Güncelleme Tarihi:
ADANA, (DHA) - SOSYAL medyada haberleşerek Adana'nın çok eski bir kebap geleneğini yaşatanlar bugün de aynı yerde buluştu. Geçtiğimiz yıllarda yoğun ilgi gören festivale katılım bu yıl çok düşük oldu.
Başlangıcı en az 50 yıla dayanan kentin Büyüksaat civarındaki Kazancılar Çarşısı'nda sabahın ilk ışıkları ile ciğer ve rakı sofralarının kurulması, 2010'dan itibaren sosyal medya haberleşmesi ile kendiliğinden oluşan bir gastronomi festivaline dönüştü. 'Dünya Rakı Günü' adı altında her yılın aralık ayında aynı semtin sokaklarında bu kez akşamdan sabaha kadar oturulan sofralar kuruldu. İl dışından da binlerce kişi kadınlı-erkekli gruplar halinde bu gecede bir araya gelirken, etkinlik geçen yıl Adana Valiliği tarafından 'alkollü içki reklamı yasağı' çerçevesinde yasaklandı. Bu kez 'Kebap-Şalgam Festivali'nde Buluşalım' mesajları kullanılmaya başlandı. Geçen yılki etkinlikte bazı kişilerin pompalı tüfekle ateş açması ve çıkan paniğe rağmen herkesin masalarında sabaha kadar oturması ise o günlerde gazete haberlerine konu oldu.
KATILIM DÜŞTÜ
Geçen yılki yasaklamaya karşın binlerce kişi Büyüksaat ve Kazancılar Çarşısı'ndaki kebapçılar ve seyyar ciğercilerin bulunduğu bölgede toplanması dikkat çekerken, bu yıl katılımın çok düşük olduğu görüldü.
Bazı kebapçıların bugün işyerlerini kapatacağını önceden açıklaması ve toplu yerlerde güvenlik zafiyeti doğabileceği kaygısı ve Olağanüstü Hal uygulaması gibi nedenlerle katılımın düştüğü yorumları yapıldı. Festivali organize eden kebapçılar yaklaşık 3 bin kıyma, 2 bin şiş kuşbaşı ve isteğe göre bin şiş de tavuk hazırlamışken saatler öncesinde kurulan masalar boş kaldı, festivale beklenen ilgi olmadı.
KUŞ PAZARINDA CİĞER-KEBAP KLASİĞİ
Adana'da çok uzun yıllardan bu yana Kazancılar Çarşısı'nda kurulan Kuş Pazarı geleneğinden nakledilen anlatımlara göre; sabahın ilk ışıklarıyla ciğer kebapla kahvaltı yapılır, pavyondan çıkanlar da gelip, bir kaç kadeh daha içip ciğer ve kebap yedikten sonra Irmak Hamamı'na giderek kese yaptırıp toksinleri atarmış. Sonraki yıllarda Kuş Pazarı buradan taşınmasına rağmen ciğerciler yerinde kaldı ve ciğer kebap ve birkaç kadeh rakı alışkanlığı devam etti. Özellikle pazar sabahları erken saatlerde geleneği yaşatmak isteyenler yetişkin çocukları ile buralardaki sofraların konuğu oldu. Küçük gruplar halinde buraya gelenler son yıllarda başka şehirlerde yaşayan Adanalıları, 'Adana'da Buluşalım', 'Dünya Rakı Günü' ve 'Rakı Festivali' adıyla kente davet etti. Bu etkinliklerin görüntüleri sosyal medyada yayınlanınca her yıl Aralık ayının ikinci haftası buluşmaya karar veren Adanalıların sayısı Kazancılar Çarşısı'nda her yıl katlanarak arttı.
FOTOĞRAFLI