IHA
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2015 16:23
ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI HÜSEYİN SÖZLÜ, BİRÇOK ÇAĞDAŞ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİNİN ANKARA’DAKİ KURUMLARIN KARAR VERME YETKİSİNDE TEREDDÜTE DÜŞMELERİ NEDENİYLE GECİKTİĞİNİ SÖYLEDİ.
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, birçok çağdaş kentsel dönüşüm projesinin Ankara’daki kurumların karar verme yetkisinde tereddüte düşmeleri nedeniyle geciktiğini söyledi.
Türkiye genelinde 8 ilde yapılacak ‘Şehrin Geleceği, Geleceğin Şehri Bilinçli Kentsel Dönüşüm Zirveleri’nin üçüncüsü, Sibel Tüzün’ün sunumuyla Seyhan Oteli’nde gerçekleşti. Zirvenin açılış konuşmasını yapan Başkan Sözlü, kentsel dönüşümün kaçırılmış fırsatları yeniden yakalamak olarak görülmesi gerektiğini söyledi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın paydaşları TOKİ ve belediyeler olarak yük ağırlaştıkça imza ve karar sürecinin uzadığını öne süren Başkan Sözlü, “Yapılan çok çağdaş projeler, ne yazık ki Ankara’nın karar verme yetkisinde tereddüte düşmesinden dolayı gecikmektedir” dedi. Söyleminin siyasi olmadığını belirten Başkan Sözlü, AK Parti’li Yüreğir Belediyesi’nin de aynı sorunu yaşadığını kaydetti.
Kentsel dönüşümün ruhuna bağlı bir projenin imza için bekletilmesine tepki gösteren Sözlü, “İstanbul’da ucube yapılarla yaşadıkları sıkıntılar bu defa Adana’da da kendi partilerindeki belediyelerde dahil, alınan doğru kararları olumsuz etkilemekte. Oralarda çıkan problemler bizlere yansımakta. Burada her koyun bacağından asılır sözündeki gibi herkes kendi bacağından asılsın; belediyeler hatalarının karşılığını kendileri ödesin” diye konuştu.
Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar ise Seyhan’daki yaklaşık 150 bin konutun yüzde 70’inin yenilenmesi gerektiğini ve bu rakamın 110 bin konut olduğunu ifade etti. Sorunun altından tek başına belediye ve TOKİ’lerin kalkamayacağını söyleyen Karalar, “Biz imkanlarımızla yerel müteahhitlere 10 bin konut yapmak istiyoruz. Adana’nın en sorunlu mahalleleri Seyhan’da. Buralar adeta uyuşturucu ve suç örgütlerinin merkezi haline gelmiş. Ayrıca doğal bir afet olduğunda en fazla can ve mal kaybının olacağı yerlerdir. Güzelim Seyhan Nehri’nin kenarını dönüştürerek rehabilite edebilirsek, bir taşla birkaç kuş vurmuş gibi Adana’ya da çok büyük bir iyilik yapmış olacağız” ifadelerini kullandı.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ahmet Kırılmaz da ülkede son yıllarda yaşanan orta ve büyük ölçekli depremlerin yapı stoğunun önemli bir kısmının risk altında olduğunu gösterdiğini dile getirdi. Adana’da kentsel dönüşümün 5939 ve 6306 sayılı kanun kapsamında yürütüldüğünü hatırlatan Kırılmaz, ilde 340 hektarlık alanda 8 riskli bölgenin ilan edildiğini anlattı. Riskli alan olarak belirlenen bölgelerde gerekli projelerin hazırlanması için belediyelerin yetkilendirildiğine dikkat çeken Kırılmaz, şöyle devam etti:
“İlde bireysel olarak riskli yapı tespitleri de devam etmektedir. Bunlardan sonuçlanan toplam riskli yapı sayısı 295. Yıkımı gerçekleştirilen toplam bağımsız bölüm sayısı 243. Toplam 328 kişiye 1 milyon 651 TL kira yardımı yapılmıştır.”
Açılış konuşmalarının ardından Kentsel Sönüşüm ve Adana, Kentsel Dönüşümde Bölgelere Göre Ortaya Çıkacak İhtiyaç ve Sorunlar, Kentsel Dönüşüm ve Yaşanabilir Şehirler konulu paneller gerçekleşti.