Mania Mağdurları Seyhan Belediyesi’ne Başvuracak

Güncelleme Tarihi:

Mania Mağdurları Seyhan Belediyesi’ne Başvuracak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2015 11:32

SEYHAN BELEDİYE BAŞKANI ZEYDAN KARALAR, 40-50 BİN İNSANI MAĞDUR BIRAKAN MANİA SORUNUNU ÇÖZDÜKLERİNİ BELİRTEREK, MANİA SORUNU YAŞAYAN ARSA SAHİBİ VEYA MÜTEAHHİTLERİN SEYHAN BELEDİYESİ’NE BAŞVURABİLECEKLERİNİ SÖYLEDİ.

Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, 40-50 bin insanı mağdur bırakan mania sorununu çözdüklerini belirterek, mania sorunu yaşayan arsa sahibi veya müteahhitlerin Seyhan Belediyesi’ne başvurabileceklerini söyledi.
Toplamda 17 bin 272 hektarlık alanı ilgilendiren ve uçakların havalimanına iniş kalkışına engel olan mania sorununu Başkan Karalar çözdü. Yeni yapılan emniyet müdürlüğü binasının 4 katının da yıkımına sebep olan mania problemi, 282 binayı da ilgilendiriyor.
Sorunu nasıl çözdüklerine ilişkin Seyhan Belediyesi’nde basın toplantısı düzenleyen Başkan Karalar, mania probleminin sebebinin önceki yönetim olduğunu belirterek, “Yıllarca mania yokmuş gibi neden davranılmış? Neden mania planı yok muş gibi ruhsat verilmiş öncelikle bunu iyi irdelememiz gerekir” dedi.
Göreve gelir gelmez güçlü kadrolarıyla kente yön vermek istediklerini ancak mania engeliyle karşı karşıya geldiklerini anlatan Karalar, bunun da ekonominin lokomotifi olan inşaat sektörünü tıkadığını ifade etti. Kentin özellikle Gürselpaşa ve Pınar mahalleleri başta olmak üzere pek çok kesiminde inşaatların ruhsat ve iskan alamamasına veya iptaline yol açtığını vurgulayan Karalar, şöyle konuştu:
“Yapılan ölçüm ve arazi gezilerimizde 393 parselde toplam 662 binanın inşaat ruhsatı bulunuyor. 482 adet binanın tamamlandığı, bunlardan 282 tanesinin mania kriterlerine aykırı olduğu tespit edildi. Bunların 95 adeti iskanlı, 187 tanesi ruhsatlı binadır. 6 bin daire, 241 iş yeri ve 1 adet otel ile yaklaşık 40 ila 50 bin kişi mağdurdur. Düşünün ki geçmiş belediye döneminde mania dikkate alınmadan bir inşaata ruhsat vermişsiniz ve inşaat tamamlanmış ama iskan alamıyor. Yani inşaat müteahhidi daireleri inşaat devam ederken satmış ve şu an alıcılar mağdur edilmiş. İskan alamayan daireler elektrik ve su bağlanamayan daireler. Bilmeden bu sorunlu daireleri alan vatandaşlar perişan edilmişlerdir. Yüzlerce parselde binlerce konutu, arsa sahiplerinden konut alacaklara, müteahhidinden inşaat ustasına kadar pek çok vatandaşı etkileyen mania sorunu, belediyeye gelen şikayetler ve isteklerde önemli bir gündem halindeydi.”
Mania sorununun boyutunu belirlemek amacıyla; 2014 yılı Mayıs - Ağustos döneminde arazi tespitleri ve yükseklik ölçümleri yaptırdıklarını kaydeden Başkan Karalar, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Belediyemiz tarafından 29 Eylül 2014 tarihinde İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü, Çevre Şehircilik Bakanlığı, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü ve Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) nezdinde başlatılan girişimler sonucunda; havacılık çalışmalarının teknik ve hukuki altyapısı incelendi ve Belediyemiz teknik elemanları sorunun çözümü konusunda özel olarak görevlendirilmiştir. Ocak 2015’ten itibaren sektör temsilcisi kuruluşlar, sivil toplum örgütleri ile yapı müteahhitleri konuyla ilgili toplantılar yapılarak bilgilendirildi ve farkındalık yaratıldı. Temmuz ayından itibaren bu sorunu acil bulan yapı müteahhitlerinin başvuruda bulunabileceği ve Belediyemizin ön incelemeleri ve düzenlemeleri sonrasında SHGM’ne başvuruda bulunabileceği ilan edildi.”
“MAHKEMELERDE YORULMANIZA GEREK YOK”
Ağustos ayında ilk olarak başvurusu Seyhan Belediyesi’ne ulaşan toplam 10 parselle sınırlı olmak üzere SHGM’ne Seyhan Belediyesi tarafından başvuru yapıldığını dile getiren Başkan Zeydan Karalar, şöyle devam etti:
“Belediyemizce Eylül ayında SHGM’ne yapılan ziyaretler ile Adana Mania Sorunu Havacılık Çalışması bir etap halinde Ekim ayında da yapılan toplantı ile SHGM ve DHMİ nezdinde gündeme getirilmiştir. SHGM’nin denetimi altındaki çalışmalar sonucunda, Seyhan Belediyesi’nin takip ettiği bu ilk 10 adet parsel için Havacılık Çalışması tamamlanmıştır. DHMİ ve SHGM tarafından uçuş güvenliğine uygun bulunan yükseklikler ve yapılaşma koşulları Seyhan Belediyesi’ne bildirildi. Seyhan Belediyesi, bu 10 adetlik büyük konut projelerini SHGM standartlarında ruhsat ve iskanlarını inceleyip yapılaşma sorunlarını giderecek. Tamamlanan bu etaptan sonra, artık mania sorunu yaşayan arsa sahipleri veya müteahhitlerinin Seyhan Belediyemiz’e başvuruları etaplar halinde alınıp incelenecektir. Başvurulardan imar durumlarına ve SHGM’nin mevzuatına uygun olanları işleme koyarak çözümü yaygınlaştıracağız. Bugünden itibaren, ruhsat veya iskan konusunda mania sorunu yaşayan vatandaşlarımızın mahkeme kapılarında yorulmasına gerek kalmamıştır. Belediyemize başvurularak çözüm aranması mümkündür. Yapı müteahhitleri ile inşaat sektöründe toptancısından, demir ustasına kadar Adana girişimcilerinin ve esnafının durdurulan inşaatlardan doğan ekonomik sıkıntıları aşılabilecektir. Belediyemiz, bilimsel ilkelerle yapılacak incelemelere göre Mania Havacılık Çalışmaları’nı sürdürecek ve sonuçlarını kamuoyuna duyuracaktır. Adana mania kaosundan kurtuluyor.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!