Kooperatiflere Bilgilendirme Toplantısı

Güncelleme Tarihi:

Kooperatiflere Bilgilendirme Toplantısı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2016 10:42

SINIRLI SORUMLU ADANA GÜNEY BÖLGESİ ESNAF VE SANATKARLAR KREDİ-KEFALET KOOPERATİFLERİ BİRLİĞİ'NDE 2015 YILI OLAĞAN VE MALİ GENEL KURULLARI'NIN BAŞLAMASI NEDENİYLE BAĞLI KOOPERATİFLERE YÖNELİK "BİLGİLENDİRME TOPLANTISI" YAPILDI.

Sınırlı Sorumlu (SS) Adana Güney Bölgesi Esnaf ve Sanatkarlar Kredi-Kefalet Kooperatifleri (EKKK) Birliği’nde 2015 Yılı Olağan ve Mali Genel Kurulları’nın başlaması nedeniyle bağlı kooperatiflere yönelik "Bilgilendirme Toplantısı" yapıldı.
Sheraton Oteli’nde TESKOMB Teftiş Kurulu Müfettişi Eyüp Avcı tarafından yapılan bilgilendirme toplantısına, Güney Bölge Birliği Başkanı Muhammet Yalçın, Başkan Vekilleri Hüseyin Aksay ve Bahtiyar Namlı ile Birlik Yönetim Kurulu Üyeleri ile çok sayıda kooperatif başkanları katıldı. Toplantıda, merhum Birlik Başkanı Kazım Barışık için de dua edildi.
Soru - Cevap şeklinde sürdürülen toplantıda "Kredilerden yapılan yasal kesintilerin kararlaştırılması", "30 bin lira faizsiz kredi konusunun görüşülmesi", "Genel kurul tarihlerinin 15 Ocak’tan önce yapılmaması" yönünde uyarı yapılması ile dilek ve temenniler görüşüldü.
Açılış konuşmasını yapan Güney Bölge Birliği Başkanı Muhammet Yalçın, "Esnaf ve sanatkarlarımıza kullandırdığımız kredi faiz oranları 7.8 iken, şimdi vadesine bağlı olarak bir yıla kadar yüzde 4, bir yıldan fazlası için de yüzde 5 arasındadır. Limitimiz kooperatiflere göre 75 bin ile 150 bin lira arasındadır. 30 bin liralık faizsiz kredi konusu da ayrıntısıyla anlatılacaktır. Kesintilerimiz genelge ile belirlenmiştir. Bu toplantının bölgemizdeki kooperatiflere yararlı olacağına inanıyor, hepinize bol kazanç ve başarılar diliyorum" dedi.
TESKOMB Teftiş Kurulu Müfettişi Eyüp Avcı da, 2001 yılına kadar esnaf - sanatkarlara verilen kredilerin yüksek faiz oranlarının geride kaldığını, 2016 yılına kadar kredilerin banka faiz oranları yüzde 0.50’de iken bugün yüzde 2’lere çıkarıldığını, bunun nedenleri arasında başta Suriyeli Mülteciler olmak üzere devletin yükünün artmasının bulunduğuna işaret ederken, "Banka para toplar, bunu da kredi şeklinde halka dağıtır. Burada maliyet durumu önemli. Halk Bankası devletin bankasıdır. Kar amaçlı kuruluştur. Eskiden görev zararı vardı. 2003’ten sonra sistem değişti. Artık banka devletten parasını peşin alıyor, ondan sonra kredi dağıtıyor. Banka yüzde 12 ile topladığını yüzde 10’la veremez. Burada da kesintiler ortaya çıkıyor. Yüzde 2’ye tekamül eden bu kesintiler de peşin değil, aylara eşit taksitlerle bölünerek tahsil ediliyor. Blokeler de yüzde 1’den zorunlu olarak yüzde 3’e yükseldi. Keyfi durum yok. Hazine ile Halk Bankası arasındaki bir mesele. Maliyet unsurları bunları getirdi. 950’nin üstünde kooperatif var. Halk Bankası’nın verdiği krediler, halen diğer bankalardan daha avantajlı. Bunu esnafa izah etmek de sizlere düşüyor" diye konuştu.
Başkan Yalçın da, bazı kooperatif başkanlarının masrafları peşin aldığını, bunun hoşnutsuzluğa yol açtığını belirtirken, kooperatif başkanları da yüzde 1,5 üstü kesintilerin işlerini durma noktasına getireceğini, haklarının korunması gerektiğini ifade ettiler.
Teftiş Kurulu Müfettişi Avcı ise, özellikle BİMER üzerinden gelen şikayetler nedeniyle sadece geçen yıl kendisinin 136 ayrı yerde teftiş yaptığını, kooperatif başkanlarının başta makul olmayan maaş ve harcırahlar konusunda daha dikkatli kararlar almasını istedi.
Kooperatif başkanları da, Merkez Birliği’nin her süreçte disiplini elden bırakmamasını ve haksız uygulamalara karşı çıkılmasını isterken, "Kimse kimseyi suçlamasın, derdimiz aynı. Herkes genel merkezin kararlarına uymalı. Uymayanlara önce ihtar yapılır, ardından ihraç gelir. Hiyerarşik düzenin dışına çıkılmasın. Harcırah konusu da abartılmasın, zaten yılda bir ya alıyor ya almıyoruz" dediler.
30 bin liralık faizsiz kredi konusunda yapılan açıklamada da, genelge gereği 100 lira ortaklık payı, 250 lira banka masrafı, 250 lira kooperatif payı, yüzde 1’de bloke dışında kesinti olmayacağı, borcu olan, 2016’ya borcu sarkan hiçbir üyenin bu haktan yararlanamayacağı, borcu olmayıp 30 bin lira faizsiz kredi kullanabilene, yetmezse faizli olarak 120 bin liraya kadar işletme kredisi verilebileceği de kaydedildi.
Teftiş Kurulu Müfettişi Eyüp Avcı, kooperatifler bünyesindeki Yardımlaşma Fonları’nın sıkıntılara yol açtığını, çoğunlukla kötüye kullanılan bu fonların kapatılmasının daha doğru olacağını belirtirken, yıllık olağan genel kurulların da kanun gereği 1 Şubat’tan önce yapılmamasını istedi.
Birlik Başkanı Muhammet Yalçın da, genel kurul tarihlerinin 2016 yılından sonra kesinlikle genelgeler doğrultusunda gerçekleştirileceğini, haziran cetvellerinin de KOBBİS üzerinden alınacağını duyururken, "Sıcak para her zaman tehlikelidir. Hizmetinizden dolayı mağdur duruma düşmeyin. Genelgelere mutlaka uyun" şeklinde konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!