehrimiz Kalkınma Bakanlığı'nca hazırlanan illerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik  (SEGE) sıralamasında 2003 yılında 10'uncu sıraya, yeni teşvik sistemine dayanak teşkil eden ve güncelliğini sürdüren SEGE 2011'de ise 16'ıncı sıraya gerilemiştir. Yeni Teşvik Sistemi ile birlikte Adana'nın sınıflandırmada çevre illere göre daha az yatırım teşvikinden yararlandırılması ile birlikte bu süreç önlenemez biçimde artarak devam etmektedir" dedi.
Yürürlükteki teşvik mevzuatı çerçevesinde 2. bölgede yer alan Adana'nın çevredeki illerin daha fazla teşvik unsurlarından faydalanan 3. 4. ve 5. bölgelerde yer almasının yarattığı haksız rekabet koşulları nedeniyle olumsuzluklar yaşadığını ifade eden Şevkin,  şunları söyledi:
"Teşvik düzenlemeleri güneyin incisi,  Çukurova'nın cazibe merkezi olan şehrimizdeki özel yatırımların azalmasına, yeni yatırımların çevre illere kaymasına neden olurken uzun dönemde yatırımcıların şehrimizi terk etmesine neden olmuştur. Bütçeden hak ettiği payı alamayan, kamu yatırımları ile de yeteri düzeyde de desteklenmeyen şehrimiz cazibe merkezi olmaktan çıkmış, net göç alan şehir konumundan her yıl yaklaşık 10 bin net göç veren, en yüksek borç takibinin, işsizliğin en yüksek olduğu iller arasına girmiş ve bugün itibariyle Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik sıralamasında 16'ıncı sıraya gerilemiştir. TÜİK verilerine göre mutlu olduğunu beyan edenlerin ve geleceklerinden umutlu olanlarının oranları açısından da maalesef Adanalılar son sıralardadır. Ayrıca bu düşüş trendinin Türkiye İstatistik Kurumu tarafından ilk defa 22 Ocak 2016 tarihinde yayımlanan İllerde Yaşam Endeksi 2015 raporunda hızlanarak devam ettiği görülmektedir. İllerde yaşam endeksi bireylerin ve hane halklarının yaşamını objektif ve sübjektif göstergeler kullanarak yaşam boyutları ayrımında il düzeyinde ölçmeye, karşılaştırmaya ve zaman içinde izlemeye yönelik bir endekstir. İllerde yaşam endeksi; konut, çalışma hayatı, gelir ve servet, sağlık, eğitim, çevre, güvenlik, sivil katılım, altyapı hizmetlerine erişim, sosyal yaşam ve yaşam memnuniyeti olmak üzere yaşamın 11 boyutunu kapsamakta ve 41 gösterge ile temsil edilmektedir. Yaşam Endeksi sıralamasında Adana 0,4678 değer ile ancak 61'inci sırada yer alabilmiştir. Genel sıralamada 61'inci olabilen Adana,  Güvenlikte 78'inci, Yaşam Memnuniyetinde 70'inci, Çalışma Hayatı ve Sağlıkta 66'ıncı, Eğitimde 63'üncü ve Konutta ancak 59'uncu olarak bazı boyutlarda Türkiye ortalamasının bile çok gerisinde kalmıştır"

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!