Güncelleme Tarihi:
ADANA,(DHA) - CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, TBMM'de yaptığı konuşmada, tarımda yaşanan sorunlara değinip narenciye üreticilerinin taleplerini anlattı.
Konuşmasında Adana'da tarımda yaşanan sorunları sıralayan Ayhan Barut, acil çözüm taleplerini dile getirdi. Adana'da özellikle narenciye üreticilerinin büyük sorunlar yaşandığını belirten Barut, "Son zamanlarda, gerek siyasi nedenlerle gerekse Akdeniz meyve sineği zararlısı sebebiyle Rusya tarafından ihracatımız engellenmekte, ürünlerimiz gemilerle limanlara geri gönderilmektedir. Narenciye, sektörde yaşanan ekonomik sıkıntılar, yavaşlayan ihracat nedeniyle fiyatları her gün düşerek dalında kalmıştır. 1,5 liradan başlayan fiyatlar kilosu 50 kuruşa kadar inmiştir" dedi.
'İHRACAT DESTEĞİ AÇIKLANSIN'
Narenciye ile ilgili yaşanan sorunlarda çözüm önerilerini de sıralayan Barut şöyle devam etti:
"Narenciye alanında acilen ve gelecek üretimde yapılmak üzere iki başlı çözüm üretilmesi gerekmektedir. Rusya’da yaşanan bu gümrük sorunun çözülmesi, giden ürünlerin geri dönmemesi sağlanmalı. Uzun yıllardır verilen DFİF yani Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu kaynaklı ihracat desteği geçen yıl 120 liradan 50 liraya düşürülmüştür. Bu yıl ise henüz bu rakam açıklanmadı. Bu ihracat desteğinin bir an önce açıklanması gerekmektedir. Geçen yılın hak edişleri acilen ödenmesi gerekmektedir. Finansman maliyetinin yüksek olması nedeniyle çiftçilerimizin kısıtlı mal ihracatlarına Eximbank ya da kamu bankasıyla uygun kredi imkânları tanınmalıdır. Gelecek sezon için Tarım Bakanlığımızca Akdeniz Meyve Sineği gibi zararlılarla toplu mücadele yapılmalıdır. Meyve kesim kriterleri belirlenmelidir. Özellikle Akdeniz Meyve Sineği Zararlısına karşı kesin çözüm için kısırlaştırılmış erkek birey sinek canlısı getirilerek ülkede üretilmelidir ve doğaya salınmalıdır."
'ADANA HAVALİMANI KAPATILAMAZ'
Adana Havalimanı ilgili de değerlendirmelerde bulunan Ayhan Barut, şöyle devam etti:
"Adanamızın havaalanı vardır, yeni bir havaalanına ihtiyaç yoktur. İlimizdeki havaalanı dünyanın en güvenli ve en rahat havaalanıdır. Son zamanlarda, Adana Havaalanı kapatılarak 'Çukurova Bölgesel Havaalanı' adında komşu ilimizin sınırlarına taşınmak istenmektedir. Kaldı ki bölgesel havaalanı komşu ilimizin sorunlarına da çözüm değildir. Yeni havaalanı yaklaşık 10 bin dekar birinci sınıf tarım alanı, turfanda ürünlerin yetiştiği, alüvyal topraklar, birinci sınıf topraklar istimlak edilmiştir. Ayrıca, havaalanının bittiğinde etrafında oluşacak inşaat, yapılaşma işleri nedeniyle çok daha yüksek miktarda tarım alanı yok edilecektir. Söz konusu alan, aynı zamanda, göçmen kuşların da göç yolu üzerindedir. İlimizin sınırları dışarısına çıkarılmak istenen havaalanı kent yaşantımıza ve ekonomimize ağır bir ket vuracaktır. Şehrimizin bu değerine sahip çıkmamız gerekiyor. Geçmişte ilimizden alınan ya da taşınmak zorunda bıraktırılan TRT, Karayolları Bölge Müdürlüğü, bölge mahkemeleri gibi kurum ve kuruluşlara bir yenisini daha eklemeyelim. Bu konuda Adana ilimize yeni bir travma daha yaşatmamak için Ulaştırma ve Altyapı Bakanından bu konuyla ilgili açıklama yapmasını bekliyoruz."
FOTOĞRAFLI